Ιστορική χαρακτήρισε ο διευθυντής της εφημερίδας Αφρίκα, Σενέρ Λεβέντ την απόφαση του «επαρχιακού δικαστηρίου» Λευκωσίας να αθωώσει τον ίδιο και τον αρχισυντάκτη, Αλί Οσμάν Ταμπάκ στην υπόθεση που έγινε γνωστή ως η υπόθεση της καρικατούρας/φωτομοντάζ με το ελληνικό αρχαίο άγαλμα να ουρεί στο κεφάλι του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο «δικαστής» ανέγνωσε για μιάμιση ώρα την απόφαση που κρίνει ότι δεν αποδείχθηκε η προσβολή ενάντια σε αρχηγό ξένου κράτους, ούτε και υπάρχει μαρτυρία ότι εξαιτίας της καρικατούρας χάλασαν οι σχέσεις Τουρκίας – ψευδοκράτους. Στην απόφαση γίνεται αναφορά στο ότι πρόκειται για σάτιρα μέσω της ελευθερίας της έκφρασης και περιλήφθηκαν παραδείγματα από αποφάσεις του ΕΔΑΔ για την ελευθερία του Τύπου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η ανακοίνωση της απόφασης εντός του «δικαστηρίου» έγινε δεκτή με χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενος ενώ και ο Σενέρ Λεβέντ έγινε δεκτός με χειροκροτήματα εξερχόμενος του κτιρίου, από τους συνδικαλιστές, φίλους του και απλό κόσμο που βρισκόταν στο προαύλιο. Εκεί βρισκόταν και αρκετοί δημοσιογράφοι από ε/κ και ξένα ΜΜΕ.
Ευτυχισμένος δήλωσε ο Σενέρ Λεβέντ για την απόφαση λέγοντας ότι πρόκειται για μια ιστορική και σημαντική απόφαση που αποδεικνύει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην τ/κ πλευρά. Αν αυτή η δίκη γινόταν στην Τουρκία, το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ διαφορετικό, πρόσθεσε.
Υπενθύμισε ότι την υπόθεση εναντίον της Αφρίκα για την καρικατούρα είχε καταθέσει ο τότε Τούρκος «πρέσβης» Ντεριά Κανμπάι στο όνομα του τ/κ «λαού» με τον Σενέρ Λεβέντ να λέει ότι εξ’ όσων γνωρίζει ο ίδιος, δεν υπήρξε παράπονο από τον τ/κ «λαό» για την εν λόγω καρικατούρα. Και ούτε υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο αδικήματος σε αυτή την καρικατούρα, πρόσθεσε.
Ο κ. Λεβέντ σημείωσε επίσης ότι πρώτη φορά εκδικάστηκε σε τ/κ «δικαστήριο» αγωγή που αφορά ένα κολάζ λέγοντας πως οι κατηγορίες που του απευθύνθηκαν αποδείχθηκε ότι δεν ισχύουν και πως η υπόθεση αντιμετωπίστηκε ως μια υπόθεση ποινική, αφού κλήθηκαν ως μάρτυρες κατηγορίας 25 άτομα και οι ίδιοι από την πλευρά της υπεράσπισης κάλεσαν 14 άτομα.
«Κατ’ εμένα, από το 1974 μέχρι σήμερα, αυτή η απόφαση είναι ζωτικής σημασίας και πάρα πολύ σημαντική για την ανεξαρτησία του τ/κ "λαού" και του αγώνα του να κερδίσει τη δική του βούληση», ανέφερε ο κ. Λεβέντ λέγοντας ότι η δικαιοσύνη στην τ/κ πλευρά δεν μοιάζει με τη δικαιοσύνη στην Τουρκία. «Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ναι μπορεί εδώ να υπάρχει μια υποδιοίκηση της Τουρκίας αλλά ιδού που τα "δικαστήριά" μας εδώ πήραν αυτή την απόφαση».
Εάν η υπόθεση αυτή εκδικαζόταν στην Τουρκία το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ διαφορετικό, συνέχισε ο κ. Λεβέντ και πρόσθεσε ότι, «αλλά εδώ είναι η Κύπρος, εμείς είμαστε Κύπριοι, είμαστε υπήκοοι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ. Εδώ δεν είναι Τουρκία, είναι ΕΕ, και όσο κι αν υπάρχει μια "υποδιοίκηση" και πάλι είναι Κύπρος».
Ο κ. Λεβέντ θεωρεί ότι η απόφαση αυτή είναι σημαντική και για τον αγώνα της τ/κ κοινότητας που δίνει από δω και στο εξής για τη δική του βούληση. Ήταν μια πολύ σωστή απόφαση που διέσωσε την τιμή και την τιμή της δικαιοσύνης και απέδειξε στον κόσμο ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, είπε.
Σε ανεπτυγμένες χώρες στην Ευρώπη και την Αμερική, συνέχισε, δεν θα εκδικαζόταν τέτοιες υποθέσεις και η σημερινή απόφαση καθορίζει ότι ούτε εδώ θα υπάρξουν τέτοιες υποθέσεις από δω και στο εξής.
Μιλώντας σε Ε/κ και ξένους δημοσιογράφους ο Σενέρ Λεβέντ είπε ότι επρόκειτο για μια δίκη μεταξύ των ιδίων και του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχασε «και εμείς κερδίσαμε».