Απίστευτη ιστορία φέρνουν ο φως της δημοσιότητας οι Τομές στα Γεγονότα. Μοναχές και η Ηγουμένη της Μονής  Ηρακλειδίου έστησαν ολονύκτια επιχείρηση στο νεκροταφείο του χωρίου Λάσα της Πάφου και ξεθαψαν οστά γυναίκας που θεωρούν Αγία.

Απίστευτη και ταυτόχρονα φρικιαστική ιστορία που εκτυλίχθηκε χθες βράδυ στο κοιμητήριο του χωρίου Λάσα της Πάφου φέρνουν στο φως οι Τομές στα Γεγονότα.

Ηγουμένη και 9 Μονάχες της Μονής Ηρακλειδίου κατέστρωσαν οργανωμένο σχέδιο αρπαγης οστών γυναίκας που είναι θαμμένη στο κοιμητήριο του χωρίου διότι την θεωρούν Αγία.

Το σχέδιο τους τέθηκε σε εφαρμογή χθες, λίγο μετά που νύχτωσε.

Μετέβησαν στο κοιμητήριο εξοπλισμένες με γεννήτρια, φως, φτυάρια και τσάπες και αφού μετακίνησαν την μαρμάρινη πλάκα του τάφου άρχισαν να σκάβουν μέχρι που βρήκαν τα οστά.

Η επιχείρηση τους έγινε αντιληπτή από κατοίκους του χωρίου οι οποίοι ειδοποίησαν την αστυνομία. Μέλη της δύναμης έσπευσαν στην περιοχή, εντόπισαν τις μοναχές και την Ηγουμένη τις οποίες οδήγησαν για ανάκριση σε αστυνομικό σταθμό. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα οστά ανήκουν σε γυναίκα που ήταν Μοναχή της Μονής Ηρακλειδίου  

Στις καταθέσεις τους οι μοναχές και η Ηγουμένη ανέφεραν ότι προέβησαν στην ενέργεια αυτή για να εκπληρώσουν την επιθυμία της Μοναχής η οποία λίγο πριν πεθάνει, όπως ισχυρίστηκαν, ζήτησε να ταφεί στο χωρίο της και ακολούθως τα οστά της να μεταφερθούν στην Μονή.

Στις καταθέσεις τους ισχυριστήκαν επίσης ότι για τις προθέσεις τους ενημέρωσαν συγγενή της νεκρής ενώ την όλη επιχείρηση, είπαν,  την γνώριζαν Χωροεπίσκοπος και Επίσκοπός τους οποίους και κατονόμασαν.
Η όλη επιχείρηση έγινε χθες διότι σήμερα στο τάφο θα θαβόταν οι αδελφός της γυναίκας. Τα οστά της γυναίκα μεταφέρθηκαν στον Αστυνομικό Σταθμό Στρουμπιού.

Ανακοίνωση επί του θέματος εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής στην οποία αναφέρεται ότι οι Μοναχές της Μονής τήρησαν όλες τις νόμιμες εκκλησιαστικές διαδικασίες και παραδόσεις που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις:

Δηλαδή γραπτό αίτημα στη Μονή και τις τοπικές εκκλησιαστικές αρχές για ανακομιδή και μεταφορά οστών στο Οστεοφυλάκιο της Μονής από τους εξ αίματος πρώτου βαθμού συγγενείς της Μοναχής η οποία ανήκε στην αδελφότητα και είχε ως τελευταία επιθυμία της να μεταφερθούν τα οστά της στη Μονή όπου ήταν εγγεγραμμένη.

Έγκριση του πιο πάνω αιτήματος από τον οικείο Επίσκοπο στον οποίο ανήκει η δικαιοδοσία του Κοιμητηρίου και η Παραχώρηση της σχετικής ευλογίας για την ανακομιδή και μεταφορά των οστών στην Μονή της μετάνοιας της κεκοιμένης Μοναχής.

Ως εκ τούτου αναφέρεται στην ανακοίνωση τα περί κατάστρωσης σχεδίου για αρπαγή οστών γυναίκας από τις μοναχές, δεν ισχύουν.

 

Και δεύτερη ανακοίνωση από την Ιερά Μονή Ταμασού και Ορεινής

Σε δεύτερη ανακοίνωσή της, η Ιερά Μονή Ταμασού και Ορεινής υποστήριξε και πάλι ότι δεν ισχύουν τα όσα αναφέρονται σε «χθεσινό δημοσιογραφικό ρεπορτάζ κυπριακού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού περί κατάστρωσης σχεδίου για αρπαγή οστών γυναίκας από τις μοναχές». Συγκεκριμένα η Μητρόπολη Ταμασού ανέφερε ότι η Καθηγουμένη και οι Μοναχές της εν λόγω Μονής ενήργησαν νόμιμα και τήρησαν όλες τις εκκλησιαστικές διαδικασίες και παραδόσεις που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις. Αναφορικά με τις εκκλησιαστικές διαδικασίες και παραδόσεις που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις, η Μητρόπολη αναφέρει ότι γίνεται γραπτό αίτημα στη Μονή και τις τοπικές Εκκλησιαστικές Αρχές για ανακομιδή και μεταφορά οστών στο Οστεοφυλάκιο της Μονής από τους εξ αίματος πρώτου βαθμού συγγενείς της Μοναχής, η οποία ανήκε στην Αδελφότητα και είχε ως τελευταία επιθυμία της να μεταφερθούν τα οστά της στη Μονή, όπου ήταν εγγεγραμμένη και ακολούθως δίνεται έγκριση του πιο πάνω αιτήματος από τον οικείο Επίσκοπο, στον οποίο ανήκει η δικαιοδοσία του Κοιμητηρίου και η παραχώρηση της σχετικής ευλογίας για την ανακομιδή και μεταφορά των οστών στη Μονή της μετανοίας της κεκοιμημένης Μοναχής.

«Ως εκ τούτου, τα περί «κατάστρωσης σχεδίου για αρπαγή οστών γυναίκας από τις Μοναχές», που αναφέρεται στο δημοσίευμα, δεν ισχύουν. Η ανακομιδή λειψάνων είναι πρακτική που εφαρμόζεται πάνω από 1500 χρόνια σε όλες τις Ορθόδοξες χριστιανικές Μονές του κόσμου. Σύμφωνα, μάλιστα, με γνωμάτευση έγκριτου Δικαστικού Λειτουργού της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν υπάρχει αίτημα για ανακομιδή οστών εκκλησιαστικού προσώπου από τους οικείους του και αυτό το αίτημα εγκρίνεται από τον οικείο Επίσκοπο, τότε αυτό αποτελεί εκκλησιαστική υπόθεση εκτέλεσης θρησκευτικού δικαιώματος και έτσι δεν χρειάζεται δικαστικό διάταγμα, αφού είναι υπόθεση που αφορά αυστηρά στις Εκκλησιαστικές Αρχές», καταλήγει η Μητρόπολη Ταμασού, στην ανακοίνωση της.