Θέμα ασφάλειας είναι η μετακίνηση των εταιρειών πετρελαίου και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της πόλης, δήλωσαν σήμερα οι Δήμαρχοι Λάρνακας και Λιβαδιών με αφορμή τη πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί σε βυτιοφόρο εταιρείας πετρελαιοειδών.
 
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας είπε ότι η σημερινή πυρκαγιά στο βυτιοφόρο «είναι ένα κλασσικό παράδειγμα του κινδύνου που αντιμετωπίζουν καθημερινά χιλιάδες κάτοικοι της πόλης από το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις είναι δίπλα από σπίτια, δίπλα από σχολεία και καταστήματα, όπου διακινούνται καθημερινά εκατοντάδες πολίτες. Πρόκειται για βενζίνη και υγραέριο που είναι υλικά τα οποία δεν θέλουν και πολύ να γίνει ένα ατύχημα και κλασσική περίπτωση είναι το σημερινό επεισόδιο».
 
Πρόσθεσε ότι το σημερινό γεγονός «απλά έρχεται για ακόμα μια φορά να επιβεβαιώσει τις μεγάλες μας ανησυχίες και το μεγάλο αγώνα που δίνουμε έτσι ώστε αυτές οι εγκαταστάσεις να απομακρυνθούν το συντομότερο από την πόλη και την επαρχία μας. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών δεν είναι μόνο θέμα οικονομικής ανάπτυξης, αλλά πρωτίστως είναι θέμα ασφάλειας».
 
Ανέφερε ακόμα ότι «σε περίπτωση που γίνει ένα ατύχημα, και είδαμε όλοι πόσο εύκολα μπορεί να ξεκινήσει κάτι, θα είναι ατύχημα που δεν είδαμε κάτι παρόμοιο στη πατρίδα μας, αλλά θα είναι κάτι το οποίο θα αφήσει εποχή και ελπίζουμε να μη το ζήσουμε. Γι’αυτό το λόγο εντείνουμε τις προσπάθειες μας σε συνεννόηση και συνεργασία με το Δήμο Λιβαδιών, έτσι ώστε πλέον να φύγουμε από τα λόγια  και τις υποσχέσεις και να πάμε σε συγκεκριμένα έργα με στόχο το συντομότερο δυνατόν  να φύγουν αυτές οι εγκαταστάσεις από τη πόλη μας».
 
Ο Δήμαρχος Λάρνακας υπενθύμισε τη συνάντηση που θα έχει το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης 3 Απριλίου στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη όπου αναμένουμε «να ακούσουμε τη τελική εισήγηση της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε από δω και πέρα όσον αφορά τη μετακίνηση των δεξαμενών πετρελαίου και υγραερίου».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Ανδρέας Βύρας είπε πως «αυτό που γινόταν μέχρι σήμερα ήταν ότι ορίζονταν κάποιες ημερομηνίες με το Διάταγμα Τερματισμού Χρήσης των εταιρειών, αλλά χωρίς να γίνεται καμιά προεργασία, κανένας έλεγχος και καμιά προσπάθεια για το πώς θα τηρηθούν αυτές οι ημερομηνίες. Τώρα δεν θέλουμε απλά νέες ημερομηνίες, θέλουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, θέλουμε ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη που θα αναφέρει μέρα με τη μέρα τι πρέπει να γίνεται, έτσι ώστε οι ημερομηνίες που θα συμφωνήσουμε να υλοποιηθούν και το κυριότερο ποιες συνέπειες θα υπάρχουν σ’ αυτούς που δε θα υλοποιούν και δεν θα τηρούν όσα θα έχουμε συμφωνήσει».
 
Πρόσθεσε ότι «αυτή την απάντηση περιμένουμε την Τρίτη από το Προεδρικό σ’ αυτά τα βασικά θέματα, δηλαδή πως διασφαλίζουμε ότι δεν θα είναι ακόμα μία ημερομηνία. Είναι γνωστόν ότι δύο Διατάγματα  Τερματισμού Χρήσης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου δεν έχουν τηρηθεί και σε περίπτωση που πάμε και για τρίτη ημερομηνία, τότε ούτε ο κόσμος θα μας πιστεύει και δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουμε και να λειτουργούμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση και ως κεντρικό Κράτος».
 
Αυτή τη φορά κατέληξε ο κ. Βύρας «δεν πρόκειται να δεχθούμε αυτό που γινόταν μέχρι σήμερα, δηλαδή ημερομηνίες οι οποίες δεν τηρούνταν και δεν υπήρχε κανένας έλεγχος και καμία εποπτεία εάν γίνονταν αυτά που έπρεπε να γίνουν, για να υλοποιηθούν οι συγκεκριμένες ημερομηνίες».
 
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λιβαδιών Μάριος Αρμένης είπε ότι συμφωνεί απόλυτα με τον Δήμαρχο Λάρνακας και ανέφερε ότι «ζούμε πάνω σε μια ωρολογιακή βόμβα», ενώ σημείωσε πως «επιτέλους οι αρμόδιοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Αρμένης είπε πως «για να βρισκόμαστε εδώ στο σημείο της πυρκαγιάς, σίγουρα δεχθήκαμε και εμείς πολλά τηλεφωνήματα πολιτών που ανησύχησαν για την κατάσταση. Θορυβηθήκαμε και εμείς και γι’ αυτό είμαστε τώρα εδώ».
 
Ερωτηθείς κατά πόσον είναι συχνά τα περιστατικά πυρκαγιάς στις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και υγραερίου, ο Δήμαρχος Λιβαδιών ανέφερε πως «δεν μπορώ να πω ότι είναι συχνά αυτά που έρχονται εις γνώση μας. Κάποια άλλα όμως μπορεί να μην έρχονται καν εις γνώση μας» κατέληξε.  
 
Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