Η καταλληλότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων στις σχολικές μονάδες, η πυρασφάλεια και οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, ήταν από τα κυριότερα ζητήματα που απασχόλησαν σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και όπως αναφέρθηκε κατά την συζήτηση υπάρχει σημαντικός αριθμός σχολείων που δεν έχουν πιστοποιητικά πυρασφάλειας και καταλληλότητας κτιρίων.
Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής είχε σήμερα ως μοναδικό θέμα στην ατζέντα της την ασφάλεια, υγεία και προστασία των μαθητών στις σχολικές μονάδες και την ανάγκη επαναξιολόγησης της πολιτικής ασφάλειας στα σχολεία, ενώ σε αυτή παρέστη και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Χαμπιαούρης, και άλλοι 40 εμπλεκόμενοι φορείς.
«Επιπλέον, είχαμε εγκρίνει μισό εκατομμύριο για να αναβαθμιστούν και να γίνουν βελτιωτικές κινήσεις στις μονάδες ειδικής εκπαίδευσης σε όλα τα σχολεία. Επαναλαμβάνω, επιπλέον κονδύλια από τον προϋπολογισμό. Λόγω του θλιβερού συμβάντος στο Αλεθρικό, δώσαμε άλλο μισό εκατομμύριο για αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων. Δώσαμε μισό εκατομμύριο για να αλλαχτούν τα δάπεδα των παιχνιδότοπων και όποιοι άλλοι παιχνιδότοποι στα νηπιαγωγεία χρειάζονταν», πρόσθεσε.
Όσον αφορά το θέμα των Πρώτων Βοηθειών, ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι όλοι υπεύθυνοι τμήματος σε όλες τις σχολικές μονάδες είναι πυρήνες, οι οποίοι θα επιμορφωθούν και θα έχουν άμεση επαφή με την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης του Υπουργείου Παιδείας και την Επιτροπή Ασφάλειας και Υγείας και σημείωσε ότι υπάρχουν δάσκαλοι που ήταν πριν νοσοκόμοι και θα δουν πως θα τους αξιοποιήσουν.
Ο Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής είπε ότι πρέπει στα δημόσια σχολεία να είναι υποχρεωτική η επιθεώρηση τους και η έκδοση πιστοποιητικού καταλληλότητας και πυρασφάλειας, «διότι φαίνεται ότι μόνο για τα ιδιωτικά υπάρχει αυτό το πράγμα».
Η Επιτροπή Παιδείας ζήτησε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία όπως της κατατεθεί, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, κατάλογο με ποια σχολεία λειτουργούν με την έγκριση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ποια σχολεία δεν έχουν την έγκριση της.
Ο Προϊστάμενος του Γραφείου Ασφαλείας και Υγείας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Ηλίας Μαρκάτζιης είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας θέλει να προχωρήσει άμεσα στα μεσοπρόθεσμα μέτρα και στη συνέχεια να γίνουν εισηγήσεις για τα μακροπρόθεσμα.
«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες είναι ένα μέρος της όλης προσπάθειας. Είναι κατά την ταπεινή μου άποψη υποκριτικό να ερχόμαστε και να λέμε ότι διαφωνούμε για τα τρία μέτρα που ανακοινώθηκαν. Ήταν πράματα τα οποία είχαν συζητηθεί, είχαν ζητηθεί από πολλούς φορείς για να γίνουν και μάλιστα θεωρούταν ότι ήταν αδυναμία που δεν υπάρχουν. Χρειάζονται αυτά τα μέτρα και όπου υπάρχουν, υπάρχει αποτέλεσμα», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι έχουν αυτά τα μέτρα μπροστά τους και θα σπεύσουν να τα υλοποιήσουν το συντομότερο δυνατό.
«Τα μέτρα ασφάλειας και υγείας δεν είναι κάτι που θα γίνει σήμερα και θα τελειώσει αύριο. Τα θέματα ασφάλειας και υγείας συνεχίζονται και είναι μια συνεχή εργασία. Κανένα μέτρο ασφάλειας και κανένα σύστημα ασφάλειας δε θεωρείται ανά το κόσμο τέλειο», συμπλήρωσε.
Σημείωσε ότι όλα τα νέα σχολεία που χτίζονται έχουν περίφραξη. «Άρα, λοιπόν, ήταν μια αδυναμία που κάποια σχολεία δεν έχουν περίφραξη. Δεν προχωρούμε σε σχολείο φυλακή», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα θέματα πυρασφάλειας, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι το θέμα αυτό αφορά τις σχολικές εφορείες και μαθαίνουμε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ότι κάποιες σχολικές εφορείες δεν ζήτησαν να γίνει αυτό το πράγμα. «Είναι μέσα στις σημειώσεις μου και θα κάνουμε αμέσως εγκύκλιο προς τις σχολικές εφορείες να πράξουν αυτό το πράγμα άμεσα», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του χαιρέτισε τα μέτρα που εξήγγειλε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο και έχουν να κάνουν με αναγκαίες ρυθμίσεις, οι οποίες για χρόνια τώρα δεν έχουν γίνει, όπως για παράδειγμα το θέμα της περίφραξης των σχολείων μας.
