Με τρεις καταθέσεις συνεχίζονται σήμερα οι δημόσιες ακροάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

 

Πρώτος κατέθεσε στις 09:00 ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας την περίοδο 15 Σεπτεμβρίου –15 Νοεμβρίου του 2012, Παναγιώτης Φιλίππου.Ακολούθησε ο Γρηγόρης Μαλιώτης, μέλος της Επιτροπείας της ΣΚΤ από τις 26 Ιουνίου του 2010 μέχρι τις 20 Οκτωβρίου του 2013.

Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής έχει κλητευθεί να καταθέσει εκ νέου ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος βρέθηκε ενώπιον της Επιτροπής και την περασμένη Πέμπτη. Το ΥΠΟΙΚ και η διοίκηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας έκαναν τα πάντα, υποστήριξε, για να εμποδίσουν τον έλεγχο της Υπηρεσίας του.

Ο έλεγχος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ανέφερε, είχε ως στόχο να αποτρέψει τυχόν πολιτικές ή άλλες παρεμβάσεις, ωστόσο επιχειρήθηκε, όπως είπε, κατά συρροή και με μεγάλη ένταση "απόκρυψη στοιχείων".

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης τόνισε ότι το ΥΠΟΙΚ και ο Συνεργατισμός λειτουργούσαν ως "συγκοινωνούντα δοχεία", ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον τρόπο με τον οποίο προσελήφθη ως Γενικός Διευθυντής ο Νικόλας Χατζηγιάννης, τον οποίο χαρακτήρισε ως "απαράδεκτο".

Επιπλέον, κατήγγειλε ότι ο Α' Λειτουργός του ΥΠΟΙΚ, Διονύσης Διονυσίου, εκτελούσε υπηρεσίες "λόμπι" με τα κόμματα, ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες, προκειμένου να ψηφιστεί νόμος για τον αποκλεισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας από τον έλεγχο.

Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι "δημιουργούσαν πλασματικές ιστορίες εκφοβισμού, για να εκβιάσουν τα κόμματα" να ψηφίσουν εσπευσμένα τη νέα νομοθεσία.

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του κ. Φιλίππου ενώπιον της Επιτροπής ότι υπήρχαν ελλείψεις στους ελέγχους που γίνονταν. Το ενδιαφέρον, δε, προκάλεσε η αναφορά του κου Φιλίππου για δάνεια που δίδονταν σε ανθρώπους που είχαν πεθάνει, πλαστογραφώντας τις ταυτότητές τους. Εκτενή αναφορά, εξάλλου, έγινε για το πολιτικό χρώμα που είχαν τα ΣΠΙ και το καθολικό αίτημα των πολιτικών κομμάτων για διατήρηση του ανεξάρτητου χαρακτήρα των ΣΠΙ. 

Από πλευράς του, ο Γρηγόρης Μαλλιώτης έκανε αναφορά για σωρεία προβλημάτων στα ΣΠΙ, τα οποία έπρεπε -κατά τη δική του άποψη- να οδηγηθούν άμεσα στην Αστυνομία, ενώ τόνισε ότι ήταν άγραφος κανόνας η ατιμωρησία και η μη επιβολή κυρώσεων σε γραμματείς. 

Από πλευράς του, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έκανε αναφορά για "γινάτι" και επιπόλαιους χειρισμούς αναφορικά με το ζήτημα της παραχώρησης δωρεάν μετοχών από τον Συνεργατισμό προς τους καταθέτες. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι "την ώρα που το καράβι βούλιαζε, έκαναν σημειώματα για τις δωρεάν μετοχές". 

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι  ο ΥΠΟΙΚ φέρει ευθύνη για την συμφωνία με Altamira, η οποία όπως σημείωσε, αυτή την στιγμή βρίσκεται στον αέρα. Ο Γενικός Ελεγκτής έκανε λόγο για συνέχιση συμφωνίας με την Altamira, «πάση θυσία» ενώ συμπλήρωσε ότι «πρωταγωνιστής» στην επίτευξη της συμφωνίας ήταν ο Νικόλας Χατζηγιάννης.

Ο Γενικός Ελεγκτής έκανε ιδιαίτερη μνεία στον διορισμό του Νικόλα Χατζηγιάννη που έγινε μετά από πρόταση του Ανδρέα Μουσκάλλη και κατ’ επέκταση έγκριση (του διορισμού) από τον ίδιο τον Χάρη Γεωργιάδη. Αναφορά εξάλλου έκανε και στις πληρωμές του Διονύση Διονυσίου ενός λειτουργού του Υπουργείου Οικονομικών από τον Συνεργατισμό και για έξοδα παραστάσεως τα οποία του δίδονταν από το ΥΠΟΙΚ για να παρίσταται στις συνεδριάσεις της Επιτροπείας, κάτι που όπως σημείωσε ήταν καθήκον του να κάνει.    

Οι μέχρι στιγμής προγραμματισμένες καταθέσεις ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής θα συνεχιστούν μέχρι και τις 5 Σεπτεμβρίου.

Το SigmaLive καταγράφει λεπτό προς λεπτό τη σημερινή διαδικασία