Στις «Τομές στα Γεγονότα» βρέθηκαν ο Διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας Φιλελεύθερος, Άριστος Μιχαηλίδης και ο Διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας Πολίτης, Διονύσης Διονυσίου και ανέλυσαν την κρίση στη Δικαιοσύνη στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τον Άριστο Μιχαηλίδη, πρόκειται για την κορύφωση μιας υπόθεσης που κρατά ένα χρόνο, ενώ για πρώτη φορά δικηγόροι καταγγέλλουν δικαστές και ο Γενικός Εισαγγελέας καταγγέλλει το Ανώτατο Δικαστήριο. Πρόκειται για μία από τις σοβαρότερες υποθέσεις που αφορούν την αμφισβήτηση ενός θεσμού που βρισκόταν στο απυρόβλητο. Σύμφωνα με τον Άριστο Μιχαηλίδη, ίσως δεν ήταν μια σύγκρουση οικογενειών αλλά σύγκρουση θεσμών, ενώ όλοι όσοι εμπλέκονται ήξεραν για τις καταγγελίες. Επεσήμανε ότι είναι ένα θέμα που δεν πρέπει να ξεχαστεί σε μια βδομάδα. Εξήγησε ότι πρέπει να γίνουν γρήγορες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, για να οδηγηθούμε στην κάθαρση ή εάν δεν υπάρχει κάθαρση, πρέπει να υπάρξει ένα πόρισμα, ένα αποτέλεσμα. Στην κοινωνία επικρατεί ένας αναβρασμός, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι τίποτα τελικά δεν πάει καλά.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο Διονύσης Διονυσίου, ανέφερε ότι αυτή το στιγμή γίνεται μια συζήτηση για το «κερασάκι στην τούρτα», αφού το πρόβλημα είναι θεσμική, πολιτειακό. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στις «Τομές στα Γεγονότα», το πρόβλημα είναι απότοκο της έλλειψης ελέγχου των θεσμών. Διερωτήθηκε ποιοι είναι οι θεσμοί και ποιους τους ελέγχει αυτούς τους θεσμούς, αφού είναι ανεξέλικτοι, ανέλεγκτοι. Αυτό το ζήτημα άρχισε από το 1964 όταν αλλάξαμε το σύστημα με τα δικαιώματα, έτσι χάθηκε το check and balance, σύμφωνα με τον Διονύση Διονυσίου. Εξήγησε ότι υπάρχει πρόβλημα αλλά δεν υπάρχει θεσμική διαδικασία για να εξεταστούν αυτά τα θέματα αξιόπιστα. Ποιος θα εξετάσει τις καταγγελίες του γενικού εισαγγελέα, διερωτάται.
Ο Άριστος Μιχαηλίδης συνέχισε αναφέροντας ότι το πρόβλημα δεν είναι οι δύο πλευρές αλλά συγκεκριμένα γεγονότα. Εάν το γενικεύσουμε και αρχίσουμε τη συζήτηση από το 1964, δεν θα λύσουμε το πρόβλημα, αφού όλα είναι στημένα σε μια μορφή έκτακτης ανάγκης. Συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να ελέγχεται αυτός που τους διορίζει εάν έχει διαλέξει τους καλύτερους. Τόνισε ότι η μόνη διέξοδος είναι η Greco, αφού πρέπει να έρθει και να κάνει έλεγχο και να υποδείξει ποιο είναι το έγκλημα, ποια είναι η ανομία.
Τέλος, ο Διονύσης Διονυσίου παραδέχθηκε ότι υπάρχουν δύο στρατόπεδα, αφού ο Γενικός Εισαγγελέας «έσταζε μέλι» για τους δικαστές όταν οι αποφάσεις ευνοούσαν τον ίδιο ενώ ξαφνικά προέκυψε θέμα μα τα παιδιά τους. Εξήγησε ότι υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα με πρώην προέδρους αλλά και στη Βουλή. Κατέληξε ότι ένας άνθρωπος, τον οποίο δεν ελέγχει κανείς χρειάζεται να τη διαδικασία check and balance.