Διερωτήθηκε, παράλληλα, ποιος είναι ο ρόλος του σχολείου στα θέματα ασφάλειας, ποιος θα φέρει την ευθύνη για την εφαρμογή του σχεδίου ασφάλειας και υγείας και προστασίας των παιδιών εντός του σχολείου, θα ενεργούμε προληπτικά, ποιος κίνδυνος εντός του σχολικού χώρου δεν μπορεί να προβλεφθεί ;.
«Πάνω δεν υπήρξε ετοιμότητα να μπούμε σε ένα βάθος προβληματισμό γι’ αυτό το θέμα. Όλες οι εισηγήσεις, όλες οι ανάγκες που υπάρχουν θα πρέπει να τοποθετηθούν στη βάση ενός πλάνου, ενός σχεδίου που το ίδιο το σχολείο θα ετοιμάζει και ανάλογα, θα πρέπει με υπευθυνότητα να έρθουμε να κάνουμε και οικονομικό προγραμματισμό», πρόσθεσε.
Εμπλεκόμενοι φορείς
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου, σε δηλώσεις του χαιρέτισε την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τις ψηλές περιφράξεις, για τα θυροτηλέφωνα, αλλά και για τους φύλακες στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.
«Ευελπιστούμε ότι σύντομα αυτός ο θεσμός θα επεκταθεί και στα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης. Θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλά θέματα στο θέμα της ασφάλειας και της υγείας. Θα πρέπει να δούμε και κτιριακά τα σχολεία μας. Να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν σχολεία τα οποία είναι όλα αντισεισμικά, γιατί, δυστυχώς, δεν έχουμε ακόμη αυτό το αποτέλεσμα στο 100%», σημείωσε.
Όσον αφορά την πυρασφάλεια, ο κ. Νικηφόρου είπε ότι πρέπει να δουν καταρχήν αυτό που έχει ειπωθεί μέσα ότι όλες οι σχολικές μονάδες πρέπει να έχουν το κατάλληλο πιστοποιητικό της πυρασφάλειας και διερωτήθηκε αν κλείνοντας τα σχολεία σήμερα θα μπορούν να υπάρχουν εύκολες προσβάσεις στην πυροσβεστική και στο ασθενοφόρο; .
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νικηφόρου είπε ότι «υπάρχει ο φόβος ο δικός μας ότι κάποια σχολεία είναι επικίνδυνα» και σημείωσε ότι αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής σχολείο, «το οποίο κανένας δεν μπορεί να μας βεβαιώσει ή να μας πει είναι κατάλληλο ή είναι ακατάλληλο».
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, σε δηλώσεις του είπε ότι τα τρία μέτρα που αποφασίστηκαν χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο τους ικανοποιούν και τα χαιρετίζουν.
«Ένα θέμα το οποίο έχουμε αναδείξει το τελευταίο διάστημα και έφυγε ήδη επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας αφορά την καταλληλότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων, με μία βεβαίωση, μια πιστοποίηση, αλλά και το χώρο ευρύτερα στις σχολικές μονάδες, τις βεβαιώσεις πυρασφάλειας και τις βεβαιώσεις ηλεκτρικών εγκαταστάσεων», πρόσθεσε και σημείωσε ότι είναι ελάχιστα τα σχολεία που έχουν βεβαίωση για την ηλεκτρολογική τους εγκατάσταση και βεβαίωση για το σύστημα πυρασφάλειας.
«Αν υπάρχουν θα είναι σχολεία που χτίστηκαν πολύ πρόσφατα. Όλα τα υπόλοιπα που λειτουργούν και αντιλαμβάνεστε, στην δημοτική, προδημοτική, μιλάμε για 600 σχολεία, αυτά τα πιστοποιητικά και οι βεβαιώσεις δε τα έχουμε δει στις σχολικές μονάδες. Πρέπει να υπάρχουν», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, σε δηλώσεις του είπε ότι κατέθεσαν ένα πολυσέλιδο υπόμνημα, το οποίο στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: Η καταγραφή σειράς ερωτημάτων για τα θέματα ασφάλειας και υγείας με στόχο να εντοπιστούν οι ανεπάρκειες, τα κενά, οι παραλείψεις που υπάρχουν, Η καταγραφή μιας σειράς εισηγήσεων που ως ΟΕΛΜΕΚ θέτουν στο τραπέζι τους διάλογου και Η ανάδειξη παράπλευρων παθογενειών των σχολικών μονάδων, όπως τα φαινόμενα βίας, παραβατικότητας, ψυχοδραστικές ουσίες.
Αναφορικά με τα θέματα ασφάλειας και υγείας, ο κ. Σωκράτους είπε ότι έθεσαν ξεκάθαρα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα αν όλες οι μονάδες έχουν πιστοποιητικά καταλληλότητας, αν το σύνολο των σχολικών εγκαταστάσεων, υποδομών γενικότερα, έχουν τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία σχετικές άδειες λειτουργίας, καθώς και για τα εργαστήρια, για τους Πρώτους Βοηθούς .
Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου, σε δηλώσεις του είπε ότι ζητούν να συνεχιστεί ο διάλογος, ο οποίος ξεκίνησε για τα θέματα ασφάλειας και υγείας, έτσι ώστε να βελτιωθεί το υφιστάμενο σύστημα ασφάλειας που υπάρχει.
Αναφορικά με τις περιφράξεις, ο κ. Λυσάνδρου είπε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι τα εργαστήρια στις σχολικές μονάδες θα πρέπει να περάσουν από κάποιο έλεγχο, ούτως ώστε να γνωρίζουν πιστοποιημένα από ειδικούς ότι εργαστήρια πληρούν ότι πρέπει να πληρούν για την ασφάλεια και υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Ο Πρόεδρος της κυπριακής Παιδοβουλής Παρασκευάς Χατζήκκος, σε δηλώσεις του είπε ότι όσον αφορά τα ζητήματα ασφάλειας και υγείας, χρειάζεται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, ενώ το μέλος της Παιδοβουλής, Μιχάλης Τσαγγαρίδης είπε ότι θα έχουν επαφές με φορείς για ανάδειξη των πραγματικών διαστάσεων του ζητήματος και θα επανέλθουν στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής με γραπτές εισηγήσεις.
ΚΟΜΜΑΤΑ
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κ. Γεωργίου, σε δηλώσεις του είπε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο «είναι βεβιασμένα, αποσπασματικά και συνιστούν αναποτελεσματικές και βραχυπρόθεσμες λύσεις».
«Απαιτείται μια ολοκληρωμένη εθνική πολιτική προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των παιδιών μας στο χώρο του σχολείου. Προς αυτή την κατεύθυνση οφείλει η Κυβέρνηση μέσα από ένα θεσμοθετημένο διάλογο με τους γονείς, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, ειδικούς εμπειρογνώμονες, να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τα θέματα της υγείας και της ασφάλειας των μαθητών μας, τόσο σε σχέση με την πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση τυχών περιστατικών μέσα στους σχολικού χώρους», πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου, σε δηλώσεις του είπε, μεταξύ άλλων, ότι επιδίωξη όλων «είναι να καταστήσουμε τα σχολεία μας ασφαλή, σημειώνοντας ότι δυστυχώς υπάρχουν σχολεία που δεν έχουν βεβαίωση πυρασφάλειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου».
Όπως είπε, δόθηκαν οδηγίες προκειμένου η Πυροσβεστική Υπηρεσία να περάσει από όλα τα σχολεία για να προβεί στους απαραίτητους ελέγχους ως προς τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν και τα έργα που θα πρέπει να γίνουν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών πυρκαγιάς.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι η ασφάλεια και υγεία των μαθητών μας θα διασφαλιστεί μόνο αν εφαρμοστεί πλήρως η κείμενη νομοθεσία στις σχολικές μονάδες και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να αναθέσει σε αδειοδοτημένους εμπειρογνώμονες ασφάλειας και υγείας να προχωρήσουν στην εκτίμηση των κινδύνων που υπάρχουν σε κάθε σχολική μονάδα και να καταρτίσουν τις σχετικές μελέτες εκτίμησης κινδύνου όπως απαιτούνται από την νομοθεσία και στη βάση αυτών των μελετών να προχωρήσει με διορθωτικά μέτρα διαχείρισης των κινδύνων .
«Θεωρούμε ότι οι υπάρχουσες επιτροπές ασφάλειας και υγείας στις σχολικές μονάδες θα πρέπει να αναβαθμιστούν σε αυτό το στάτους που απαιτείται από την σχετική νομοθεσία και να τους ανατεθούν οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις που προβλέπονται από το νόμο», πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής και Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις του είπε ότι το θέμα της εφαρμογής της νομοθεσίας περί ασφάλειας και υγείας στα σχολεία και το γεγονός ότι αυτή η νομοθεσία εφαρμόζεται πλημμελώς από το 2013, προσθέτοντας ότι «υπάρχει αλληλογραφία μου με τον τότε Υπουργό Παιδείας κ. Καδή».
Ο κ. Περδίκης είπε ότι «η τελευταία απάντηση που έχω πάρει από το Υπουργείο και έγινε και viral» είναι ότι «τάχα δεν λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των μαθητών γιατί οι μαθητές θεωρούνται επισκέπτες στα σχολεία. Άρα, δεν εφαρμόζεται ο νόμος περί ασφάλειας και υγείας στους μαθητές γιατί οι μαθητές θεωρούνται επισκέπτες».
«Αυτό το πράγμα παραμένει, εξακολουθούν να σχεδιάζουν και να στήνουν σχέδια ασφάλειας με βάση τη νομοθεσία και την αντίληψη ότι οι μαθητές είναι επισκέπτες. Αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει. Όπως πρέπει να σταματήσει και η προσέγγιση ότι τα σχολεία δεν πρέπει να παίρνουν πιστοποιητικό ασφάλειας από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