Στο οικονομικό δράμα και εξαπάτηση που βιώνουν οι φοιτητές τρίτων χωρών που έρχονται για σπουδές στα «πανεπιστήμια» του ψευδοκράτους αναφέρεται δημοσίευμα του BBC. Το ρεπορτάζ φιλοξενεί δηλώσεις της 20χρονης νιγηριανής φοιτήτριας Lovli, η οποία περιγράφει το πώς έφυγε από το σπίτι τα εγκαταλείποντας σύζυγο και δυο μικρά παιδιά που έχει να δει εδώ και δυο χρόνια.

Είναι μια από τους 120 χιλιάδες  φοιτητές  που έρχονται στο ψευδοκράτος για σπουδές  και πέφτουν θύματα από τις πρακτικές των κατοχικών αρχών.

Παραπλανητικές υποσχέσεις

Το BBC  αναφέρει πως τα χρόνια πολιτικής και οικονομικής απομόνωσης των κατεχομένων έχουν επιπτώσεις, αλλά μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει ωθήσει σπουδαστές από  αναπτυσσόμενες χώρες  στο ψευδοκράτος με την υπόσχεση για φτηνά δίδακτρα, παραλίες και ευκαιρία εργασία στην Ευρώπη.

Πριν από το 2011 υπήρχαν μόνο έξι πανεπιστήμια στα κατεχόμενα και μέχρι το τέλος του 2019 ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεράσει τα 30.

Η ζωή της  Lovli εδώ δεν ανταποκρίνεται στο όνειρο που της πωλήθηκε.

Ένας Νιγηριανός φίλος του συζύγου της, που εργάζεται ως εκπρόσωπος πανεπιστημίων στα κατεχόμενα, της δήλωσε ότι θα μπορούσε να σπουδάσει εκεί μόνο  με  1.300 ευρώ (1.500 δολάρια, £ 1.150) ετησίως, αλλά και να βρει δουλειά για να βοηθήσει την οικογένειά  πίσω στη χώρα της.

Όταν έφτασε, η πενιχρή αποταμίευση που είχε, η οποία θεωρούσε ότι έφτανε για πληρώνει το πλήρες ποσό των διδάκτρων της, κάλυπτε μόνο την πρώτη δόση.

Τώρα, όπως σημειώνει το BBC,  θα χρειαστεί να βγάζει 1.000 δολάρια το μήνα για να καλύψει όλες τις δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των διδάκτρων, αλλά μπορεί να εργοδοτηθεί σε θέσεις χωρίς σύμβαση σε  χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας όπως καθαρίστρια και μαγείρισσα  και να εργάζεται για πολλές ώρες επτά ημέρες την εβδομάδα.

«Απολύτως τίποτα δεν έχει απομείνει για να βοηθήσει την οικογένειά της πίσω στο σπίτι, και δεν μπορεί καν να εξασφαλίσει ένα εισιτήριο επιστροφής  για πίσω».

«Για πολλούς ανθρώπους σαν και αυτή, τα κατεχόμενα Κύπρος δεν αφορούσαν  στην πραγματικότητα την εκπαίδευση, αλλά ήταν η υπόσχεση μιας ευκαιρίας να εργαστεί στην Ευρώπη και να σφυρηλατήσει μια καλύτερη ζωή για την ίδια και την οικογένειά της. Και αυτό δεν συμβαίνει», σημειώνεται.

Δάνεια καρχαρίες και πορνεία

Σαν την περίπτωση της Lovli  υπάρχουν και άλλοι φοιτητές  από την Αφρική και την Ασία οι οποίοι βρίσκονται σε τρομερή κατάσταση.

 

Ένας πάστορας από την  Ζιμπάμπουε, ο οποίος προτιμά να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε στο BBC ότι πολλοί από τους μαθητές πέφτουν θύματα των καρχαριών των δανείων. Όταν πλησιάσει ο χρόνος αποπληρωμής, τα πράγματα "μπορούν να γίνουν άσχημα ... και η αστυνομία λέει ότι δεν μπορούν να επέμβει", είπε.

