Τις επιπτώσεις των μεταλλείων τις έχει  χαραγμένες στην ψυχή  του.

 

Ο Κώστας Γαβριήλ  είναι 67 χρόνων από το Καράκουμι της κατεχόμενης Κερύνειας.

Δούλεψε στο μεταλλείο Μιτσερού,τις δύσκολες μέρες μετά την προσφυγιά.Γνωρίζει σπιθαμή προς σπιθαμή κάθε σημείο.

 Ξέρει με κάθε λεπτομέρεια κάθε γωνιά του λατομείου και επισημαίνει τους κινδύνους που ελλοχεύει η προσπάθεια των αρμοδίων.

Βαρειά δουλειά, στα έγκατα της γης,τονίζει ο Κώστας Γαβριήλ  ο οποίος μας επισημαίνει ότι η  αναρρίχηση στις πλευρές του λατομείου, και μάλιστα σε μεγάλο βάθος, είναι ιδιαιτέρως δύσκολη.

Εν τω μεταξύ, ο διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, Κώστας Κωνσταντίνου, αναφέρθηκε στους κινδύνους που κρύβονται στο μεταλλείο.

  Όπως είπε, το πηγάδι από μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μεμονωμένα.   Πέραν του πηγαδιού, υπάρχουν στοές που οδηγούν προς το μετάλλευμα και γενικότερα σ ένα σύστημα συγκοινωνούντων δοχείων, με το νερό να έχει καλύψει τα πάντα.

  Το υπόγειο μεταλλείο, όπως είπε, αποτελείται από τεράστια πετρώματα μεγάλης διαμέτρου, ενώ η προσπάθεια να αντληθεί το νερό είναι εξαιρετικά χρονοβόρα εξαιτίας του όγκου του.

  Το εσωτερικό, όπως ανέφερε, επενδύθηκε με μπετόν το οποίο βρίσκεται εκεί για 40 χρόνια και κανείς δεν γνωρίζει πώς θα «συμπεριφερθεί» στην περίπτωση άντλησης του νερού.

  Παράλληλα, το πηγάδι δεν περιέχει μόνο νερό, αλλά και εγκαταστάσεις του μεταλλείου, ηλεκτροδότηση, εξοπλισμό, καθώς και άλλα φυσικά εμπόδια.