Τον σαφή προσανατολισμό του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων (Ταμείου Υδρογονανθράκων) στην εξυπηρέτηση και μείωση του δημόσιου χρέους παρουσίασε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.
Στην εισήγησή του ο κ. Γεωργιάδης, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο επιδιώκει την αρίθμηση των μελλοντικών εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που δυνητικά θα ανακαλυφθούν στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ εν πολλοίς κατέστησε σαφές ότι βασικός προσανατολισμός της όλης διαδικασίας, είναι η μείωση του δημόσιου χρέους.
“Μέχρι σήμερα υπάρχει ένα επιβεβαιωμένο κοίτασμα (Αφροδίτη-οικόπεδο 12) για το οποίο ο καταρτισμός του αναπτυξιακού σχεδίου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Η έναρξη εισροής εσόδων από το Αφροδίτη, υπολογίζεται σε μια 5ετία από σήμερα, μετά το 2020, και εξαρτάται από τους τελικούς σχεδιασμούς”, είπε.
Όπως πρόσθεσε, το πλαίσιο λειτουργίας επείγει να ψηφιστεί κι αυτό διότι πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα εντός κι εκτός, ότι η Κύπρος προσεγγίζει την διαχείριση των υδρογονανθράκων και των εσόδων, με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο.
Τι έσοδα αναμένονται
Σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις του Υπουργείου Ενέργειας και της μελέτης της κοινοπραξίας που δραστηριοποιείται στο Αφροδίτη, τα καθαρά έσοδα, σε σημερινή αξία, από την πλήρη αξιοποίησή του, θα κυμαίνονται μεταξύ 500-600 εκ. το χρόνο, σε ορίζοντα 12ετίας. “Πρόκειται για ένα σημαντικό έσοδο, αν και δεν πρόκειται για ένα ιδιαίτερα μεγάλο κοίτασμα, χωρίς βέβαια να μπορούμε να υπολογίσουμε τυχόν επιπρόσθετες ανακαλύψεις σε άλλες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ”, είπε.
Οι στόχοι
Σύμφωνα με τον Υπουργό, ο στόχος είναι διπλός.
Πρώτον, να υπάρξει μακροχρόνιο όφελος, βιώσιμο και διαχειρίσιμο για την Οικονομία και τις επόμενες γενιές και δεύτερον να μειωθεί το δημόσιο χρέος, τόσο για τις μελλοντικές όσο και για την παρούσα γενιά
Αυστηρή σύνδεση με το χρέος
Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, ο τρόπος διαχείρισης του συνόλου των εσόδων σχετίζεται και προσαρμόζεται ανάλογα με τη διαχείριση των κοιτασμάτων.
Όσο η χώρα έχει υψηλό δημόσιο χρέος, δηλαδή πάνω από 80% του ΑΕΠ, ποσοστό από τα καθαρά έσοδα έως 50% θα χρησιμοποιείται για τη μείωση του χρέους, ενώ το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιείται για τη δημιουργία αποθεματικού του Ταμείου.
Όταν το χρέος είναι σε ένα ενδιάμεσο επίπεδο και κυμαίνεται μεταξύ 60-80% του ΑΕΠ, τότε στη δημιουργία του αποθεματικού θα χορηγείται τουλάχιστον το 75% των εσόδων και για μείωση του χρέους ποσό που δεν υπερβαίνει το 25%.
Όταν το δημόσιο χρέος φτάσει στο ικανοποιητικό επίπεδο του 60%, τότε το σύνολο των εσόδων πάει για τη δημιουργία αποθεματικού.
“Η άντληση μερίσματος από το Ταμείο για χρηματοδότηση του προϋπολογισμού απαγορεύεται παρά μονό όταν το ύψος του φτάσει στο 30% του ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό θα είναι περίπου στο 1% του ΑΕΠ ετησίως για αναπτυξιακούς και επενδυτικούς σκοπούς”, πρόσθεσε ο Υπουργός.
Τέλος, συμπλήρωσε ότι βάσει μεταβατικής διάταξης, μέχρι το αποθεματικό του ταμείου φτάσει σε ποσοστό 3% του ΑΕΠ, έτσι ώστε να μπορεί να δικαιολογηθεί και νομικά η σύστασή και η λειτουργία του, τα έσοδα θα επενδύονται σε ποιοτικά ομόλογα ξένων κρατών με χαμηλό ρίσκο και υψηλή πιστοληπτική ικανότητα, όπως αυτά της Γερμανίας, ενώ η εν λόγω επένδυση, θα ανατεθεί είτε στην Κεντρική Τράπεζα, είτε σε μεγάλο επενδυτικό οίκο.
«Όταν ξεκινήσει η ροή εσόδων θα πρέπει να επενδύονται σε ομόλογα κάποιου κράτους όπως η Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα, ο Υπουργός Οικονομικών μίλησε στο Πρωινό Δρομολόγιο του ΡΙΚ αναλύοντας τις οικονομικές διαστάσεις της λύσης του Κυπριακού.
Follow @Christos_mich