Ορισμένες γυναίκες φοιτήτριες του έχουν πει ότι έχουν αναγκαστεί να αποπληρώσουν τα χρέη τους "με σεξουαλικές χάρες". Ισχυρίζεται ότι έσωσε μια γυναίκα από ένα σπίτι όπου είχε φυλαχτεί για μήνες και εξαναγκάστηκε στην πορνεία.

«Υπήρχαν απειλές, φωνές, λεκτική κακομεταχείριση. Νομίζω ότι περίμεναν να φύγω, αλλά κατά κάποιο τρόπο έμεινα στη θέση μου και στη συνέχεια μπήκα μέσα και έβγαλα έξω το κορίτσι", είπε ο Πάστορας.

Αυτή η κοπέλα  εξακολουθεί να παραμένει στο νησί και όπως πολλοί άλλοι «εξοικειώνονται» σε αυτό το είδος ζωής, δήλωσε ο Πάστορας.

Εγκλωβισμένοι στο ψευδοκράτος

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι Αφρικανοί και οι Ασιάτες σπουδαστές μπορούν να έρθουν και να φύγουν από τα κατεχόμενα είναι με αεροπλάνο μέσω Τουρκίας και απαγορεύεται να διασχίζουν τη πράσινη γραμμή και να έρθουν στις ελεύθερες περιοχές.

Σε αυτή την περίπτωση, αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχει ο κίνδυνος τα πτυχία τους να  μην αναγνωρίζονται.

Καθώς το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, ένα πτυχία από εκεί όχι μόνο πρέπει να είναι διαπιστευμένο  από τον τοπικό φορέα αδειοδότησης Yodak, αλλά και από τις τουρκικές αρχές, για να τύχει οποιασδήποτε παγκόσμιας αποδοχής.

Υπάρχουν επίσης πολλά «πανεπιστήμια» τα οποία δεν έχουν τις κατάλληλες άδειες παραμονής για φοιτητές.  Υπάρχουν ωστόσο κάποιες σκέψεις  προκειμένου να αλλάξουν οι τοπικοί «νόμοι» προκειμένου να στα αποφευχθεί το άνοιγμα τόσων πανεπιστημίων χωρίς τις κατάλληλες προδιαγραφές.

Πανεπιστήμια χωρίς διεθνή αναγνώριση

Ένα από τα «πανεπιστήμια» που έχει χάσει την πιστοποίησή του από την Τουρκία είναι το Akdeniz Karpaz, στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Όπως σημειώνει το BBC,  μέρος του ο συγκεκριμένου «πανεπιστήμιο» ανήκει στον τούρκο βουλευτή και επιχειρηματία Ahmet Erbas, του οποίου η οικογένεια διαχειρίζεται επίσης τοπικό ξενοδοχείο και καζίνο και έχει μερίδιο στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύπου  

Ο ίδιος ισχυρίζεται πως η απώλεια της διαπίστευσης  σχετίζεται με  το μέγεθος της πανεπιστημιούπολης παρά της ποιότητας διδασκαλία, αλλά λέει ότι δεν έχει επηρεάσει την πρόσληψη αλλοδαπών φοιτητών που «δεν τους ενδιαφέρει»

Ο Τ/κ «Υπουργός»  Εργασίας Zeki Celer ξεκίνησε μια καμπάνια στο Facebook που απευθύνεται σε επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται ξένους φοιτητές και υπόσχεται προστασία για όσους καταγγέλλουν κατάχρηση.

Ωστόσο ο Πάστορας από την Ζιμπάμπουε προειδοποιεί  «Εάν πρόκειται να στείλετε το παιδί σας εδώ, βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα σταθερό οικονομικό σχέδιο. Μην το στείλετε σκεπτόμενοι ότι θα πάει σε πιο πράσινο βοσκοτόπι».