Τα ξίφη τους διασταύρωσαν Οργανωμένοι Γονείς και εκπαιδευτικές οργανώσεις στο στούντιο του Σίγμα για το κρίσιμο ζήτημα της Παιδείας.
Εκπαιδευτικές οργανώσεις: Απεργιακά μέτρα διαρκείας από Σεπτέμβριο
Αρχικά, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου ανέφερε ότι ως οργάνωση θέλουν επίλυση των προβλημάτων της Παιδείας και να προχωρήσει ο εξορθολογισμός για ενίσχυση του δημόσιου σχολείου, αφού η διαμάχη δεν βοηθάει. Μάλιστα, τόνισε ότι «ζούμε τα λάθη στην Παιδεία», ενώ κάλεσε τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να πάνε στο τραπέζι και να συζητήσουν.
Σε ερώτηση εάν ο διάλογος πρέπει να έπεται ή να προηγείται, τόνισε ότι ο διάλογος πρέπει να προηγείται. Την ίδια ώρα, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Παιδείας και την πρόσκληση που τού ζήτησαν να γίνει, με τη δυνατότητα διαλόγου με αναίρεση των αποφάσεων, εάν αυτό χρειαζόταν.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μορφάκης Σολομωνίδης, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, τόνισε ότι η όποια συζήτηση που μπορεί να προκύψει μέσω διαλόγου είναι θετική. Κατηγόρησε την ΠΟΕΔ ότι πήρε την παράταση που ζήτησε, ενώ σημείωσε ότι το κράτος πρέπει να πάρει τις αποφάσεις και να κριθεί γι' αυτές.
Κατηγόρησε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ότι πληρώνονται από την τσέπη των φορολογουμένων 800.000 ευρώ, για να συνδικαλίζονται.
Ο Κυριάκος Νικηφόρου ανέφερε ότι υπάρχουν πιο έντονες αντιδράσεις στη δημοτική εκπαίδευση και λιγότερες στη Μέση, ενώ έπρεπε να είναι το αντίθετο.
Τηλεφωνική παρέμβαση έκανε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι δεν αποδέχονται την πρόσκληση του Υπουργού Παιδείας για συνάντηση αύριο. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια εξορθολογισμού που γίνεται από πλευράς Υπουργείου, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να είναι εξορθολογισμός η αφαίρεση δύο ωρών από τον υπεύθυνο τμήματος. Εξήγησε, μάλιστα, ότι δεν έγινε κανένας διάλογος.
Στην ίδια συζήτηση, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ κλήθηκε να απαντήσει πόσες ώρες δουλεύει, ενώ εξήγησε τον ρόλο των εκπαιδευτικών οργανώσεων, τις οποίες το κράτος πρέπει να διευκολύνει, σύμφωνα με τα λεγόμενά του.
Σε ερώτηση του Κυριάκου Νικηφόρου γιατί δεν προσέρχονται στον διάλογο, αφού εντοπίζουν ατασθαλίες, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ εξήγησε ότι ζήτησαν οι ίδιοι διάλογο στις 17 Ιουλίου και όχι 24, αλλά το Υπουργείο Παιδείας δεν άφησε περιθώρια να προσέλθουν στον διάλογο, αφού είπε ρητά ότι δεν αποσύρονται τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί.
Σε ερώτηση εάν ζητούν να διαγραφούν τα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό, ο Γιάννος Σωκράτους εξήγησε ότι ζήτησαν να μεσολαβήσει ο Υπουργός Παιδείας για να αρθούν τα μέτρα ή τουλάχιστον να παγοποιηθούν για πέντε ημέρες.
Από την άλλη, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, σε τηλεφωνική επικοινωνία, ανέφερε ότι στόχος δεν είναι να έρθουν σε αντιπαράθεση με τους οργανωμένους γονείς, αλλά τους κατηγόρησε ότι όσα ανέφεραν «είναι σαν να άκουγε τον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας».
Μίλησε για προεκλογικά τεχνάσματα που απέτυχαν, ενώ έχουν χαθεί στην πορεία οι κανονισμοί που έπρεπε να τεθούν σε ισχύ.
Σε ερώτηση εάν θα πάνε τελικά στον διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας, τόνισε ότι δεν υπάρχει ειλικρινής διάθεση για διάλογο, αφού είναι επικοινωνιακά τεχνάσματα.
Ως απάντηση, ο Κυριάκος Νικηφόρου ανέφερε ότι αυτά τα πράγματα τα είχαν κερδίσει οι εκπαιδευτικές οργανώσεις με υπογραφές Υπουργού Παιδείας, όταν συμφωνούσαν, άρα ο ίδιος Υπουργός, που «δίνει και 'ξεδίνει'», μπορεί να «ξε-υπογράψει». Άρα, πρέπει να γίνει διάλογος, ανέφερε, αφού όσα κέρδισαν δεν τα πήραν μέσω νομοθεσίας της Βουλής, αλλά μέσω εγκυκλίων του Υπουργείου Παιδείας.
Τέλος, κάλεσε τις εκπαιδευτικές οργανώσεις σε διάλογο, ενώ ζήτησε να μπουν και οι οργανωμένοι γονείς στη συζήτηση, για να κάνουν αυτό που είναι να κάνουν.