Το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με τριετή αναστολή στον Παναγιώτη Καλλιτσιώνη 27 χρόνων από το Αυγόρου και πρόστιμο ύψους 2 χιλιάδων ευρώ έκαστος στους Νικόλα Ευαγγελίδη, 31 ετών από το Αυγόρου, Ανδρέα Ηροδότου 27 χρόνων από την Αγία Βαρβάρα Λευκωσίας και Γιάννο Χρίστου 28 χρόνων από τη Μοσφιλωτή.
Οι τέσσερις, που εργάζονταν σε νυχτερινό κέντρο στην Αγία Νάπα κρίθηκαν ένοχοι από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου στην κατηγορία της επίθεσης με πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης εναντίον του Αιγύπτιου δισεκατομμυριούχου και επενδυτή της μαρίνας Αγίας Νάπας, Ναγκίπ Σαουϊρις και ενός συνεργάτη του, που σημειώθηκε τις πρωινές ώρες της 30ης Σεπτεμβρίου 2016, λίγες ώρες πριν την κατάθεση του θεμέλιου λίθου για έργο.
Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης τις πρωινές ώρες της 30ης Σεπτεμβρίου 2016, ο Αιγύπτιος επενδυτής της μαρίνας Αγίας Νάπας, Ναγκίπ Σαουϊρις μαζί με συνεργάτες του μετέβησαν σε νυκτερινό κέντρο της Αγίας Νάπας για να διασκεδάσουν.
Ωστόσο, όταν ένας από τους συνεργάτες του ανέβηκε σε καναπέ για να χορέψει, δέχθηκε παρατήρηση με άγριο και επιθετικό ύφος από γκαρσόνι του κέντρου. Ο επιχειρηματίας ζήτησε το λόγο από τον διευθυντή του χώρου και όταν του ζήτησε να υποδείξει το γκαρσόνι, αυτός τον κτύπησε και με τα δύο του χέρια.
Στη συνέχεια ένας φρουρός ασφαλείας, αφού άρπαξε τον επιχειρηματία από πίσω, τον έριξε κάτω, του κρατούσε τα δύο του χέρια, τον τραβούσε στο έδαφος για να τον βγάλει από το κέντρο, ενώ παράλληλα τον κλοτσούσε. Ταυτόχρονα, ενώ ο φρουρός κρατούσε με το ένα του χέρι τα δύο χέρια του, τον χτυπούσε με το άλλο του χέρι στο πρόσωπο και στο σώμα.
Από την επίθεση ο Ναγκίμπ Σαουϊρις τραυματίστηκε στο αυτί, με την πληγή να αιμορραγεί, ενώ είχε μώλωπες πίσω από το κεφάλι και στο στήθος. Ενας συνεργάτης του επιχειρηματία κτυπήθηκε από τους φρουρούς ασφαλείας του νυχτερινού κέντρου, όταν επενέβη προσπαθώντας να τον προστατέψει.
Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, ο Σαουϊρις έχασε το κινητό του τηλέφωνο και τα παπούτσια του, ενώ ο συνεργάτης του έχασε ένα πανάκριβο ρολόι αξίας περίπου 25 χιλιάδων ευρώ. Οι φρουροί ασφαλείας του νυχτερινού κέντρου του έδωσαν μόνο το κινητό του τηλέφωνο και τα παπούτσια του.
Στην απόφαση του το Δικαστήριο ανέφερε «ότι το αδίκημα της επίθεσης θεωρείται σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπίζεται με αυστηρότητα επειδή ενέχει πράξεις που δημιουργούν αίσθημα φόβου και ανασφάλειας στο κοινό. Στρέφεται ενάντια στη προσωπικότητα, καταρρακώνει την αξιοπρέπεια του ατόμου και πλήττει το θεμελιώδες δικαίωμα της σωματικής ακεραιότητας».
Σημείωσε ακόμα πως «είναι αυτονόητο ότι η χρήση βίας για επίλυση προσωπικών ή άλλου είδους διαφορών δεν πρέπει να γίνει ανεκτή. Αδικήματα βίας βρίσκονται σε έξαρση και το γεγονός αυτό συνηγορεί υπέρ της πρόσδοσης του αποτρεπτικού χαρακτήρα στην τιμωρία ατόμων που ενέχονται σε αυτής της φύσης αδικήματα, ενώ πράξεις όπως οι παρούσες αντιμάχονται το δίκαιο και την έννομη τάξη».
Επίσης το Δικαστήριο ανέφερε στην απόφαση του ότι «οι κατηγορούμενοι ανέλαβαν το έργο των τιμωρών των Αιγύπτιων θαμώνων που διασκέδαζαν στο νυχτερινό κέντρο και χωρίς άλλο, οι ενέργειες τους που χαρακτηρίζονταν από ανωριμότητα και επιπολαιότητα, είναι καταδικαστέες και απαράδεκτες».
Ως ελαφρυντικά υπέρ των κατηγορουμένων, το Δικαστήριο έλαβε υπόψη του το λευκό ποινικό τους μητρώο, την απουσία προσχεδιασμού, το νεαρό της ηλικίας τους, τις προσωπικές, οικογενειακές και οικονομικές τους συνθήκες, την φύση και έκταση των τραυματισμών των δύο θυμάτων και το χρόνο που έχει παρέλθει από τη διάπραξη των αδικημάτων.
Το Δικαστήριο εξέτασε επίσης την εισήγηση του συνηγόρου υπεράσπισης του 1ου κατηγορούμενου για αναστολή έκτισης της ποινής του και στην απόφαση του ανέφερε ότι «είναι νεαρός, λευκού ποινικού μητρώου, οικογενειάρχης έχει δύο παιδιά, είναι ο μοναδικός που εργάζεται στην οικογένεια, αποτέλεσε βασικό μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση του τετραπλού φόνου στην Αγία Νάπα και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας μετά από σφαίρες που δέχθηκε από πυροβόλο όπλο κατά τη φονική επίθεση».
Σημείωσε ακόμα ότι «το σύνολο των περιστάσεων του κατηγορουμένου και ιδιαίτερα η ηλικία του κατά το χρόνο διάπραξης του αδικήματος και η μεταβολή στις οικογενειακές του περιστάσεις συνιστούν λόγους που να δικαιολογούν αναστολή της ποινής φυλάκισης που του επιβλήθηκε. Το Δικαστήριο θα δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στον κατηγορούμενο να μάθει να επιλύει τις διαφορές του ειρηνικά και όχι να παίρνει το Νόμο στα χέρια του και στο χέρι του είναι να εκμεταλλευθεί», αυτή τη δεύτερη ευκαιρία.
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με αναστολή τριών χρόνων στον Παναγιώτη Καλλιτσιώνη 27 χρόνων από το Αυγόρου και πρόστιμο ύψους 2 χιλιάδων ευρώ στους Νικόλα Ευαγγελίδη, 31 ετών από το Αυγόρου, Ανδρέα Ηροδότου 27 χρόνων από την Αγία Βαρβάρα Λευκωσίας και Γιάννο Χρίστου 28 χρόνων από τη Μοσφιλωτή.