«Επτά αλλοδαπές γυναίκες και κορίτσια δολοφονήθηκαν, ενώ κάποιες από αυτές τις έχει πετάξει σε μια τοξική λίμνη. Πρόκεται για την πρώτη υπόθεση κατά συρροή δολοφονιών στην Κύπρο, η οποία έχει προκαλέσει τρόμο και πυροδότησε κατηγορίες για ρατσισμό εναντίον της Αστυνομίας», αναφέρει δημοσίευμα του AFP.

 

Από τα μέσα Απριλίου, τα ΜΜΕ της Κύπρου εξέφρασαν επικρίσεις κατά των Αρχών για τις δολοφονίες, τις οποίες ο 35χρονος ίλαρχος φέρεται να έχει ομολογήσει ότι διέπραξε.

Σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εγκληματολόγος Ανδρέας Καπαρδής επιβεβαίωσε ότι η υπόθεση δολοφονιών είναι η πρώτη που απασχόλησε το νησί από την περίοδο ανεξαρτησίας του.

«Για τους Κύπριους, η ανακάλυψη ενός κατά συρροή δολοφόνου στην κοινωνία τους… είναι κάτι μοναδικό», συμπλήρωσε στο ίδιο μέσο.

Σημειώνεται ότι ο ύποπτος φέρεται να ομολόγησε στους ανακριτές και σε θεληματική κατάθεση που έδωσε στις 25/4/2019 τη διάπραξη επτά συνολικά φόνων με θύματα πέντε αλλοδαπές γυναίκες και δύο παιδιά.

Πρόκειται για τη Mary Rose (Φιλιππίνες) και την ανήλικη κόρη της Sierra – Graze, την Arian Palanas (Φιλιππίνες), την Maricar Valdez (Φιλιππίνες), την Livia Florentina (Ρουμανία) και την ανήλικη κόρη της Elena Bunea και Khadha Anu (Νεπάλ).  Όλα τα θύματα είχαν καταγγελθεί στην Αστυνομία ως ελλείποντα πρόσωπα εκτός από τη γυναίκα από το Νεπάλ για την οποία είχε γίνει καταγγελία στο γραφείο του λειτουργού μετανάστευσης ότι εγκατέλειψε το χώρο εργασίας της. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η «αστυνομία απέτυχε να δώσουν συνέχεια στις υποθέσεις, επιτρέποντας έτσι στον φερόμενο δολοφόνο να συνεχίσει για σχεδόν τρία χρόνια».

Σύμφωνα με την Μαρία Μαππουρίδου, η οποία οργάνωσε την εκδήλωση διαμαρτυρίας για τους χειρισμούς των Αρχών,«όσο προχωράει η διερεύνηση, γίνεται πιο ξεκάθαρο ότι η αστυνομία δεν ασχολήθηκε όπως έπρεπε με τις έρευνες, επειδή αυτές οι γυναίκες ήταν αλλοδαπές».

Οι δολοφονίες «κατέδειξαν πολλά από τα αδύνατά μας σημείο, τις σχέσεις με τις γυναίκες, τους μετανάστες και την έλλειψη ενδιαφέροντος της Αστυνομίας», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ανακάλυψη πέντε σορών μέσα σε λίγες εβδομάδες έχει συγκλονίσει το κατά τ’αλλα σταθερό πολιτικό σκηνικό της χώρας με τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αναγκάζεται να παρατεθεί και τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να παύει τον Αρχηγό της Αστυνομίας.

Στο ίδιο δημοσίευμα φιλοξενούνται οι δηλώσεις της Lissa Jataas, η οποία έχει ιδρύσει την ΜΚΟ  Obreras. Η Jataas ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι δολοφονίες ήταν μια «αφύπνιση».  

«Τώρα πρέπει να μιλήσουμε για να κάνουμε την Κυβέρνηση και τους μετανάστες να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να μιλήσουν για τη σεξουαλική και σωματική βία», συμπλήρωσε.

Η Μαππουρίδου εξήγησε ότι ψάχνοντας το ιστορικό των ανεξιχνίαστων εξαφανίσεων, βρήκε πάνω από 35 από το 1990, πολλές από τις οποίες είναι αλλοδαπές.

Ο εγκληματολόγος Ανδρέας Καπαρδής ανέφερε ότι «ο δολοφόνος διάλεγε αλλοδαπές, απομονωμένες και ευάλωτες γυναίκες. Εάν είχε ως στόχο Κύπριες, η οικογένειες και οι φίλες τους θα έκαναν αγώνα να τις βρουν και οι έρευνες της Αστυνομίας θα ήταν πιο εύκολες».