Σε πλήρη ταύτιση με τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας του Μαρί, ο Γενικός Εισαγγελέας θ' ασκήσει έφεση στη δικαστική απόφαση, με σκοπό τη επιβολή αυστηρότερων ποινών από τις επιβληθείσες στους τέσσερεις κατηγορούμενους.  Ο Πέτρος Κληρίδης, Ιδιαίτερα ενοχλημένος από τα σχόλια του Κακουργιοδικείου για τους χειρισμούς της Νομικής Υπηρεσίας, δήλωσε στο Σίγμα ότι το δικαστήριο χρησιμοποίησε δικαιολογίες, οι οποίες αντικρούονται από τα γεγονότα.

«Έχω ήδη αποφασίσει ότι θα καταχωρήσουμε έφεση για τη χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου», τόνισε o κ. Κληρίδης, προσθέτοντας ότι «το δικαστήριο χρησιμοποίησε δικαιολογίες, οι οποίες όχι μόνο δεν προκύπτουν από τα γεγονότα αλλά αντικρούονται από αυτά».

Δε μπορεί, τόνισε ο Γενικός Εισαγγελέας, να επιρρίπτονται ευθύνες στη Γενική Εισαγγελία και στο κράτος γενικότερα, επειδή οι Ελληνικές αρχές αρνήθηκαν να παραδώσουν τον Πέτρο Τσαλικίδη και πολύ περισσότερο γιατί δεν άρχισε η εκδίκαση της υπόθεσης στην Ελλάδα.  Οπως επίσης, πρόσθεσε, «και για το ποια άλλα πρόσωπα μπορούσαν να κατηγορηθούν χωρίς να γνωρίζει (το Κακουργιοδικείο) ποιο υλικό είχε η νομική υπηρεσία  κατά τη διατύπωση του κατηγορητηρίου αλλά ούτε και ποιο ήταν μετά την καταχώρηση του κατηγορητηρίου, ιδιαίτερα αν δει κάποιος το κατηγορητήριο όπως αρχικά είχε καταχωριστεί».

Πάντως, η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας να εφεσιβάλει την απόφαση, με την άμεση αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα δεν προέκυψε τυχαία αφού ο Πέτρος Κληρίδης είχε δείξει το δρόμο, εφεσιβάλλοντας και την απόφαση για αθώωση του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού.   

Πού θα στηριχθεί η έφεση

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα από νομικούς κύκλους, η έφεση, που θα καταθέσει ο Γενικός Εισαγγελέας θα στηριχθεί κυρίως στην ηπιότητα των ποινών που επιβλήθηκαν.

Συγκεκριμένα, η ποινή που προβλέπει ο ποινικός κώδικας για την ανθρωποκτονία είναι η ισόβια κάθειρξη. Αυτό λέει το γράμμα του νόμου.

 Στην πράξη όμως, το Ανώτατο Δικαστήριο, μέσα από την πρακτική δεκαετιών, καθόρισε συγκεκριμένη γραμμή πλεύσης για τα κατώτερα Δικαστήρια όταν επιβάλουν ποινές για ανθρωποκτονία. Οι ποινές αυτές κυμαίνονται μεταξύ 8 και 15 χρόνων. Δεκαπέντε για τα χειρότερα επιβαρυντικά στοιχεία και οκτώ για τα ελαφρότερα. Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους και με βάση  το συγκεκριμένο νομολογιακό πλαίσιο η ποινή στον πρώην Υπουργό Άμυνας Κώστα Παπακώστα είναι πολύ κατώτερη αυτής που προβλέπει η πρακτική του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η θέση κομμάτων

«Η απουσία των βασικών υπαίτιων της τραγωδίας της φονικής έκρηξης στο Μαρί ως κατηγορούμενοι, που επισημάνθηκε εμφαντικά από το Δικαστήριο, άφησε τεράστιο κενό στην πραγματική απονομή δικαιοσύνης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου.

Η ατιμωρησία φουσκώνει τη διαφθορά τονίζει το ΕΥΡΩΚΟ. «Η αίσθηση που δημιούργησαν πολλά γεγονότα κατά τον χειρισμό της υπόθεσης, είναι ότι δεν φτάσαμε στην απόλυτη διαφάνεια για τα όσα συνέβησαν, δεν τιμωρήθηκαν όσοι είχαν ευθύνες και ότι το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών δεν έχει ικανοποιηθεί», επισημαίνει το κόμμα.

Για μεγάλους απόντες από των εδώλιο των κατηγορουμένων κάνουν λόγο οι Οικολόγοι.