Βέβαιος ότι η Κύπρος θα έρθει αντιμέτωπη με τις συστάσεις της Τρόικας για τη στασιμότητα, που παρατηρείται στη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και του κρατικού μισθολογίου, εμφανίζεται ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας στο SigmaLive, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ότι κατά την επίσκεψη της Τρόικας, η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά για τη μεταμνημονιακή περίοδο, αναμένει πως «τα κλιμάκια θα επισημάνουν και θα καταγράψουν σοβαρή παράλειψη ή καθυστέρηση σ' αυτό το θέμα, καθώς τα έξι νομοσχέδια έχουν κατατεθεί στη Βουλή ήδη από τον Αύγουστο του 2015, ενώ από την τελευταία επίσκεψη των κλιμακίων το Νοέμβριο του 2015, δεν υπήρξε καμία πρόοδος».

Προσθέτει δε, ότι αυτή αναμένεται να είναι η σοβαρότερη παρατήρηση που η Τρόικα θα μεταφέρει στο επόμενο Eurogroup προς ενημέρωση των υπόλοιπων Υπουργών Οικονομικών, καθώς στα υπόλοιπα σκέλη του ελέγχου δεν αναμένονται αποκλίσεις ή καθυστερήσεις.

Επιπλέον, στο επίκεντρο της αξιολόγησης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή, θα βρεθεί η επίδοση της οικονομίας της Κύπρου, ο ρυθμός ανάπτυξης, αλλά και η αποτελεσματικότητα των δημόσιων οικονομικών, παράγοντας σημαντικός για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Πέραν τούτων, θα εξεταστεί και ο τραπεζικός κλάδος, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στο μείζον θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα αναλυθεί η -όποια- πρόοδος έχει προκύψει και θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη συνέχιση της προσπάθειας για μείωση του ποσοστού, το οποίο ούτως ή άλλως παραμένει το υψηλότερο στον κόσμο.

Οι στόχοι της Οικονομίας

Δύο είναι οι μεγάλοι στόχοι για την Κύπρο και την προσπάθειά που καταβάλλεται για τόνωση της πραγματικής οικονομίας.

Αφενός, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και κατ' επέκταση η βελτίωση του ενεργητικού των τραπεζών, γεγονός το οποίο θα αμβλύνει τους κινδύνους και θα επιτρέψει το άνοιγμα της κάνουλας των δανείων προς νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Αυτό με τη σειρά του, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει το τρίπτυχο της ανάπτυξης, δηλαδή την κατανάλωση, την οικονομική δραστηριότητα και τις επενδύσεις.

Αφετέρου, η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, έτσι ώστε να περάσει σε επενδυτική βαθμίδα και να μπορέσει να βγει στις αγορές με πιο συμφέρουσες αποδόσεις ομολόγων.

Επιπλέον, η επενδυτική βαθμίδα, την οποία έχασε η Κύπρος από τον Ιούνιο του 2012, είναι απαραίτητη ώστε να συμμετέχει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και να πληρώνει πολύ χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού απ' ότι σήμερα.

Έτσι, τα μηνύματα που θα δοθούν σε αυτή την αξιολόγηση, αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο για μια περαιτέρω αναβάθμιση και βελτίωση της διεθνούς επενδυτικής ψυχολογίας, έναντι της Κύπρου. 

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Κύπρου σε ΒΒ από ΒΒ-, με θετικές προοπτικές, ως αποτέλεσμα ισχυρότερης από το αναμενόμενο οικονομικής ανάπτυξης και της περαιτέρω μείωσης του χρέους της, καθώς και της σταθερής βελτίωσης της ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών της.

Γιατί η Τρόικα επιστρέφει μετά τη λήξη του μνημονίου

Στην πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί η Τρόικα στην Κύπρο για τη μεταμνημονιακή περίοδο, θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι στο πλαίσιο της προσομοίωσης ενός προγράμματος διάσωσης, ίδιοι με εκείνους που γίνονταν κατά την περίοδο του μνημονίου, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ορόσημα, στόχοι και προαπαιτούμενα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Γεωργιάδης, η επίσκεψη που γίνεται στο πλαίσιο της «μεταμνημονιακής επιτήρησης» (post program surveillance), θα είναι αρκετά γενική και χωρίς οι τεχνοκράτες να υπεισέρχονται σε τόσες λεπτομέρειες, όσες κατά το παρελθόν.

Ο απώτερος σκοπός, τόνισε, είναι να ενημερωθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και το Eurogroup για την πορεία της κυπριακής οικονομίας μετά τη λήξη του προγράμματος και να διαπιστωθεί εκ νέου ότι η χώρα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο καταγραφής αποκλίσεων και καθυστερήσεων, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι ο ίδιος είναι βέβαιος ότι η Τρόικα δεν θα διατυπώσει σοβαρές παρατηρήσεις, με εξαίρεση την καθυστέρηση κάποιων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως αυτήν της Δημόσιας Υπηρεσίας. Σε περίπτωση δε, που βρεθούν σοβαρές αποκλίσεις από τους στόχους, που είχαν τεθεί κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η Τρόικα -όπως προβλέπεται- οφείλει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε το κράτος, αλλά και το Eurogroup, να κινητοποιηθούν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, συμπλήρωσε.

«Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει τρόπος η Τρόικα να επιβάλει κάτι. Υπενθυμίζω ότι όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης. Πρόκειται για τις συμβατικές υποχρεώσεις κάθε κράτους μέλους, για τις οποίες δέχονται πιέσεις, είτε βρίσκονται σε μνημόνιο, είτε όχι», κατέληξε.