Δε φαίνεται να συμβαδίζουν όσα υποστήριξε χθες στο «Μεσημέρι και Κάτι»  ο Πρόεδρος της Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας Γιώργος Παυλίδης με την ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 10/10/17 από την Ένωση Συντακτών, σε σχέση με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή», που κάνει λόγο για επιχειρούμενη φίμωση των δημοσιογράφων μέσα από τη διαμόρφωση κοινού «γλωσσαρίου» που θα απαλείφει λέξεις αναφορικά με ιστορικά γεγονότα στο Κυπριακό.

Χθες το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας Γιώργος Παυλίδης υποστήριξε ότι ο ΟΑΣΕ ανέλαβε τη σχετική πρωτοβουλία πριν από περίπου ένα χρόνο, υποστηρίζοντας ότι αυτή η προσπάθεια στηρίχθηκε στην εμπειρία που αποκόμισε ο Οργανισμός στο παρελθόν με τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.

Παράλληλα, μέσα από την παρέμβασή του, ο κ. Παυλίδης επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ήταν ενήμερη για το όλο ζήτημα, καθότι, όπως ο ίδιος ανέφερε, ένα μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας συμμετείχε και ως μέλος της κοινής ομάδας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που έχουν ως αρμοδιότητα την ετοιμασία του σχετικού γλωσσαρίου.

Ο κ. Παυλίδης επισήμανε, ακόμη, ότι «η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν έχει ενημερωθεί για το πόρισμα και το περιεχόμενο του γλωσσαρίου και δεν αποφάσισε αν έχει αρμοδιότητα να εξετάσει το θέμα».

Ωστόσο, η ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών, την οποία αποκάλυψε χθες βράδυ η ιστοσελίδα ToThemaOnline, με ημερομηνία δημοσιοποίησης τις 10/10/17, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «…Για το ζήτημα αυτό, στη σύνοδο της περασμένης Δευτέρας, διεξήχθη προκαταρκτική συζήτηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Επιτροπών Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας που λειτουργούν και στις δύο κοινότητες», κάτι που δηλώνει ότι η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, όχι μόνο γνώριζε, αλλά ήταν παρούσα - διά εκπροσώπου της – σε σχετική συζήτηση.

Παρατίθεται αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα της ανακοίνωσης:

«…Ο επόμενος στόχος του Γραφείου για την Ελευθερία του Τύπου του ΟΑΣΕ, στα πλαίσια του ευρύτερου προγράμματος «Διάλογος για την Κύπρο» είναι η σύνταξη ενός κοινά αποδεκτού γλωσσαρίου σε σχέση με ευαίσθητα ζητήματα του δικοινοτικού διαλόγου και πώς αυτά αντιμετωπίζονται από τα Μ.Μ.Ε. Για το ζήτημα αυτό, στη σύνοδο της περασμένης Δευτέρας, διεξήχθη προκαταρκτική συζήτηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Επιτροπών Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας που λειτουργούν και στις δύο κοινότητες.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πάντως, έντονη αντίδραση δημοσιογράφων αλλά και νομικών προκάλεσε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή».