Σαν Ερινύες ξύπνησαν οι μνήμες αρκετών επώνυμων προσώπων κι όχι μόνο, από το ευγενικό κορίτσι που διεκδίκησε μόνο του το δίκιο του. Σ΄ όλη της τη ζωή πάλεψε με θηρία και είχε τη δύναμη να διεκδικήσει το δίκιο της και να τα βάλει με το Κράτος και τη Δικαιοσύνη, που της μισόκλεισαν το μάτι.
Η ανάρτηση της Αναστασίας Παπαδοπούλου ήταν «γροθιά στο στομάχι», αφού κατέδειξε μέσα από ένα κείμενο το τι πέρασε αυτή η κοπέλα που «έφυγε» στα 29 της χρόνια.
Διαβάστε επίσης: «Αντί να προσέχει 4χρονη..προέβαινε σε σιχαμερές πράξεις»
Οι αποκαλύψεις στο ΣΙΓΜΑ
Στο πλαίσιο κοινωνικής εκπομπής με την Ελίτα Μιχαηλίδου, το 2011 είχε ξετυλιχτεί το κουβάρι της ζωής της Έλενας. Όλα ξεκίνησαν όταν η εκπομπή παρουσίαζε μια δολοφονία που σημειώθηκε τη δεκαετία '70 και είχε συγκλονίσει το παγκύπριο. Ένας άντρας σκότωσε τη γυναίκα του μπρος στα έντρομα μάτια των παιδιών του, μερικά εξ αυτών ανήλικα. Ήταν οι παππούδες της Έλενας. Μάρτυρας του φονικού αυτού ήταν και η μητέρα της.
Διαβάστε επίσης: Μητροπολίτης Ησαΐας: Χάσαμε την Έλενα μέσα απ΄τα χέρια μας
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ζήτησε και έκανε παρέμβαση μια συγγενής του ανθρώπου αυτού και ακολούθως η παραγωγή της εκπομπής οδηγήθηκε στα χνάρια της Έλενας. Σχετική ανάρτηση με την ανάμνηση αυτή, έκανε η ίδια η Ελίτα Μιχαηλίδου στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook, η οποία αναφέρει ότι φιλοξένησε και την ίδια την Έλενα στην εκπομπή της (Δείτε σχετικά στο κάτω μέρος της είδησης).
"Έλενα συγνώμη..σε σκότωσαν όταν ήσουν 4..συγνώμη"
Ήθελε απλά τη δικαίωση – «Έγραψε ιστορία»
Άνθρωπος ο οποίος βρισκόταν στο περιβάλλον της και ήξερε από πρώτο χέρι τις νομικές διαδικασίες που κίνησε πλέον η Έλενα, μιλάει ανώνυμα στο SigmaLive.
Η Έλενα είχε μεγαλώσει σε ανάδοχη οικογένεια λόγω του ότι η μητέρα της κρίθηκε ότι δεν μπορούσε να τη μεγαλώσει αφού αντιμετώπιζε προβλήματα.
Προχώρησε, λοιπόν, σε καταγγελία στο Γραφείο Ευημερίας, όπου ανέφερε ότι ο ιερέας (ανάδοχος γονέας της) προέβαινε σε άσεμνες πράξεις εναντίον της από την παιδική της ηλικία.
Όπως αναφέρεται στην πρωτόδικη απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, το οποίο εν τέλει καταδίκασε σε 2 χρόνια φυλάκιση τον ιερέα, η Έλενα ανέφερε ότι από τον καιρό που θυμόταν ο ιερέας πήγαινε στο δωμάτιό της και προέβαινε σε άσεμνες πράξεις. Θέση της ήταν επίσης ότι η παπαδιά τής συμπεριφερόταν σε γενικές γραμμές άσχημα, ενώ η ίδια, κυριευμένη από φόβο, δεν έλεγε κάτι για αυτά που περνούσε στην κοινωνική λειτουργό που την επισκεπτόταν. Ωστόσο, όταν σε κάποια φάση ανέφερε ότι δεχόταν βίαιη συμπεριφορά από την παπαδιά, αυτή δεν της έδωσε την απαιτούμενη σημασία, όπως αναφέρεται στην απόφαση Δικαστηρίου.
