Την πεποίθηση ότι σε έξι μήνες θα είναι εφικτό να αρχίσει η ανάπτυξη περιουσιών, στο έδαφος των βρετανικών Βάσεων μετά και τη διακρατική συμφωνία που υπεγράφη, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου. Στη συνεδρία, βουλευτές και κοινοτάρχες αλλά και Δήμαρχοι περιοχών που βρίσκονται εντός των Βάσεων εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την ιστορική συμφωνία.

Ο Σωκράτης Χάσικος εξήγησε ότι  οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν για τον καθορισμό των πολεοδομικών ζωνών, καθώς θα εξαιρεθούν οι χώροι των στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Με τη συμφωνία εξήγησε, αίρονται οι προηγούμενοι περιορισμοί, όπως τουριστικές, αγροτικές, αλλά κυρίως αυτοί που αφορούν τις αγοραπωλησίες, οι οποίες πλέον δεν θα περιορίζονται στους ντόπιους.

Τα έργα υποδομής επισήμανε, θα χρηματοδοτούνται από την κυπριακή δημοκρατία. Στις περιπτώσεις που εξυπηρετούνται οι στρατιωτικές βάσεις, το κόστος θα καταμερίζεται και στις Βάσεις. Τα πολιτικά και ποινικά αδικήματα σημείωσε , θα δικάζονται σε δικαστήρια της δημοκρατίας. Ωστόσο για υποθέσεις, όπως εγκλήματα, φόνοι, παραβιάσεις των ορίων ταχύτητας και άλλα, θα εξακολουθούν να δικάζονται στα δικαστήρια των βάσεων.

Στον καθορισμό των πολεοδομικών ζωνών, θα λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις και οι προτάσεις των τοπικών αρχών.

Με τη συμφωνία ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός, τίθενται σε ίση μοίρα οι ιδιοκτήτες περιουσιών εντός των βάσεων με τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες στη Δημοκρατία. Το Υπουργείο τάχιστα θα παρουσιάσει πολεοδομικό σχέδιο όλων των περιοχών, το οποίο προϋποθέτει πολλή και σκληρή δουλειά.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου ανέφερε ότι μετά από 53 χρόνια εγκλωβισμού των περιοχών, η κυβέρνηση Αναστασιάδη κατάφερε να επιλύσει αυτό το ζήτημα. Χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας τη συμφωνία η οποία δίνει νέα προοπτική ώθησης και ανάπτυξης της Κυπριακής Οικονομίας.

Ο Δήμαρχος Ύψωνα Άριστος Αριστείδου εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του για τη συμφωνία η οποία όπως είπε παρέχει ισονομία εντός των βάσεων.

Ο Κοινοτάρχης Φρενάρους Νίκος Κουρής προειδοποίησε ότι θα πρέπει να υπάρξουν τέτοιες δικλείδες ώστε να μη δημιουργηθούν μη επιθυμητά αποτελέσματα και οι κάτοικοι να καταλήξουν στο να ξεπουλήσουν τις περιουσίες τους. Να τους δοθεί το δικαίωμα ώστε οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους, αφού λόγω κρίσης μπορεί κάποιοι επηρεαστούν και ξεπουλήσουν τις περιουσίες τους.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβας, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως  βήμα προς τη θετική κατεύθυνση και κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει το άπαν δυνατόν, ώστε η ισχύς της συμφωνίας να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα  υπέδειξε ότι ο σχεδιασμός των πολεοδομικών ζωνών, θα πρέπει να είναι σωστός και στόχος να είναι το όφελος των κατοίκων των περιοχών και να αποφευχθούν οι υπερβολές. Δε θα πρέπει είπε να υπάρξουν προϋποθέσεις για αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα.