Έξι ιεράρχες φαίνεται να συνέτειναν στην απαλλαγή του ιερέα, ο οποίος καταδικάστηκε για άσεμνη επίθεση εναντίον της 29χρονης Έλενας Φραντζή όταν ήταν τεσσάρων ετών. Η άτυχη νέα βρέθηκε νεκρή σε διαμέρισμα στη λεωφόρο Τσερίου την περασμένη βδομάδα, εξέλιξη που επανέφερε στην επικαιρότητα τη συγκλονιστική ιστορία της και άναψε μέχρι και φωτιές στους κόλπους της Εκκλησίας. 

Τη στάση των ιεραρχών αποκαλύπτουν πρακτικά της Ιεράς Συνόδου της 25ης Ιουνίου του 2015, τα οποία δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Διαβάστε επίσης: Τι λέει ο πρόεδρος της κοινότητας που διαμένει ο ιερέας

Βάσει αυτών των πρακτικών, προκύπτει ότι διαδραμάτισαν ρόλο στην απαλλαγή του ιερέα, με τη θέση που πήραν, οι μητροπολίτες Ταμασού Ησαΐας, Κιτίου Χρυσόστομος, Λεμεσού Αθανάσιος και Κύκκου Νικηφόρος, όπως και οι επίσκοποι Λήδρας Επιφάνιος και Καρπασίας Χριστοφόρος.

Ο Μητροπολίτης Ησαϊας φέρεται να εισηγήθηκε αποκατάσταση του ιερέα, ο οποίος «έχει αρκετά ταλαιπωρηθεί». Ο Λεμεσού Αθανάσιος υπέδειξε πως «όταν σε μια υπόθεση δεν υπάρχουν δύο ή τρεις μάρτυρες, τότε θεωρείται μη υπάρχουσα».

Ο Κύκκου Νικηφόρος είπε πως ο ιερέας δεν κατηγορείται ούτε για μοιχεία, αλλά για συγκυλισμό, δηλαδή άνευ συνουσίας.

Ο Επίσκοπος Λήδρας Επιφάνιος είπε ότι, ως μέλος της ανακριτικής, κρίνει πως «δεν ευρέθη οιονδήποτε κώλυμα». Ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστόφορος είπε πως «αν ο Οικείος Επίσκοπος δεν αποσύρει την υπόθεση, τότε πρέπει να αναλάβει το Πενταμελές Δικαστήριο».

Σημειώνεται ότι ο Μητροπολίτης Κιτίου δεν φαίνεται από τα πρακτικά να έχει εκφράσει θέση, αλλά σημειώνεται πως ήταν επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου, η οποία κατέληξε ότι υπάρχει θέμα.