Η ελβετική κυβέρνηση υψώνει ανυπέρβλητο εμπόδιο στις κυπριακές Αρχές που διερευνούν τη λίστα «Λαγκάρντ» για περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
 
Σε αποκλειστικές δηλώσεις στο Σίγμα, ο Πάτρικ Τούσιερ, αξιωματούχος του Τμήματος Φορολογίας της Ελβετίας, κόβει τυχόν ορέξεις, λέγοντας ξεκάθαρα πως δεν θα ικανοποιηθούν οποιαδήποτε αιτήματα δικαστικής συνδρομής υποβληθούν από την Κύπρο, αλλά και άλλες χώρες, σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση.
 
Ο Ελβετός αξιωματούχος εξήγησε στο Σίγμα ότι η νομοθεσία της χώρας του ουσιαστικά απαγορεύει την ικανοποίηση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής από ξένες χώρες, εφόσον αυτά σχετίζονται με υποκλαπέν υλικό από ελβετικές τράπεζες, και δη με αυτό της λίστας Λαγκάρντ. Υπενθυμίζεται ότι το αρχείο με το οποίο δημιουργήθηκε η λίστα Λαγκάρντ, κλάπηκε από τον 43χρονο Γαλλο-ιταλό, πρώην υπάλληλο της τράπεζας HSBC, Eρβε Φαλτσιανί. Ο διάσημος πλέον πληροφοριοδότης, σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στη Σημερινή και το Σίγμα, αποκάλυψε ότι η κυπριακή έκδοση της λίστας Λαγκάρντ είναι ελλιπής και ότι  κατέχουμε μόνο το 1/3 περίπου των ονομάτων - πελατών που σχετίζονται με την Κύπρο.  
 
Η Ελβετία δεν θα δώσει επιπλέον άλλα ονόματα- πελατών για να συμπληρώσουμε την ατελή λίστα Λαγκάρτν. 
 
Παράλληλα, δεν θα  δώσουν στοιχεία, εφόσον χρειαστούν για τη συμπλήρωση των υπό διερεύνηση περιπτώσεων. 
 
Αντίθετα τέτοια στοιχεία μπορεί να αποκτηθούν από τις αρχές άλλων χωρών, όπως η Γαλλία, η οποία έχει ήδη  ολοκληρώσει τη δική της έρευνα, και έχει θέσει υπό την προστασία της, τον Ερβέ Φαλτσιανί.  
 
Ο αρμόδιος αξιωματούχος μας μετέφερε την προθυμία των ελβετικών Αρχών για συνεργασία, όπως εξάλλου προβλέπεται στη διεθνή συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας. «Η συμφωνία εφαρμόζεται από τον Ιούνιο του 2014 και προνοεί την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των Αρχών των χωρών για φορολογικά θέματα», είπε χαρακτηριστικά ο Πάτρικ Τούσιερ.
 
Να σημειωθεί ότι και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης,  είχε αναφερθεί στη συγκεκριμένη συμφωνία, όταν ρωτήθηκε από το Σίγμα για τις ενέργειες που θα κάνει η κυβέρνηση για την απόκτηση των ονομάτων που υπολείπονται.    
 
Ο αξιωματούχος απέφυγε να προβεί σε οποιονδήποτε σχόλιο για την καταδίκη του Ερβέ Φαλτσιανί. Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα, ελβετικό δικαστήριο καταδίκασε ερήμην τον Φαλτσιανί, σε πέντε χρόνια φυλάκιση για παραβίαση της νομοθεσίας περί τραπεζικού απορρήτου.
Ωστόσο, όπως είχε αναφέρει στη Σημερινή ο 43χρονος τραπεζίτης, δεν θα εκτίσει την ποινή και θα παραμείνει υπό προστασία στη Γαλλία. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί Γωγώ ότι οι Ελβετικές Αρχές ολοκλήρωσαν το καλοκαίρι του 2015, τις έρευνες τους σε σχέση με την HSBC, αφού η τελευταία συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο 38 εκ. ευρώ.