Για το πώς ξεκίνησε η κρίση στην  Παιδεία αλλά και τη συμφωνία που επιτευχθεί παρά τις αντιδράσεις μίλησε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» .

 

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το θέμα της ασφάλειας των σχολείων αναφέρθηκε στο τραγικό περιστατικό με τον θανάσιμο τραυματισμό μαθητή σε σχολείο στο Αλεθρικό, κάνοντας λόγο για μια ανασχετική νοοτροπία, η οποία μας εμποδίζει να πάμε μπροστά, αφού μετά το περιστατικό έγινε μια διευρυμένη σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας, οι ίδιοι κατέθεσαν 25σελιδο υπόμνημα, έγινε άλλη μια συνάντηση τον  Ιούνιο και το έκτοτε δεν έχουν ενημέρωση.

Όσον αφορά το περιστατικό στις Καμάρες, ανέφερε ότι σε λίγες ημέρες θα ξεχαστεί το γεγονός, δείχνοντας ότι «τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα», χωρίς όραμα για ασφάλεια και υγεία κτλ. Αυτά τα πράγματα συνέδεσε με άλλα ζητήματα όπως το πρόβλημα των εξωσχολικών, θέματα βίας και παραβατικότητας, περιστατικό εξωσχολικών που μπήκαν σε σχολείο με ναρκωτικά και βία εναντίον εκπαιδευτικών.

Μάλιστα, έκανε λόγο για χιλιάδες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι με προσωπικό κόστος προσπαθούν να καλύψουν τις ανεπάρκειες του συστήματος.

Ερωτηθείς για τη συμφωνία αλλά και τις αντιδράσεις ανέφερε αρχικά ότι η συμφωνία που υπάρχει είναι να αρχίσει θεσμικός διάλογος στον οποίο θα τεθούν όλα τα ζητήματα κάτω και δεν είναι συμφωνία για τα διαφοροποιημένα μέτρα της Κυβέρνησης, τα οποία οι εκπαιδευτικοί είχαν απορρίψει γιατί είχαν ληφθεί μονομερώς. Εξήγησε αυτά τα διαφοροποιημένα μέτρα θα έχουν ισχύ μόνο για ένα χρόνο και από κει και πέρα αρχίζει θεσμικός διάλογος για να συζητηθούν όλα τα θέματα από την αρχή χωρίς ειλημμένες αποφάσεις. Αυτό είναι το πνεύμα της συμφωνίας, σύμφωνα με τον Γιάννο Σωκράτους.

Όσον αφορά στις αντιδράσεις ανέφερε ότι όποια και να ήταν η συμφωνία, θα υπήρχαν αντιδράσεις. Εάν για παράδειγμα, ανέφερε, απορριπτόταν η προσπάθεια για έξοδο από την κρίση και κορύφωναν τα μέτρα πάλι θα υπήρχαν αντιδράσεις από άλλη ομάδα εκπαιδευτικών.

Εξηγώντας τον λόγο της αποδοχής της συμφωνίας, ανέφερε ότι συνεκτίμησαν τον παράγοντα κοινωνία, τον παράγοντα μαθητές, τον παράγοντα θέσεων αρχής με θεσμικό διάλογο. Επίσης, τόνισε ότι διαφύλαξαν την ενότητα των εκπαιδευτικών οργανώσεων, αφού ήταν πολύ σημαντικό να μπουν σε διάλογο ενωμένοι.

Ερωτηθείς για τα καυτά σημεία που παραμένουν, τις εξετάσεις τετράμηνου και την αποκοπή μισθών, ανέφερε ότι εάν η Κυβέρνηση προχωρήσει σε νέους κακούς χειρισμούς  με τις εξετάσεις των τετράμηνων ενδεχομένως θα οδηγηθούμε σε μια κατάσταση που δεν την θέλει κανείς. Εξήγησε ότι πρακτικά είναι μη εφαρμόσιμο να γίνουν οι εξετάσεις από φέτος.

Τέλος, απαντώντας για την αποκοπή μισθών ανέφερε ότι βρίσκονται σε επαφή με τους νομικούς συμβούλους τους για κάποιες ενέργειες.