Καθολικά αποδεκτή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έγινε από νομικούς και αναλυτές η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την νομιμότητα των Βρετανικών Βάσεων στον Μαυρίκιο.
Στο SigmaLive μίλησε το μέλος της κυπριακής αποστολής στην Χάγη και νομικός, Πόλυς Πολυβίου, ο οποίος τον περασμένο Σεπτέμβρη ανέπτυξε μεταξύ άλλων τα νομικά επιχειρήματα της χώρας μας αναφορικά με την υπόθεση του Μαυρίκιου.
Όπως έγραφε η Σημερινή τον περασμένο Σεπτέμβριο, το κυριότερο επιχείρημα που ανέπτυξε ο κ. Πολυβίου είναι ότι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση αποτελεί κανόνα επιτακτικού δικαίου (jus cogens), από τον οποίο δεν επιτρέπεται καμία παρέκκλιση. Άρα, από την στιγμή που παραβιάζεται το δικαίωμα ενός λαού στην αυτοδιάθεση χωρίς να έχει γίνει σωστά η απο-αποικιοποίηση, αυτό αποτελεί συνεχιζόμενη παράνομη πράξη που θα πρέπει να αρθεί.
Ανακοίνωση Νομικής Υπηρεσίας για γνωμοδότηση Χάγης για Μαυρίκιο
Σε δηλώσεις του στο SigmaLive, ο κ.Πολυβίου ανέφερε αρχικά ότι πρόκειται για μια γνωμοδότηση μεγάλης σημασίας. Το Διεθνές Δικαστήριο, είπε ο κ.Πολυβίου, υιοθέτησε ουσιαστικά τις θέσεις του Μαυρικίου αλλά και της Κύπρου. Η απόφαση αυτή, σημείωσε, αποτελεί νέο ορόσημο στο Διεθνές Δίκαιο, κάτι που είναι παράλληλα πολύ βοηθητικό για την Κύπρο.
Οι ομοιότητες Κύπρου – Μαυρίκιου
Τα ουσιώδη γεγονότα Κύπρου και Μαυρίκιου είναι παρόμοια, σύμφωνα με τον νομικό Πόλυ Πολυβίου. Εξηγώντας περαιτέρω ο νομικός, ανέφερε ότι μόνο ανεξάρτητα κράτη μπορούν να καταρτήσουν συμφωνία. Η απόσχιση και στις δυο χώρες έγινε ενόσω δεν ήταν ανεξάρτητα κράτη. Και στην Κύπρο, όπως σημείωσε, οι Βάσεις αποτελούν αποικιοκρατικό κατάλοιπο.
Πώς μπορεί να αντιδράσει η Κύπρος
Η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να αντιδράσει, όπως ανέφερε ο Πόλυς Πολυβίου, πάνω απ’ όλα με ψυχραιμία και χωρίς τυμπανοκρουσίες. Εξήγησε ότι η χώρα μας μπορεί να προβεί σε διαβήματα έχοντας υπόψη ότι το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας. Ωστόσο, η αντίδραση της ΚΔ θα πρέπει να είναι σε πλαίσιο μακριά από ακρότητες, επεσήμανε.