ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αρκετή ζέστη και αυξημένη θερμοκρασία περιμένουμε και αυτή την εβδομάδα στο εσωτερικό, καθώς και στα παράλια. Ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με μεμονωμένη βροχή στα ορεινά και αυξημένες νεφώσεις τα απογεύματα. Σήμερα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 37 βαθμούς στο εσωτερικό, 35 βαθμούς στα παράλια και 31στα ορεινά. Από αύριο αναμένεται μια μικρή άνοδος 1-2 βαθμών Κελσίου μέχρι και την Παρασκευή.

Αντιμετώπιση υψηλών θερμοκρασιών
Για άλλη μια εβδομάδα οι Μετεωρολογικές Υπηρεσίες προειδοποιούν για συνθήκες καύσωνα και οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούν τον κόσμο να πάρει τις σωστές προφυλάξεις. Να αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και να παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη. Να αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία και άσκηση, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αν εκτίθεστε στον ήλιο να φοράτε καπέλο ή άλλο κάλυμμα από φυσικό υλικό, που να επιτρέπει τον καλό αερισμό του κεφαλιού και να κάνετε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στον λαιμό. Πρέπει να πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κ.λπ.) θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, κατά περίπτωση.

Προφυλάξεις για βρέφη και ηλικιωμένους
Υπάρχουν και ειδικές οδηγίες προφύλαξης για τους ηλικιωμένους και τα βρέφη. Για παράδειγμα, τα νεογνά πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά και όταν κάνει ζέστη να τους προσφέρονται συχνά, εκτός από γάλα και άλλα υγρά, όπως χαμομήλι και νερό. Επίσης καλό είναι τα παιδιά να μην παραμένουν πολλή ώρα στον ήλιο και να φορούν πάντα καπέλο. Το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον είναι εξίσου επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους και ο δροσισμός του χώρου είναι πολύ σημαντικός και, αν είναι δύσκολος, προτιμότερη είναι η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε δροσερότερες περιοχές της χώρας, αν υπάρχει η δυνατότητα. Επιπλέον οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα καλό θα είναι να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.