Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η κοινή γνώμη τα όσα τεκταίνονται στον χώρο της Παιδείας. Για δυο και πλέον μήνες, η πλειονότητα της κοινής γνώμης έγινε θεατής μιας αντιπαράθεσης που στην μέση έχει αφήσει τα παιδιά. Εκπαιδευτικές οργανώσεις απ’ την μια και Κυβέρνηση απ’ την άλλη έχουν ρίξει στο τραπέζι όσους άσσους είχαν στο μανίκι τους. 48ωρη απεργία για την Τρίτη και Τετάρτη αποφάσισαν τα ΔΣ των εκπαιδευτικών οργανώσεων.
Από πλευράς Κυβέρνησης ειπώθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι οι τελευταίες αντιπροτάσεις των εκπαιδευτικών δεν γίνονται αποδεκτές. Μοναδικό ερώτημα που ταλανίζει κυρίως γονείς αλλά και την υπόλοιπη κοινωνία είναι το πώς θα είναι η επόμενη μέρα, με τα σχολεία δηλαδή να τελούν σε καθεστώς απεργίας.
Το SigmaLive σε μια προσπάθεια αποσαφήνισης των δεδομένων ερεύνησε και παραθέτει τους πιθανούς τρόπους αντίδρασης της Κυβέρνησης στις απεργιακές κινητοποιήσεις, πως θα είναι τα σχολεία μας τις επόμενες μέρες και ποιο θα είναι το καθεστώς των εκπαιδευτικών. Στο SigmaLive μίλησαν νομικοί κύκλοι αλλά και άνθρωποι – κλειδιά στην όλη υπόθεση.
Οι επιλογές που έχει στα χέρια της η Κυβέρνηση
Αφού οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα κατέλθουν σε απεργία, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές επί του ζητήματος που μίλησαν στο SigmaLive, ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αποκοπή μισθών. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το SigmaLive, το Υπουργείο Παιδείας έχει στα χέρια του σειρά γνωματεύσεων του Γενικού Εισαγγελέα που του επιτρέπουν να κόψει λεφτά. Σημειώνεται εδώ, ότι παρόμοιου τύπου γνωματεύσεις υπάρχουν από την εποχή Κρίτωνα Τορναρίτη.
Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο της αγοράς υπηρεσιών από πλευράς Κυβέρνησης, νομικοί κύκλοι επισήμαναν στο SigmaLive ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω κυρίως των αριθμών (χιλιάδες εκπαιδευτικοί) αλλά λόγω και του ότι δεν μπορεί κάποιος που είναι αυτή την στιγμή εκτός σχολικού περιβάλλοντος και είναι εκπαιδευτικός, να ανταποκριθεί στο εκπαιδευτικό έργο.
Νομικοί κύκλοι δήλωσαν εμφαντικά στο SigmaLive ότι το δικαίωμα στην απεργία αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων. Πρόσθεσαν δε, ότι η ευρωπαϊκή νομολογία περιέχει πλειάδα αποφάσεων που στηρίζουν αυτό το δικαίωμα, υπενθυμίζοντας παράλληλα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την οποία καταδίκασε την Τουρκία, όταν είχε απειλήσει για λήψη πειθαρχικών μέτρων ενάντια σε εκπαιδευτικούς. Όπως επισήμαναν νομικοί κύκλοι για το εν λόγω ζήτημα, και μόνο το γεγονός ότι το κράτος της Τουρκίας απειλούσε με λήψη πειθαρχικών μέτρων αυτό αποτελεί αδίκημα.
Ίδιοι νομικοί κύκλοι τόνισαν ότι η Κυβέρνηση αυτή την στιγμή βρίσκεται σε αρκετά δύσκολη θέση, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις υποστηρίζουν μέσω και νομικών γνωματεύσεων ότι λήφθηκαν μονομερείς αποφάσεις, έχοντας εις γνώση ότι παρά το ότι υπάρχει σχετική απόφαση για δημοσιοποίηση των αποφάσεων Υπουργικού Συμβουλίου με μόνη εξαίρεση αν υπάρχουν αποφάσεις που αφορούν ζητήματα δημόσιου συμφέροντος και ασφάλειας.