Στην καταγγελία ότι μέλη οργανώσεων και ιδρυμάτων παρεμποδίζονται από εκκλησιαστικούς επιτρόπους να εισπράξουν εισφορές στη μνήμη τεθνεώτων σε κηδείες, σύμφωνα με την επιθυμία των συγγενών τους, αν δεν συνεισφέρουν το 40% των εισπράξεων στην Εκκλησιαστική Επιτροπή, προέβη σήμερα το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Επαρχιακού Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού (ΕΣΣΕ) Λευκωσίας Στέλιος Μνάσωνος.

 

Μιλώντας από το βήμα της 7ης Συνόδου της Κοινωνίας των Πολιτών στη Βουλή, εκπροσωπώντας τις Υπηρεσίες Ηλικιωμένων του Δήμου Αγλαντζιάς, ο κ. Μνάσωνος ανέφερε ότι «αρκετοί από εμάς, αν όχι όλοι, έχουμε βιώσει ή έχουν περιέλθει σε γνώση μας, απαράδεκτα φαινόμενα εντός του περιβόλου ιερών ναών από εκκλησιαστικούς επιτρόπους σχετικά με το θέμα των εισφορών, στη μνήμη τεθνεώτων, σε κηδείες. Φαινόμενα που ασφαλώς και δυσχεραίνουν το έργο και την αποστολή μας».

Ο κ. Μνάσωνος αναφέρθηκε στον περί Εράνων Νόμο που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή και κατοχυρώνει το δικαίωμα στους συγγενείς του αποθανόντος να αποφασίζουν οι ίδιοι για τις εισφορές που θα γίνουν στη μνήμη του.

«Αρκετά Ιδρύματα και Οργανώσεις, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους είτε εντελώς δωρεάν, όπως για παράδειγμα το ίδρυμα ‘Αροδαφνούσα’, είτε με πολύ χαμηλά τροφεία, όπως οι κοινοτικές και δημοτικές Στέγες Ηλικιωμένων και άλλα Ιδρύματα που φιλοξενούν παιδιά και νέους με ειδικές ανάγκες», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι «οι οικείοι τους, οι συγγενείς τους, όταν αποβιώσει ο δικός τους άνθρωπος επιθυμούν οι εισφορές στη μνήμη του να δοθούν στο Ίδρυμα ή την Οργάνωση που στάθηκε αρωγός, φρόντισε, αγκάλιασε και μερίμνησε για την όσο το δυνατό καλύτερη διαβίωσή του κάτω από τη δική της στέγη».

Είπε, επίσης, ότι «η Ιερά Σύνοδος, σε συνεδρία της γι’ αυτό το θέμα, αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία (διαφωνούντων μόνο 2 Μητροπολιτών) ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή η επιθυμία των οικείων του αποθανόντος, σε ό,τι αφορά τις εισφορές, υιοθετώντας ουσιαστικά την εισήγηση και διαχρονική θέση του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού», συμπλήρωσε.

«Παρά την υφιστάμενη νομοθεσία», συνέχισε, «υπάρχουν, δυστυχώς, περιπτώσεις που μέλη των Οργανώσεών μας παρεμποδίζονται να εισπράξουν εισφορές εντός του περιβόλου της εκκλησίας, σύμφωνα με την επιθυμία των συγγενών, αν δεν συνεισφέρουν το 40% των εισπράξεων στην Εκκλησιαστική Επιτροπή».

Ο κ. Μνάσωνος κάλεσε την Εκτελεστική Εξουσία αλλά και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ως νομοθετικά σώματα, να μεριμνήσουν ώστε οι νομοί που ψηφίζονται να εφαρμόζονται και να γίνονται σεβαστοί από όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες».

Ο Αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Ηλίας Δημητρίου είπε ότι στη νομοθεσία περιλαμβάνετο συγκεκριμένη πρόνοια, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να γίνεται σεβαστή η επιθυμία των συγγενών του αποθανόντος.

Ενώ, όπως είπε, είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που εξέτασε το θέμα ότι θα ψηφιζόταν η συγκεκριμένη πρόνοια, «δυστυχώς παίχτηκαν διάφορα παιγνίδια», με αποτέλεσμα στην Ολομέλεια να αλλάξουν οι πλειοψηφίες και να μην περάσει η πρόνοια αυτή.

«Είναι πραγματικά λυπηρό να έχουμε Μητροπόλεις οι οποίες να έχουν κάνει αυτό το θέμα εταιρεία και να θέλουν 40% από τους εράνους. Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου δεν ήταν αυτή, αλλά κάποιοι, δυστυχώς, από τους ιεράρχες, έχουν παρεξηγήσει αυτή τη φιλοσοφία», ανέφερε. 

Το θέμα θα απασχολήσει τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Απριλίου.  

Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να παραστούν, μεταξύ άλλων, ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, εκπρόσωποι της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, του Υπουργείου Εσωτερικών, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ) και άλλων συνδέσμων.

Πηγή: ΚΥΠΕ