Ιστορικής σημασίας είναι η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Κυβέρνησης της ΚΔ και της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία αφορά τη ρυθμιση της ανάπτυξης των περιουσιών που βρίσκονται εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων.

Η Συμφωνία, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αποτελεί μια ιστορική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις Βάσεις, εφόσον ύστερα από 53 και πλέον χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας πετυχαίνει μια γενικευμένη ρύθμιση για την ανάπτυξη εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων.

Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν στις 2 Οκτωβρίου 2013 και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στη Λευκωσία μετά από δέκα συναντήσεις των διαπραγματευτικών ομάδων.

Η συμφωνία, μεταξύ άλλων,

  • Δίνει τη δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών εντός των Βρετανικών Βάσεων, με όλες τις συνεπακόλουθες θετικές συνέπειες για την ευημερία των κατοίκων των κοινοτήτων, και βοηθά στη γενικότερη ώθηση της Κυπριακής οικονομίας.
  • Επιβεβαιώνει τη διαχρονική θέση της πλευράς μας ότι οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο υπάρχουν για να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς.
  • Διασφαλίζει γενικότερα τα εθνικά ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων.

Οι επηρεαζόμενες περιοχές μετά τη συμφωνία όπως τις μετέδωσε ο συνάδελφος Χρίστος Χριστοφή στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι:

ΛΕΜΕΣΟΣ

Ακρωτήρι, Κολόσσι, Ερήμη, Επισκοπή, Ασώματος, Τραχώνι, Αυδήμου, Παραμάλι, Σωτήρα, Περιοχές Δήμου Ύψωνα/ μια μικρή περιοχή Δήμου Κάτω Πολεμιδίων

ΛΑΡΝΑΚΑ

Ξυλοφάγου, Ξυλοτύμπου, Ορμήδεια, Πύλα

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Δασάκι Άχνας, Αχερίτου Βρυσούλλες, Αυγόρου, Φρέναρος, Περιοχή Στροβιλιών κοντά στο οδόφραγμα που ανήκει στον Δήμο Δερύνειας.

Ανοίγονται προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης

Η Συμφωνία, επεσήμανε ο Πρόεδρος,  φέρνει πλέον ένα νέο αέρα αισιοδοξίας για τους κατοίκους των Βρετανικών Βάσεων και όσους έχουν περιουσίες στις Βάσεις, καθώς ανοίγει τεράστιες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και δραστηριότητας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της υλοποίησης της δέσμης των μέτρων επανεκκίνησης της οικονομίας που είχα εξαγγείλει στις 19 Απριλίου 2013 και περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, την επίτευξη συμφωνίας με τους Βρετανούς για τη μη-στρατιωτική ανάπτυξη στις Βρετανικές Βάσεις.

Όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης έδωσε ήδη οδηγίες και την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου στις 10 το πρωί θα συγκληθεί σύσκεψη υπό την προεδρία μου στην παρουσία των αρμόδιων Υπουργών, Έπαρχων, εκπροσώπων των κοινοτήτων που έχουν περιουσία μέσα στα όρια των Βρετανικών Βάσεων, Προέδρων και Μελών των αρμοδίων κοινοβουλευτικών Επιτροπών, βουλευτών των επαρχιών Λεμεσού, Αμμοχώστου και Λάρνακας όπου βρίσκονται οι Βρετανικές Βάσεις, καθώς και εκπροσώπων οργανωμένων συνόλων και φορέων για παρουσίαση και ανάλυση της Συμφωνίας.


Τις ανησυχίες που προκύπτουν από τη συμφωνία Κύπρου – Βρετανίας για τις Βρετανικές Βάσεις, σπεύδει να διασκεδάσει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών.

Μιλώντας στις Τομές στα Γεγονότα, ο Αλέξανδρος Ζήνων ανέφερε ότι με τη συμφωνία αίρεται μια ανωμαλία που υπήρχε από το 1960, ενώ πρόσθεσε πως μόλις οι κάτοικοι της περιοχής ενημερωθούν για το περιεχόμενο της συμφωνίας, θα βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Πρόσθεσε επίσης ότι η συμφωνία επετεύχθη, καθώς τους τελευταίους δέκα μήνες οι σχέσεις Κύπρου και Βρετανίας είναι πολύ καλύτερες.