Η προσοχή πλέον στρέφεται στη δημιουργία Φορέα, καθώς και στην αναπροσαρμογή νομικού/θεσμικού πλαισίου, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

«Οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν γιατί, τι έφταιξε, τι έγινε και ποιοι έχουν τυχόν ευθύνες για τον Συνεργατισμό», τόνισε ο Πρόδρομος Προδρόμου σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους από το Προεδρικό Μέγαρο.

Αρχίζουμε από σήμερα να εξετάζουμε το ερώτημα, γιατί χρειάστηκαν αυτές οι αποφάσεις για τη ΣΚΤ. Μία απάντηση μάς την έδωσαν οι εποπτικές αρχές, αναφέροντας ότι απαιτούνται νέα κεφάλαια εξαιτίας του τεράστιου όγκου των ΜΕΔ, είπε ο κ. Προδρόμου.

«Επομένως, πρέπει ν’ αναζητηθούν απαντήσεις σ’ αμείλικτα ερωτήματα: Ποιοι έδιναν εκατομμύρια κακών δανείων», συμπλήρωσε.
Ποιοι ευθύνονταν για το ότι ο Συνεργατισμός είχε το 2013-14 αρνητικά κεφάλαια; Θα πρέπει να δοθούν και γι’ αυτό κάποιες απαντήσεις, υπέδειξε.

«Φωνάζουν σήμερα και κάποιοι μιλούν για ξεπούλημα. Μα είναι δυνατό να ξεπουλήσεις κάτι που το 2013 είχε αρνητική θέση», διερωτήθηκε ο κ. Προδρόμου.

Ο κ. Προδρόμου επεκτάθηκε επίσης για την έκθεση της Κομισιόν για τη συμφωνία επί της Συνεργατικής.

Όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, υπάρχουν σαφείς υποδείξεις στα συμπεράσματα της Κομισιόν ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε το νομικό και δικαστικό σύστημα, που θα επιτρέψει στο κυπριακό κράτος ν’ ανακτήσει μέρος των ΜΕΔ και να μειώσει την επιβάρυνση για τον φορολογούμενο.

Τα 7,5 δις ΜΕΔ, αποδεικνύουν ένα πράμα: Κάποιοι χρωστούν στους φορολογούμενους 7,5 δις ευρώ και πρέπει να τα επιστρέψουν στον φορολογούμενο πολίτη.

«Αυτή τη στιγμή, επικεντρωνόμαστε στην έρευνα που όλοι επιθυμούμε και, ταυτόχρονα, στη δημιουργία του Φορέα για τον οποίο μιλάμε, και αναπροσαρμογή του νομικού πλαισίου», τόνισε. 

Στις 28/6 η υπόθεση του Συνεργατισμού οδηγείται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου και στις 29/6 στην Ολομέλεια για συζήτηση. 

Η κυβέρνηση ζητεί όπως η έρευνα για τον Συνεργατισμό, να περιλαμβάνει και την περίοδο του 2013 μέχρι το 2018, επεσήμανε σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Στη Σύσκεψη Αρχηγών το ζήτημα ηγέρθη από το ΑΚΕΛ και «πέρασε» από την Ολομέλεια με πλειοψηφία των κομμάτων.
 
 Η Σύσκεψη Αρχηγών δεν υιοθέτησε εισήγηση του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα να ανατεθεί σε ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα η αξιολόγηση της συμφωνίας για πώληση του Συνεργατισμού.
 
Σε δηλώσεις μετά τη Σύσκεψη Αρχηγών,  ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι ζήτησε να διενεργηθεί μελέτη από τεχνοκράτες,  επί της συμφωνίας πώλησης του Συνεργατισμού.
 
«Αντ΄ αυτού θα αρκεστούμε σε πολιτικές και κομματικές κριτικές», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμα ότι ζήτησε με επιστολή του από τον Πρόεδρο της Βουλής, όπως στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού ελέγχου η Βουλή αναθέσει σε διμελή ή τριμελή ομάδα εμπειρογνωμόνων και ειδικών να αξιολογήσει τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας πώλησης του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα.
 
«Να μελετήσει δηλαδή κατά πόσο οι οικονομικοί όροι είναι δίκαιοι κατά πόσο κερδίζει ή ζημιώνει το δημόσιο και κατά πόσο αυτή η συμφωνία είναι μεροληπτική προς όφελος της εμπορικής τράπεζας», διευκρίνισε.
 
 
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας εξέφρασε λύπη επειδή τελικά δεν υιοθετήθηκε η εισήγηση του, παρατηρώντας ότι επίσημα δεν έχει απορριφθεί, με  την πλειοψηφία των κομμάτων να καταλήγει για εγγραφή του θέματος  στο κεφάλαιο Δ.
 
«Αυτό που εγώ ζητώ είναι εξέταση της συμφωνίας’», συνέχισε προσθέτοντας ότι πωλήθηκε κρατική περιουσία και πρέπει να διερευνηθεί αν είναι ετεροβαρής ή δίκαια.
 
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι στο πλαίσιο του θέματος που προωθείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια της Βουλής, θα συζητηθεί η συμφωνία πώλησης της ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα, οι επιπτώσεις της συμφωνίας στην οικονομία και στους δανειολήπτες, καθώς και ότι προηγήθηκε σε σχέση με τον Συνεργατισμό πριν φτάσουμε στην σημερινή κατάσταση.
Είπε ακόμα πως θέση των Οικολόγων είναι ότι η όποια έρευνα πραγματοποιηθεί, πρέπει να είναι διεισδυτική και να αποδίδει ευθύνες.
 
Ο κ. Περδίκης διατύπωσε τη θέση [ότι τις μεγαλύτερες ευθύνες φέρει η Κυβέρνηση που διαχειρίστηκε τον Συνεργατισμό από το 2015.
 
 «Θα ζητήσουμε να αναδειχθούν και οι ευθύνες των κομμάτων, των μη εξυπηρετούμενων δανείων, των δανείων στα πολιτικά πρόσωπα αλλά και οι ευθύνες της παρούσας κυβέρνησης και διοίκησης του Συνεργατισμού, συμπλήρωσε.