Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολύτεκνες οικογένειες αλλά και μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος της υπογεννητικότητας, συζήτησε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων.
Σε δηλώσεις ύστερα από σημερινή συνάντηση που έγινε στα γραφεία της ΕΔΕΚ, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «κοινή διαπίστωση είναι ότι η υπογεννητικότητα σήμερα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα θέματα", για τα οποία η κυπριακή κοινωνία, διαμέσου των συντεταγμένων της οργάνων, κυρίως της Κυβέρνησης και της Βουλής, οφείλουν να προχωρήσουν, όπως είπε, "στη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις για το πως μπορούν να στηριχθούν οι πολύτεκνες οικογένειες και κυρίως να δημιουργήσουν, όπως είπε, συνθήκες δημιουργίας και νέων πολύτεκνων οικογενειών.
Ανέφερε ότι υπόσχεση της ΕΔΕΚ προς τις πολύτεκνες οικογένειες είναι πως θα επαναφέρει την πρόταση του Κινήματος για επιδότηση της απόκτησης του τρίτου παιδιού και παράλληλα θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις «για την δημιουργία συνθηκών για υποδομές που να μπορούν οι μητέρες να εμπιστευθούν τα παιδιά τους κατά την διάρκεια της εργασίας τους έτσι ώστε να μπορέσουν να απασχοληθούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και στον εργασιακό τομέα».
Είπε ακόμη ότι συζήτησαν τα θέματα επαναξιολόγησης επιδομάτων κυρίως για τα τέκνα των πολύτεκνων οικογενειών και τους φοιτητές αλλά και ένα καινούργιο αίτημα, όπως είπε, το οποίο τώρα κατατίθεται στη Βουλή και αφορά ειδικό επίδομα για τους στρατιώτες που προέρχονται από πολύτεκνες οικογένειες.
Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει τον διάλογο με τις πολύτεκνες οικογένειες αλλά και τις παρεμβάσεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο με κύριο στόχο την ενίσχυση αυτών των θετικών προτάσεων που έχει η οργάνωση των πολυτέκνων.
«Όταν η υπογεννητικότητα αποτελεί σήμερα ένα τεράστιο εθνικό θέμα για την πατρίδα μας, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα γείτονα που παρουσιάζει υπεργεννητικότητα, μια από τις άμεσες απαντήσεις μας θα είναι η διατήρηση της γεννητικότητας και του ελληνικού πληθυσμού σε ικανοποιητικό επίπεδο έτσι ώστε να μπορούμε να διεκδικήσουμε και μία δημοκρατική, δίκαιη και λειτουργική λύση στο κυπριακό πρόβλημα», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ντίνος Ολύμπιος είπε ότι ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αντελήφθη αμέσως τη σοβαρότητα του δημογραφικού προβλήματος διότι αυτή τη στιγμή δεν είμαστε στο παρά πέντε, όπως είπε, αλλά και στο πέντε.
Ο κ. Ολύμπιος είπε ακόμη ότι όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είναι «τα κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν στις υφιστάμενες πολύτεκνες οικογένειες αλλά και σε κάποιες άλλες οικογένειες», όπως είπε, «οι οποίες θέλουν να γίνουν πολύτεκνες για να μπορέσει αυτός ο τόπος να επιβιώσει».
Πηγή: ΚΥΠΕ