Οι δραματικές προειδοποιήσεις για ενδεχόμενο ατυχήματος με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και κατ' επέκταση για τον κυπριακό λαό αναπόδραστα διασάλευσαν εκ νέου την εμπιστοσύνη των καταθετών και δη αυτών του Συνεργατισμού.

Ο πανικός εκδηλώθηκε με τον πιο έντονο τρόπο στα καταστήματα του Συνεργατισμού, όπου όπως είδαμε έσπευσαν να αποσύρουν τα χρήματά τους.

Στη σύσκεψη των Αρχηγών των κομμάτων στην οποία κλήθηκε εσπευσμένα ο Χάρης Γεωργιάδης τέθηκε επί τάπητος και το ενδεχόμενο να τεθεί προς ψήφιση, ακόμη και εντός του Σαββατοκύριακου η πρόταση για την παραχώρηση των κρατικών εγγυήσεων στην Ελληνική, ώστε να καθησυχαστεί το κοινό.

Η Κεντρική Τράπεζα ήρθε να "μαζέψει" σήμερα τα όσα ανέφερε χθες στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής ο διευθυντής Εποπτείας Γιάγκος Δημητρίου, ο οποίος ανέφερε ότι σε περίπτωση εκκαθάρισης τίθενται σε κίνδυνο οι εγγυημένες καταθέσεις και μιλάμε για τις καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων.

Εξ ου και η σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής τονίζει ότι οι εγγυημένες καταθέσεις είναι προστατευμένες.

Στην πράξη, ο φορολογούμενος πληρώνει και πάλι τη νύφη.

Προφανώς και εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα οι αποφάσεις θα πρέπει τουλάχιστον να σώσουν ό,τι σώζεται.

Το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν είναι σημερινό και είναι να διερωτάται κανείς γιατί όλα αυτά, τα οποία επιβάλλεται με τον τρόπο που έπρεπε να γίνουν σήμερα δεν έγιναν εγκαίρως.

Η απότομη αύξηση της πίεσης από τις εποπτικές Αρχές ενδεχομένως να μην μπορούσε να προβλεφθεί.

Παρά ταύτα, οι προειδοποιήσεις όλων των εξωτερικών παρατηρητών και ελεγκτών της κυπριακής οικονομίας, και μιλάμε για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, του διεθνείς οίκους αξιολόγησης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν συνεχείς.

Γιατί λοιπόν αγνοήθηκαν ή δεν λήφθηκαν υπόψη νωρίτερα;

Γιατί εκ νέου βρισκόμαστε ενώπιον προ τετελεσμένων γεγονότων;

Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα στρέφονται αυτή φορά προς την ορθή κατεύθυνση και θα επιλύσουν οριστικά αυτό το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αν γυρίσουμε το χρόνο πίσω, πριν το 2013, θα δούμε ότι ο Συνεργατισμός δεν εποπτευόταν καν από Κεντρική Τράπεζα.

Όταν ήρθε στην Κύπρο η Τρόικα το 2013 ήταν από τις πρώτες στρεβλώσεις που διαπίστωσε και απαίτησε τη διόρθωσή τους.

Προφανώς και η διαχείριση στην μετά 2013 εποχή μέχρι σήμερα ήταν επίσης προβληματική.

Η ωμή πραγματικότητα φέρει τον Συνεργατισμό να αποτελούσε αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα κόμματα, τα οποία έκοβαν κι έρραβαν επιτροπείες και εξυπηρετούσαν σκοπιμότητες.

Δυστυχώς, έγιναν λάθη ασυγχώρητα, τα οποία τον οδήγησαν στη σημερινή κατάρρευση.

Η έρευνα επιβάλλεται να αποδόσει καρπούς, αφού η κατάρρευση του Συνεργατισμού δεν είναι απλώς ζήτημα ευθιξίας καθώς υπάρχουν ευθύνες.

Προτού κλείσουμε να αναφέρουμε ότι ο οίκος αξιολόγησης Fitch έθεσε σε παρακολούθηση για αναβάθμιση την Ελληνική Τράπεζα ενόψει της συμφωνίας για απορρόφηση του "καλού" Συνεργατισμού.