Με μηνύματα προς όλους, ακόμα και προς την ίδια την Κυβέρνηση φέρνει ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, επιστρέφοντας από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου εξετάσθηκε και εγκρίθηκε από τους Ευρωπαίους υπουργούς οικονομικών, ο προϋπολογισμός για το 2017.
Μιλώντας στο SigmaLive κατά τη διάρκεια διαλείμματος της συνεδρίασης, ο κ. Γεωργιάδης τονίζει ότι αισθάνεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για τον προϋπολογισμό και τις επιδόσεις της Κύπρου το 2017, καθώς αυτός, όπως και οι προϋπολογισμοί των τελευταίων τριών ετών, καταρτίστηκε στη βάση πολύ συντηρητικών εκτιμήσεων.
Εκείνο για το οποίο, κατά δήλωση του, αγωνιά ο Υπουργός, είναι για τη λήψη μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα που θα αφορούν τον μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα της χώρας, όπως η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας.
“Ελπίζω να είναι σε όλους ξεκάθαρο, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς τη Βουλή και προς όλους μας, ακόμα και προς την ίδια την Κυβέρνηση. Κανείς δεν εξαιρείται”, υπογραμμίζει.
“Όταν χρειάζεται λαμβάνουμε από μόνοι μας μέτρα”
“Δεν έχουμε ανάγκη τις υποδείξεις της Κομισιόν για να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα. Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε αποκλίσεις, η Κυβέρνηση θα επιδιώξει να κάνει από μόνη της ό,τι χρειάζεται, όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια, κρατώντας τον προϋπολογισμό κοντά στο ισοζύγιο. Το δικό μας ενδιαφέρον για μια σταθερή και συνετή πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της Κύπρου, είναι πολύ μεγαλύτερο από το ενδιαφέρον της Κομισιόν”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το τι διαδραματίστηκε εντός της αίθουσας, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, o κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι έγινε μια πολύ σύντομη συζήτηση και καταγράφηκε η θέση της Κομισιόν για τους κίνδυνους, αλλά όπως είπε και ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup, οι κίνδυνοι αυτοί σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνονται.
Πρόσθεσε, δε, ότι του χρόνου τέτοια εποχή, όπως προβλέπεται, οι επιδώσεις της Κύπρου θα εξεταστούν εκ νέου για να διαπιστωθεί αν όντως υπήρξαν ή δεν υπήρξαν αποκλίσεις.
Όπως επισημαίνει, η θέση της Κομισιόν έχει καταγραφεί και ως όφειλαν θεσμικά οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, την έλαβαν υπόψη τους.
“Όταν τους παρουσίασα τα πραγματικά δεδομένα και τις πραγματικές εκτιμήσεις, οι υπουργοί κατανόησαν πλήρως την εικόνα των δημοσιονομικών μεγεθών της Κύπρου”, αναφέρει.
“Το σημαντικό είναι ότι έχουμε το πράσινο φως από το Eurogroup, ώστε ο προϋπολογισμός για το 2017 να προχωρήσει ακριβώς ως έχει ετοιμαστεί από τις κυπριακές Αρχές και κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τίποτα, ενώ μετά την έγκρισή του από την Βουλή την Τετάρτη, μπορεί να ξεκινήσει να εφαρμόζεται κανονικά”, τονίζει.
Συνέχεια στην κόντρα
Ερωτηθείς αναφορικά με την κόντρα που έχει ξεσπάσει, ανάμεσα στον ίδιο και την Κομισιόν, αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού διαφόρων μεγεθών στον προϋπολογισμό και πραγματοποίησης εκτιμήσεων, ο κ. Γεωργιάδης απαντά ότι ο ίδιος αμφισβητεί ακόμα τον τρόπο με τον οποίο η Κομισιόν έβγαλε τα δικά της συμπεράσματα.
“Ακόμα και σήμερα, εντός του Eurogroup, κατέθεσα με πάρα πολύ έντονο τρόπο την αμφισβήτησή μου στις εκτιμήσεις της Επιτροπής. Η αντίδραση ήταν αυτή που δημοσιεύτηκε, ότι δηλαδή δεν υπάρχει ανάγκη να παρθούν μέτρα, αλλά το Eurogroup θα συνεχίσει -ως οφείλει- να παρακολουθεί το ζήτημα”.
Ερωτηθείς, τι θα συμβεί αν η Κομισιόν εμμείνει στη θέση της, ο κ. Γεωργιάδης απαντά ότι στην πράξη, δεν είναι η Κομισιόν αυτή που αποφασίζει, εκδίδοντας μια γνωμοδότηση, αλλά το Eurogroup.
“Έτσι, ακόμα και στο σενάριο που θέλει την Κομισιόν να έχει διαφορετική άποψη επί των αποτελεσμάτων, το θέμα παραπέμπεται στους Υπουργούς Οικονομικών. Υπενθυμίζω ότι φέτος, η Ισπανία και η Πορτογαλία παραπέμφθηκαν με επιβεβαιωμένες αποκλίσεις κι ακόμα κι έτσι, το Eurogroup δεν επέβαλε μέτρα, αλλά έδωσε πίστωση χρόνου. Κι επαναλαμβάνω, μιλάμε για δυο χώρες που είχαν πολύ σοβαρή κι επιβεβαιωμένη στην πράξη, απόκλιση από τους στόχους”, καταλήγει.