Εκστρατεία συγκέντρωσης των μεδουσών από τη θαλάσσια περιοχή του Πρωταρά άρχισε το πρωί η Ναυαγοσωστική Υπηρεσία του Δήμου Παραλιμνίου και οι πλείστες παραλίες έχουν καθαριστεί.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης ανέφερε ότι από χθες (15/6) Σάββατο οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει, με τα θαλάσσια ρεύματα να είναι ευνοϊκά και να έχουν μετακινήσει τις μέδουσες στα βαθιά νερά. Ωστόσο μικρός αριθμός από αυτές έχουν παγιδευτεί σε μικρούς κόλπους όπως της Αγίας Τριάδας, Κάππαρη, Σκουταρόσπηλιοι, Βρυσούδια, Λούμα, Νησιά και Λομπάρδη».

Πρόσθεσε ότι σήμερα από τις έξι περίπου το πρωί οργανώθηκε εκστρατεία από όλη τη Ναυαγοσωστική Υπηρεσία του Δήμου Παραλιμνίου, προκειμένου να καθαριστούν όλοι οι κόλποι της περιοχής από τα υπολείμματα των μεδουσών. Οι περισσότεροι κόλποι μεταξύ των οποίων η παραλία Νησί και Fig Tree Bay έχουν καθαριστεί, είπε, "ενώ μέχρι το μεσημέρι ευελπιστούμε να έχουν συγκεντρωθεί οι μέδουσες από όλη τη περιοχή του Πρωταρά και ο κόσμος θα μπορεί ελεύθερα να κάνει το μπάνιο του και να απολαύσει τις θάλασσες του Πρωταρά». 

Ο κ. Πυρίλλης κάλεσε «εθελοντές και απλό κόσμο που επιθυμούν να συνδράμουν στην συγκέντρωση των μεδουσών, να αποτείνονται στους ναυαγοσώστες οι οποίοι θα μπορούν να τους εφοδιάσουν με απόχες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος Παραλιμνίου είπε πως το φαινόμενο με τις μέδουσες προκλήθηκε από τα θαλάσσια ρεύματα που υπήρχαν από την Δευτέρα μέχρι και την Πέμπτη που ήταν από την ανατολική πλευρά και κινούνταν προς τις ακτές. Το φαινόμενο αυτό υπήρχε και πιο παλιά, ανέφερε «όχι όμως σε τέτοιο βαθμό».

Σημείωσε ακόμα ότι το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών κάνει τις δικές του έρευνες ώστε να εντοπίσει τι έχει προκαλέσει την εμφάνιση των μεδουσών στις θάλασσες του Πρωταρά.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Οικονόμου Επιθεωρητής παραλιών του Δήμου Παραλιμνίου ανέφερε ότι το τσίμπημα της μέδουσας είναι ενοχλητικό εκτός από κάποιες ακραίες περιπτώσεις σε άτομα που είναι αλλεργικά και χρειάζεται να μεταφερθούν σε γιατρό. Σε περίπτωση που κάποιος εντοπίσει μέδουσες στη θάλασσα ή τσιμπηθεί από αυτές θα πρέπει να αποταθεί στους ναυαγοσώστες οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν ειδικά σκευάσματα που ελαφρύνουν το πόνο από το τσίμπημα.

Πρόσθεσε ότι το φαινόμενο αυτό είναι πολύ σπάνιο για την περιοχή του Παραλιμνίου, ωστόσο τις τελευταίες τρεις μέρες εμφανίστηκε στις θάλασσες του Πρωταρά και μέρα με τη μέρα, λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων, οι μέδουσες μεταφέρονταν στα βαθιά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Οικονόμου είπε πως «ένας καλός και αποτελεσματικός τρόπος για αντιμετώπιση του τσιμπήματος από μέδουσα είναι να χρησιμοποιήσει κάποιος το κοινό ξύδι, το οποίο ανακουφίζει πολύ». 

ΚΥΠΕ