Κρίσιμη χαρακτηρίζεται και αυτή η εβδομάδα για τον Συνεργατισμό.
Υπό την πίεση του χρόνου, ανοίγει σήμερα στις 09.30 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η αυλαία των συζητήσεων επί των πέντε κυβερνητικών νομοσχεδίων, που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου, με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Παράλληλα ο ΥΠΟΙΚ θα καταθέσει στη Βουλή και την πρόταση της κυβέρνησης για τη δημιουργία του σχεδίου ''Εστία'', για προστασία όσων αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους, υλοποιώντας δέσμευση, που ανέλαβε την Παρασκευή στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων.
Η Κυβέρνηση επιθυμεί μέχρι την Παρασκευή η Βουλή να ψηφίσει το Σχέδιο Εγγύησης Δανείων του Συνεργατισμού, που θα περάσουν στην Ελληνική Τράπεζα, και το πακέτο των νομοσχεδίων για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.
Αν αυτό δεν συμβεί, τελευταίο χρονικό ορόσημο είναι η 13η Ιουλίου, τελευταία ημέρα των εργασιών της Βουλής, πριν τις θερινές διακοπές.
Ο Χάρης Γεωργιάδης προειδοποιεί ότι η Βουλή θα πρέπει να υπερψηφίσει τη συμφωνία για τη Συνεργατική, αναφορικά με τις κρατικές εγγυήσεις στην Ελληνική, αν επιθυμεί να μην βάλει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Κατανοώ, είπε, ότι είναι δύσκολη απόφαση, αλλά έτσι θα αποτρέψουμε κινδύνους και θα διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη των καταθετών, τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τη θετική προοπτική της οικονομίας.
Η συμφωνία, βεβαίωσε, διασφαλίζει πλήρως το σύνολο των καταθέσεων και επιτρέπει την πραγματοποίηση ενός βήματος, ισχυροποίησης του τραπεζικού συστήματος.
Το μήνυμα ότι οι καταθέτες δεν πρέπει να ανησυχούν για το Συνεργατισμό στέλνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.
Αναφερόμενος στη συνάντηση, που θα έχει στις 10.00 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και αντιπροσωπεία του κόμματος, παρουσία και του ΥΠΟΙΚ, ο κ. Προδρόμου δήλωσε ότι αποσκοπεί σε συνεννοήσεις σχετικά με το συνολικό «πακέτο», την απόφαση για το Συνεργατισμό, τα νομοσχέδια για βελτίωση του συστήματος και το πρόγραμμα Εστία.
Θα γίνει, επίσης, συζήτηση, είπε, κάποιων εισηγήσεων και προτάσεων του ΔΗΚΟ.
Δεν αποκλείεται, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει τις επόμενες μέρες και άλλες σχετικές επαφές.
Υπό τις περιστάσεις, δήλωσε ο κ. Προδρόμου, η Κυβέρνηση πήρε μια δύσκολη, αλλά αναγκαία απόφαση, η οποία διασφαλίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και διαφυλάσσει την ομαλή πορεία της οικονομίας και τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη. Η τελική απόφαση, τόνισε, είναι της Βουλής.