Την πλήρη στήριξη του Πρωθυπουργού του Γιβραλτάρ για τη διέλευση του υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών Quantum Cable από τα Στενά του Γιβραλτάρ, έλαβε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Quantum Cable Νάσος Κτωρίδης.
Ο κ. Κτωρίδης πραγματοποίησε, σύμφωνα με ανακοίνωση, διήμερη επίσκεψη στο Γιβραλτάρ, όπου είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Fabian Picardo, κατά την οποία συζήτησαν το αναπτυξιακό σχέδιο που αφορά στο υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών υψηλής ταχύτητας.
«Το έργο αυτό έχει την πλήρη υποστήριξη της Κυβέρνησης και εμένα προσωπικά, και θα διερευνήσουμε πώς οι δύο άκρες της Μεσογείου θα μπορέσουν να έρθουν πιο κοντά μέσω του συγκεκριμένου έργου», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Picardo μετά τη συνάντηση.
Το Quantum Cable, μήκους 7700 χιλιομέτρων, συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο, την Κρήτη και την Αττική στην Ελλάδα, και επεκτείνεται περαιτέρω σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, όπου θα φθάσει το υποθαλάσσιο καλώδιο MAREA, δυναμικότητας 160 Tbps, που επεκτείνεται σε 6600 χλμ στον Ατλαντικό Ωκεανό από το Virginia Beach στο Μπιλμπάο της Ισπανίας.
Το καλώδιο έχει την ικανότητα να διαχειρίζεται έως και το 60% της παγκόσμιας διαδικτυακής κίνησης σε ώρες αιχμής ή αρκετή χωρητικότητα για να διαχειρίζεται ταυτόχρονα δεκάδες εκατομμύρια κλήσεις τηλεδιάσκεψης υψηλής ευκρίνειας μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.
«Ως φορέας υλοποίησης του Quantum Cable, ταχύτατου υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς δεδομένων, χαιρετίζουμε τις συνεργασίες με την Κυβέρνηση του Γιβραλτάρ και όλους τους ενδιαφερόμενους που θα συμμετέχουν στο Quantum Cable», δήλωσε από πλευράς του ο κ. Κτωρίδης.
«Τα υπάρχοντα υποθαλάσσια καλώδια στη Μεσόγειο έχουν σήμερα μια μέση χωρητικότητα 3-4 Tbps, ενώ το Quantum Cable θα είναι έως 40 φορές ταχύτερο», εξήγησε.
Το Quantum Cable, δυναμικότητας 160Tbps, θα τοποθετηθεί σε βάθος μεγαλύτερο από 3.000 μέτρα, παράλληλα με την ηλεκτρική διασύνδεση ισχύς 2000 MW EuroAsia Interconnector. Η λειτουργία του έργου αναμένεται να ξεκινήσει ταυτόχρονα με αυτήν της «ηλεκτρικής λεωφόρου», επιτυγχάνοντας έτσι τεράστια εξοικονόμηση πόρων. Συγκεκριμένα, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι τον Οκτώβριο του 2020.
Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια δολάρια, το οποίο αναλαμβάνει η εταιρεία Quantum.
Πηγή: ΚΥΠΕ