Σε απεργία πείνας από την 14η Μαΐου και δίψας από την Δευτέρα 21 Μαΐου, βρίσκονται ξανά τέσσερα μέλη της προσφυγικής οικογένειας που διαμαρτύρεται εδώ και δεκαπέντε μήνες έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και το Υπουργείο Εσωτερικών για να τους χορηγηθεί Κυπριακή υπηκοότητα.

Από την Κυριακή 20 Μάιου, ο ΚΙΣΑ εξέδωσε ανακοίνωση – ψήφισμα καλώντας τον Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα της οικογένειας  Hassan-Janbali και να τους χορηγηθεί η Κυπριακή υπηκοότητα.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

"Η οικογένεια Hassan-Janbali είναι Ατζανίμπ (απάτριδες Κούρδοι από τη Συρία) και ζει στην Κύπρο εδώ και περισσότερο από 11 χρόνια. Μετά από εισήγηση του τέως Υπουργού Εσωτερικών, κ. Σωκράτη Χάσικου, η οικογένεια υπέβαλε τις αιτήσεις πολιτογράφησής της κατά την περίοδο 2015-2017 μετά τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρονικού διαστήματος παραμονής τους στην Κύπρο.

Οι σχετικές αιτήσεις απορρίφθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών στις 27/3/2017, στη βάση ανυπόστατων ισχυρισμών, κάτι που αναγνώρισε ο ίδιος ο κ. Χάσικος σε συνάντησή του με τον Διευθυντή της UNHCR (United Nations High Commissioner for the Refugees), δίνοντας εντολές για επανεξέταση των αιτήσεων για υπηκοότητα. Αντίθετα, ο νέος Υπουργός Εσωτερικών, κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, αρνείται εμφατικά να προωθήσει την επανεξέταση παρά τις εκκλήσεις άλλων ανεξάρτητων αρχών, οργανώσεων και φορέων, όπως η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η UNHCR, η ΚΙΣΑ και άλλες ΜΚΟ.

Ως αποτέλεσμα, η οικογένεια ξεκίνησε εκ νέου τη διαμαρτυρία της έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και το Υπουργείο Εσωτερικών. Στις 6/6/2017, η διαμαρτυρία αυτή κλιμακώθηκε με απεργία πείνας δύο μελών της οικογένειας, διάρκειας 67 ημερών. Μετά από υποσχέσεις που δόθηκαν από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών για άμεση επανεξέταση των αιτήσεων τους η απεργία αναστάλθηκε στις 11/8/2017 ως ένδειξη εμπιστοσύνης προς τις Κυπριακές αρχές για τήρηση των όσων υποσχέθηκαν. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, ο Υπουργός συνεχίζει να εκβιάζει την οικογένεια διαμηνύοντας πως θα εξετάσει τα αιτήματά τους μόνο εάν σταματήσουν ολοκληρωτικά τη διαμαρτυρία τους. Η οικογένεια δεν μπορεί να εμπιστευτεί ξανά το Υπουργείο.

Ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας υπενθυμίζουμε στον Υπουργό πως το δικαίωμα στη συνάθροιση και τη διαμαρτυρία αποτελεί κατοχυρωμένο συνταγματικά ανθρώπινο δικαίωμα και δεν θα δεχτούμε να μετατραπεί η Κυπριακή Δημοκρατία σε κράτος που τιμωρεί ανθρώπους επειδή ασκούν τα συνταγματικά τους δικαιώματα θέτοντας την υγεία και τη ζωή τους σε κίνδυνο. Η νέα απεργία πείνας της οικογένειας Hassan-Janbali αποτελεί την ύστατη κραυγή αγωνίας και απόγνωσης.

Καλούμε τον κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε το Υπουργείο του για πολιτογράφηση των μελών της προσφυγικής οικογένειας.

Ζητούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εισακούσει την έκκληση των προσφύγων και, ανταποκρινόμενος στις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Κύπρου, να αναγνωρίσει το δικαίωμα τους στη ζωή και την αξιοπρέπεια".