Δύο «βουλευτές» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας στην «επαρχία» Αμμοχώστου, Ογουζχάν Χασίπογλου και Ρεσμιγιέ Τζαναλτάι (η κόρη του Ντερβίς Έρογλου) μετέβησαν στην περιοχή όπου ήταν συγκεντρωμένο πλήθος κόσμου, Ελληνοκύπριοι, που περίμεναν την αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αναφορών του ΕΚ για να τους επιδώσουν επιστολή.

 

Να θυμίσουμε ότι οκτώ Ελληνοκύπριοι και μία Βρετανίδα τέθηκαν υπό ολιγόλεπτη κράτηση από λεγόμενους αστυνομικούς του κατοχικού καθεστώτος, ενώ βρίσκονταν στην Αμμόχωστο κι ανέμεναν τους Ευρωβουλευτές.

Σε δηλώσεις τους σε τ/κ ΜΜΕ καταδίκασαν την επίσκεψη, ενώ στο χώρο βρισκόταν και ομάδα εθνικιστών με σημαίες του ψευδοκράτους, της Τουρκίας και των εθνικιστικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, η «αστυνομία» έλαβε αυστηρά μέτρα ασφαλείας και παρότι υπήρξαν στιγμές φραστικής έντασης, δεν σημειώθηκε κάποιο επεισόδιο, με την Γενί Ντουζέν να επικαλείται «αστυνομικές» πηγές, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπήρξαν συλλήψεις, ούτε τέθηκαν κάποιοι υπό κράτηση, αλλά έγιναν παρατηρήσεις σε οκτώ πρόσωπα που φωτογράφιζαν εκεί (τη στρατιωτική περιοχή).

Σύμφωνα με την Κίπρις ποστασί, στην επιστολή που οι δύο «βουλευτές» του ΚΕΕ έδωσαν στους Ευρωβουλευτές αναφέρεται ότι ανέμεναν ότι, όπως οι ίδιοι είδαν τους Ε/κ αρμοδίους, θα είχαν συναντήσεις «και με τον άλλο εταίρο στο νησί, να ακούσετε τα προβλήματα του τ/κ λαού», προσθέτοντας ότι είναι η ΕΕ που περηφανεύεται ότι δεν κάνει διαχωρισμούς, συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τη δημοκρατία της. Δεν συμπεριφερθήκατε ανάλογα με την πιο βασική αρχή στις διεθνείς σχέσεις, που είναι να ακούει κάποιος όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές σε ένα πρόβλημα, ανέφεραν.

Στην επιστολή γίνεται επίσης αναφορά στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, τη μη τήρηση των υποσχέσεων που δόθηκαν από την ΕΕ προς τους Τ/κ και κάνει λόγο για τον κανονισμό του απευθείας εμπορίου, που έμεινε στο ράφι. Ο κανονισμός για την πράσινη γραμμή και την οικονομική βοήθεια, λόγω των εμποδίων από την ε/κ πλευρά, έχουν μείνει ανεφάρμοστοι, υποστηρίζεται.

Στην επιστολή τίθενται μια σειρά από ερωτήματα προς τους ίδιους τους ευρωβουλευτές και τους παροτρύνουν να αναζητήσουν τις απαντήσεις για την έκθεση που θα ετοιμάσουν μη ακούγοντας μόνο την μία πλευρά, που δεν θα είναι αντικειμενική, δεν θα συνάδει με τα κριτήρια της ΕΕ και «γι αυτό δεν έχει κανένα νόημα για μας».

Τα ερωτήματα αφορούν το γιατί δεν εφαρμόστηκε ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο με την ΕΕ, όπως είχε δοθεί υπόσχεση το 2004 και ρωτούν τους ευρωβουλευτές εάν γνωρίζουν ότι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» είναι ένα εσωτερικό ένδικο μέσο για τις περιουσίες των Ε/κ στο «βορρά», σύμφωνα με σχετική απόφαση του ΕΔΑΔ. Εάν γνωρίζουν ότι στην εν λόγω «επιτροπή» έχουν προσφύγει χιλιάδες Ε/κ και οι υποθέσεις συνεχίζονται και πως ενώ οι Ε/κ δίδουν αγώνα για να ανακτήσουν τις περιουσίες τους στα Βαρώσια, για τις τ/κ περιουσίες έχει ανακηρυχθεί το δίκαιο της ανάγκης και δεν υπάρχει κανένα ταμείο (στις ελεύθερες περιοχές).

Στο νότο, αναφέρουν οι «βουλευτές» του ΚΕΕ προς τους Ευρωβουλευτές, υπάρχουν τ/κ περιουσίες που έχουν παραχωρηθεί στο δημόσιο αλλά δεν έχει γίνει καμία πληρωμή γι’ αυτές. Αναφέρουν επίσης το θέμα της μη επιτρεπόμενης διέλευσης ατόμων με τουρκικό διαβατήριο, ενώ – όπως γράφουν – οι αρχές της «τδβκ» δεν κάνουν διακρίσεις.

Προσθέτουν ότι σε δύο περιπτώσεις, το 2003 από τον Ντενκτάς και το 2005 από τον Ταλάτ, η τ/κ πλευρά πρότεινε το άνοιγμα των περίκλειστων Βαρωσίων αλλά και τις δύο απέρριψε η ε/κ πλευρά. Το άνοιγμα της Αμμοχώστου περιλαμβανόταν, αναφέρεται, και στις προτάσεις Γκάλι, ως ΜΟΕ, αλλά και εκείνες είχαν απορριφθεί από την ε/κ πλευρά.

Αναφέρεται επίσης ότι στο τελευταίο στάδιο των συνομιλιών, με την συμφωνία όλων των πλευρών, τα Βαρώσια είναι μέρος μιας συνολικής λύσης, ωστόσο στο τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά, η διαδικασία κατέρρευσε λόγω της "αδιαλλαξίας" της ε/κ πλευράς.

Και ενώ συνεχίζει να επιβραβεύεται η ε/κ πλευρά που είπε όχι σε όλα τα σχέδια των ΗΕ, οι Τ/κ που πάντοτε δείχνουν τη βούλησή τους στο θέμα της λύσης εξακολουθούν -υποστηρίζεται- να τιμωρούνται με απομόνωση και περιορισμούς.

Ρωτούν επίσης τους ευρωβουλευτές εάν αντιλαμβάνονται ότι με τέτοιες "μονόπλευρες επισκέψεις" απομακρύνουν περισσότερο τους Τ/κ από την ΕΕ και δεν συμβάλλουν με αυτή τη συμπεριφορά στη λύση του προβλήματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