Συνολικά περίπου 162 εκατομμύρια ευρώ οφείλουν στο Τμήμα Φορολογίας οι 50 μεγαλύτεροι φοροοφειλέτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα), σύμφωνα τον σχετικό κατάλογο που απέστειλε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

Tη λίστα των μεγαλοφειλετών του φόρου εισοδήματος εξασφάλισε και δημοσιεύει το SigmaLive.

Δείτε τη λίστα ΕΔΩ

Στην εν λόγω λίστα φιγουράρουν οργανισμοί, ποδοσφαιρικά σωματεία, φυσικά πρόσωπα και εταιρείες. Παραδόθηκε το πρωί της Δευτέρας στον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου από τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσά κυμαίνονται από 2 εκατομμύρια ευρώ μέχρι και 15 εκ. Συνολικά οι 50 χρωστούν 164 064 962,90 ευρώ. 

Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας ενώπιον της σημερινής κοινής συνεδρίας  των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών, οι οποίες άρχισαν την κατ` άρθρον συζήτηση τεσσάρων νομοσχεδίων του νομοθετικού πλαισίου αφερεγγυότητας, είπε πως παρά το γεγονός ότι οι νομοθεσίες περί φορολογίας δεν επιτρέπουν τη δημοσιοποίηση του καταλόγου (και όχι η νομοθεσία περί δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα), με στόχο να βοηθήσει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και να ικανοποιήσει το αίτημα που τέθηκε ενώπιον του από τη Βουλή, απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής τον κατάλογο, επικαλούμενος λόγους δημοσίου συμφέροντος.

“Παρόλα αυτά αν εγώ έκρινα πως υφίστανται λόγοι δημοσίου συμφέροντος, θα μπορούσα να καταθέσω κατάλογο στον Πρόεδρο της Βουλής, μέσω του οποίου θα μπορούσαν να ενημερωθούν οι βουλευτές, αλλά οι ίδιοι οι περιορισμοί που δεν επιτρέπουν στο Υπουργείο Οικονομικών να δημοσιοποιήσει τον κατάλογο, θα υφίστανται για τη Βουλή”, σημείωσε.

Στη συνοδευτική του επιστολή, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, αναφέρει πως “οι περιορισμοί σε σχέση με τη δημοσιοποίηση όπως δεσμεύουν εμένα δεσμεύουν και τη Βουλή”, ενώ εξηγεί “ποιοι περιλαμβάνονται και ποιοι όχι και τι σημαίνει οι 50 μεγαλύτεροι φοροφειλέτες”.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρει:

«Έχω καταγράψει δημόσιες αναφορές του αξιότιμου βουλευτή που κατέθεσε το ερώτημα και ο οποίος μου απέδωσε πρόθεση «κάλυψης των φοροφυγάδων». Σεβόμενος απόλυτα το δικαίωμα κάθε βουλευτή να ασκεί δημόσια κριτική, θεωρώ τις αναφορές άδικες και υπερβολικές ειδικά όταν οι περιορισμοί προκύπτουν από νομοθετικές πρόνοιες που η ίδια η Βουλή έχει θέσπιση.

Παρόλα αυτά και σε μια προσπάθεια υποβοήθησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου έχω ζητήσει επανεξέταση του θέματος από το Τμήμα φορολογίας. Ο έφορος φορολογίας με επιστολή του ημερομηνίας 4 Φεβρουαρίου 2015, επιμένει ότι τίθεται θέμα τήρησης του υπηρεσιακού απορρήτου όπως αυτό προνοείται με σαφήνεια μέσα από το άρθρο 4 του περί φορολογίας εισοδήματος και το άρθρο 4 του περί βεβαιώσεως και εισπράξεως φόρων νόμου», αναφέρει χαρακτηριστικά.