Μπρος για ναυτική βάση στα Κατεχόμενα βάζει η Τουρκία και ήδη οι πρώτες τεχνικές εκθέσεις εστάλησαν στην Άγκυρα, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα ‘Αϊντινλίκ’, παρόλο που λίγους μήνες πριν ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε διαψεύσει την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου, καθώς ‘η Τουρκία είναι μια δρασκελιά’ από το ψευδοκράτος, όπως είχε πει.
Σύμφωνα με την ‘Αϊντινλίκ’, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό προέβη στις απαραίτητες πραγματογνωμοσύνες σχετικά με το μέρος, το κόστος κατασκευής της βάσης, τις υπόγειες ανάγκες υποδομής και τις υπόλοιπες συνθήκες και μόλις ολοκλήρωσε την έκθεσή του την έστειλε στην Άγκυρα.
Η προβλεπόμενη έκταση της ναυτικής βάσης θα είναι περίπου 280 χιλιάδες εκτάρια, στην οποία θα εγκατασταθεί ένα υπερσύγχρονο σύστημα ραντάρ και έχει τη δυνατότητα να ‘φιλοξενεί’ από φρεγάτες μέχρι υποβρύχια και αεροπλανοφόρα. Στη βάση επίσης θα απασχολούνται 400 άτομα προσωπικό του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
Ο Τούρκος αντιναύαρχος Αντνάν Οζμπάλ πήγε στα Κατεχόμενα στις 15 Νοεμβρίου, προκειμένου να πραγματοποιήσει επιτόπια πραγματογνωμοσύνη και προτείνει η βάση να γίνει στην περιοχή Ισκελέ, περιοχή Τρίκωμο των Κατεχομένων. Ο Οζμπάλ συναντήθηκε και με τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, για να συζητήσει μαζί του το σχέδιο και η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους για την κατασκευή της βάσης θα υπογραφεί μέσα στο 2019, όπως αποκαλύπτει η ‘Αϊντινλίκ’.
Η ιδέα για τουρκική ναυτική βάση στα Κατεχόμενα προέκυψε το 2009, μετά το δόγμα αμυντικής συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, όπως αναφέρει η εφημερίδα, η οποία προσθέτει ότι θα κατασκευαστεί και αεροπορική βάση παράλληλα.
Σύμφωνα με τον απόστρατο Τούρκο αντιναύαρχο Ιλκέρ Γκιουβέν, δηλώσεις του οποίου φιλοξενεί η εφημερίδα, η βάση αυτή θα προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στην περιοχή της ανατ. Μεσογείου, ενώ εκτιμά ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τους Ε/Κ, είχε ως αποτέλεσμα η Αίγυπτος και η Λιβύη να χάσουν αρκετά από τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στη θάλασσα και προτρέπει τις δύο χώρες να αναθεωρήσουν την πολιτική τους στο θέμα αυτό, όπως μεταδίδει από την Τουρκία η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ Μαρία Ζαχαράκη.