Για επενδυτικό ενδιαφέρον από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού έκανε λόγο ο Διευθυντής Στρατηγικής και Ανασχηματισμού Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο Φως» του Ράδιο Πρώτο, αποφεύγοντας ωστόσο να υπεισέρθει σε περεταίρω λεπτομέρειες προκειμένου η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη να προστατευτεί.
Πάντως, από τα λεγόμενα του κου Σταυρινίδη συνάγεται ότι οι επενδυτές που συνεχίζουν στην διεκδίκηση της τράπεζας ανέρχονται στους 8 με 9, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός εκείνων που εξέφρασαν αρχικό ενδιαφέρον ήταν διψήφιος κι αυτό διότι η ποιότητα των επενδυτών έπρεπε να φιλτραριστεί.
Όπως είπε, οι ενδιαφερόμενοι έχουν περάσει από το «κόσκινο» τριών ελέγχων: σε σχέση με την οικονομική τους επιφάνεια, με το αν μπορούν να πραγματοποιήσουν την συναλλαγή ώστε να καταφέρουν να λάβουν έγκριση από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (SSM) αλλά και με το αν αντιλαμβάνονται την δομή της συναλλαγή που πρόκειται να κάνουν.
Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει πρόθεση «σαλαμοποίησης» ή πώλησης περιουσιακών στοιχείων «δεξιά κι αριστερά», καθώς υπάρχει μια διαδικασία που διασφαλίσει την συνέχεια και την ομαλότητα.
- Διαβάστε επίσης: Οργανωμένη εκστρατεία ψιθύρου για Συνεργατισμό,λέει ο Κυβεντηρικός Εκπρόσωπος (vid)
«Έχουν ενδιαφερθεί πολύ σημαντικοί επενδυτές, τόσο για την χώρα μας όσο και για την τράπεζα κι αυτό μόνο υπερήφανους μπορεί να μας κάνει και μόνο ευχαριστημένοι μπορούμε να είμαστε σήμερα γιατί ο επενδυτής πρώτα βλέπει την μακροοικονομία, το στέρεο μακροοικονομικό περιβάλλον που έχει προοπτική και μετά κοιτάει την τράπεζα», είπε.
Οι εν λόγω επενδυτές αναμένεται να αποφασίσουν το επόμενο χρονικό διάστημα αν θα προχωρήσουν σε κατάθεση δεσμευτικών προτάσεων, κάτι που θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τα μέσα Μαΐου.
«Η χθεσινή ήταν μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την τράπεζα. Το προηγούμενο διάστημα κλήθηκα να απαντήσω πού θα βρεθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον Συνεργατισμό, ενώ περνούσαμε και σε ένα δεύτερο επίπεδο συζήτησης σχετικά με το τι θα γίνει αν τελικά δεν έρθει το ενδιαφέρον, αρχίζοντας να χτίζουμε τα σενάρια της καταστροφής. Λοιπόν, ήρθε το επενδυτικό ενδιαφέρον, είναι σημαντικό και ποιοτικό», τόνισε.
Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση ο Συνεργατισμός να πάψει να υπάρχει ως brand και να απορροφηθεί μετά τις διαδικασίες από τον επενδυτή του, ο κος Σταυρινίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο.
«Ο επενδυτής που θα βάλει τα χρήματά του θα πρέπει να προστατεύσει το περιουσιακό στοιχείο που θα αποκτήσει. Από την δική μου εμπειρία ως τεχνοκράτης, ξέρω ότι όταν αγοράσουμε ένα περιουσιακό στοιχείο το μελετάμε πάρα πολύ καλά κι εφόσον το αποκτήσουμε, βλέπουμε τις ιδιαιτερότητές του για να μπορέσει αυτό να “φτουρίσει” και να μας φέρει χρήματα», είπε.
Επιπλέον, σε αναφορά του στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του SIGMA σημείωσε ότι επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει τόσο για τον «καλό» όσο και για τον «κακό» Συνεργατισμό, επισημαίνοντας ότι οι δύο αυτοί τομείς είναι διαχωρισμένοι, τόσο σε λειτουργία όσο και σε προσωπικό.
Τι συμβαίνει με τις εκροές καταθέσεων;
Ο κος Σταυρινίδης μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον «πανικό» που προκαλείται στον κόσμο του Συνεργατισμού, κάνοντας λόγο για κάποια «κέντρα» που δυσφημίζουν την τράπεζα. Σημείωσε επίσης ότι στα κινητά τηλέφωνα των πελατών αποστέλλονται μυστηριώδη μηνύματα SMS τα οποία κινδυνολογούν για την ασφάλεια των καταθέσεων.
«Πάμε πίσω, δεν πάμε μπροστά. Σήμερα έχουμε Μάρτιο του 2018. Καταλαβαίνω ότι έχουμε μια διάθεση να κοιτάμε πίσω, αλλά στην διοίκηση λέμε ότι δεν οδηγούμε το αμάξι κοιτάζοντας το καθρεφτάκι. Οδηγούμε το αμάξι κοιτάζοντας μπροστά», είπε καλώντας την κοινωνία να συζητάει τα σοβαρά θέματα με σοβαρότητα.
Επιπλέον, ο κος Σταυρινίδης σημείωσε ότι η όλη διαδικασία θα δώσει στον Συνεργατισμό τα «ιδιωτικά φτερά», καθώς τα «κρατικά βαρίδια» δεν αφήνουν τις τράπεζες να προχωρήσουν.
Στην παρατήρηση ότι δεν υπάρχει νόμος ο οποίος να απαγορεύει από το κράτος να συμμετέχει σε μετοχικά σχήματα τραπεζών, απάντησε ότι ο Συνεργατισμός όπως και όλες οι τράπεζες που χρειάζονται στήριξη, την λαμβάνουν από το κράτος για σύντομο χρονικό διάστημα.
Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους
Όσον αφορά στην ανησυχία του κόσμου για απολύσεις, ο κος Σταυρινίδης επισήμανε ότι εκ των πραγμάτων επίκειται συρρίκνωση του τραπεζικού προσωπικού, όχι μόνο στον Συνεργατισμό, αλλά σε όλες τις τράπεζες, κάτι που αποτελεί διεθνή πρακτική στην οποία γίνεται χρήση των νέων τεχνολογιών.
«Το επίπεδο εργοδότησης στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα θα μειωθεί. Ο λόγος είναι απλός: το 2013 είχαμε δάνεια ύψους 70 δισ. ευρώ, σήμερα έχουμε 20 δισ. λιγότερα. Γνωρίζουμε ότι τους μισθούς μας τους πληρώνουν οι δανειολήπτες. Νομοτελειακά θα έχουμε μειώσεις. Οι εμπορικές τράπεζες ετοιμάζονται να εφαρμόσουν τεχνολογία στα καταστήματά τους. Στο μέλλον, δε θα βλέπουμε πολύ κόσμο μέσα στα καταστήματα, θα βλέπουμε μηχανές. Αυτές είναι παγκόσμιες τάσεις, δεν έχει να κάνει με το Συνεργατισμό», είπε.
Σημείωσε ωστόσο ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα ανεργίας στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος προστατεύεται πάρα πολύ καλά από το συνδικαλιστικό κίνημα, με την δημιουργία σχεδίων εθελουσίας εξόδου, κάτι που δεν θεωρείται απόλυση.