Πωλείται και επισήμως ο Συνεργατισμός, ο οποίος επισπεύδει τη διαδικασία της μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου του κράτους.
Σε συνεργασία με την Citigroup επιχειρεί να προσελκύσει ενδιαφέρον για επένδυση:
Δυο ενδεχόμενα
1) Στον πλήρως αδειοδοτημένο τραπεζικό οργανισμό.
2) Στο σύνολο ή μέρος των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.
Δείτε εδώ περισσότερα: Το «timing» της πώλησης Συνεργατισμού – Η επόμενη μέρα
Στο εικονικό δωμάτιο δεδομένων που άνοιξε σήμερα και θα κλείσει στις 29 Μαρτίου το μεσημέρι, οι επενδυτές θα έχουν πρόσβαση και στα οικονομικά αποτελέσματα του Συνεργατισμού για το 2017 τα οποία είναι μη εγκριμένα, μη ελεγμένα και μη δημοσιευμένα. Μετά την 29η Μαρτίου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα κληθούν να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προτάσεις.
Η όλη διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι σύμφωνα με τον Συνεργατισμό. .
Έγκυρες πηγές από την Φρανκφούρτη, ανέφεραν στο Σίγμα ότι όλα θα πρέπει να γίνουν μέχρι την 30η Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία εκπνέει ο χρόνος για την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Συνεργατισμού για το 2017.
Η ιδιαίτερη σημασία τώρα είναι στο ποια μορφή θα έχει το ενδιαφέρον, που θα εκδηλωθεί.
Αρχίζει η διαδικασία πώλησης του Συνεργατισμού
Τα πράγματα συνοψίζονται σε τρία σενάρια:
1) Να κατατεθεί προσφορά για εξαγορά ολόκληρου του Συνεργατισμόυ απο στρατηγικό επενδυτή.
2) Να κατατεθεί προσφορά για εξαγορά μέρους του μετοχικού κεφαλαίου του Συνεργατισμού.
3) Να κατατεθεί προσφορά για εξαγορά μόνο των καλών στοιχείων του Συνεργατισμού. (εξυπηρετούμενα δάνεια ή και καταθέσεις)
Από την αξία της πώλησης θα διαφανεί και το μέγεθος της απώλειας του φορολογούμενου από το 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, που προσφέρθηκαν ως κρατική στήριξη στον Συνεργατισμό.
Έγκυρες πηγές ανέφεραν στο Σίγμα ότι το καλό κομμάτι του Συνεργατισμού, αυτό που αφορά στα εξυπηρετούμενά του δάνεια των 5 δισ. περίπου, είναι ήδη στο στόχαστρο επενδυτικού ταμείου του εξωτερικού, το οποίο είναι και μεγαλομέτοχος κυπριακής τράπεζας με ποσοστό γύρω στο 25%.
Οι ίδιες πηγές φέρουν στους ενδιαφερόμενους και άλλα δύο τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, με τη διαφορά του μεγέθους τους να είναι όμως μεγάλη.
Από την άλλη πλευρά είναι η σύνδεση της εξέλιξης αυτής με την κυβερνητική προσπάθεια, της δημιουργίας δηλαδή Φορέα Διαχείρισης Δανείων.
Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και το ενδιαφέρον στραφεί στην εξαγορά μόνο των καλών στοιχείων του Συνεργατισμού, τότε προκύπτουν διάφορα σενάρια.
Τραπεζικοί και οικονομικοί κύκλοι θεωρούν ότι εάν πωληθούν όλα τα καλά στοιχεία του Συνεργατισμού, αυτόματα καθίσταται εφαρμόσιμη η ιδέα της δημιουργίας Φορέα Διαχείρισης Δανείων.
Αυτό όπως εξηγούν θα συμβεί δεδομένου ότι:
- Θα παραμείνουν στον Συνεργατισμό μόνο τα "κόκκινα" δάνεια.
- Δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως τράπεζα.
- Το κράτος θα καταργήσει την άδεια του Συνεργατισμού.
- Αυτομάτως θα δημιουργηθεί ο Φορέας Διαχείρισης Δανείων.Αφού θα πρέπει να διαχειριστεί κάποιος αυτά τα δάνεια, προς αποκατάσταση των φορολογουμένων.
Αντιδράσεις ωστόσο καταγράφονται απ΄ τα κόμματα. Το ΑΚΕΛ κάνει λόγο για μεθόδευση της κυβέρνησης για ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου.
Η Συμμαχία Πολιτών θεωρεί ότι η κίνηση εγείρει αμφιβολίες ως προς την βούληση της κυβέρνησης για συναινετικές λύσεις, ενώ οι Οικολόγοι Συνεργασία Πολιτών κάνουν λόγο για έλλειψη σχεδιασμού από τους κυβερνώντες.