Η ίδια η Έλενα ακολούθως, επέλεξε να σπουδάσει Κοινωνική Λειτουργός, προκειμένου να βοηθήσει άλλα παιδιά που μπορεί να βρέθηκαν ή να βρίσκονται στη δική της θέση. «Έγραψε ιστορία», όπως αναφέρθηκε στο SigmaLive από άνθρωπο που βρέθηκε κατά διαστήματα στο περιβάλλον της. «Ήθελε δικαίωση ότι αυτός ο άνθρωπος θα καταδικαστεί. Ωστόσο, αυτός βγήκε μετά από δυο χρόνια και ακολούθησε τον ίδιο δρόμο, δηλαδή μετά την καταδίκη, παρέμεινε στην Εκκλησία».
Ο θάνατος της 29χρονης προκάλεσε έντονη κοινωνική κατακραυγή κυρίως στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπου δεκάδες χρήστες αναδημοσιεύουν τόσο την ανάρτηση της κ. Παπαδοπούλου όσο και σχετικές ειδήσεις.
Το σχόλιο της Ελίτας Μιχαηλίδου στην ανάρτησή της:
Και άλλα που θυμηθήκαμε με τον Μαρίνο -σχετικά με την Έλενα Φραντζή- να μην ξεχαστεί να μη χαθεί αυτό που έγινε στο όνομα των "παιδιών της σιωπής"- ας είναι ο χαμός της ένα μεγάλο χτύπημα για μια βαθιά αλλαγή:
Ήταν ένα πρόγραμμα αφιερωμένο σε μια δολοφονία γυναίκας που είχε γίνει το '75-'76 - είχαν έρθει να μιλήσουν τα παιδιά της γυναίκας που είχε δολοφονηθεί από τον άντρα της, άρα και πατέρα τους, γεμάτα προβλήματα και παράπονα από το Γραφείο Ευημεριας τότε, νομίζω το 2011.
Το τηλεφώνημα μιας αδελφής της φιλοξενούμενης, μιλούσε για τα ίδια παράπονα, αλλά και για σεξουαλική κακοποίηση μιας από τις αδελφότεκνες της... και αδιαφορία των κοινωνικών υπηρεσιών... κινηθήκαμε -μάθαμε- ο Μαρίνος Κλεάνθους το έφτασε στον Ταμασού, η Έλενα το μόνο που ήθελε ήταν δικαίωση.
Απειληθήκαμε όλοι. Έπεσε και μια χειροβομβίδα στην αυλή κάποιου επιτρόπου της εκκλησίας τότε στο χωριό.
Μικρούλα η Έλενα, το είχε ήδη καταγγείλει στην κοινωνική λειτουργό της- όταν ψάξαμε, ο φάκελος της ήταν εξαφανισμένος. (Αλήθεια-γιατί;)
Στη διαδικασία, ο θύτης αθωώθηκε από την παπαδίστικη επιτροπή, αλλά ποινικά κρίθηκε ένοχος -δυο χρόνια ποινής!
Όλο αυτό έγινε αφιλοκερδώς από συνεργάτες της τότε εκπομπής στο Σίγμα και κυρίως από τον δικηγόρο Μαρίνο Κλεάνθους.
Η Έλενα έπαιρνε, αν δεν κάνω λάθος, με τη μεσολάβησή του, κάποια βοήθεια από τον Ταμασού -σπούδαζε τότε κοινωνική λειτουργός- την παρακολουθούσε Ψυχολόγος του Κενθέα.
Μαθαίνω ότι άμα έγινε αποκατάσταση του ιερέα (μετά τη φυλακιση ξανα πίσω στην εκκλησία του- επανήλθε στη δουλειά του), η Έλενα αισθάνθηκε ότι διαλύθηκε ο κόσμος της.
Παράτησε τις σπουδές της.
Η μάνα της (περίπτωση όπως είπαμε που δολοφονήθηκε η δική της μάνα από τον πατέρα της- παππού και γιαγιά της Έλενας) με θέματα εθισμού η ίδια (και πώς αλλιώς), αυτοκτόνησε όταν έμαθε τι περνούσε το παιδί της, η Έλενα της (έτσι τουλάχιστον μού μεταφέρθηκε).
Σήμερα τα ερωτήματα είναι πολλά.
Από Εκκλησία και κοινωνικές υπηρεσίες του 2011...
Επίσης, να σημειωθεί ότι, αν ψάξει κανείς, θα βρει δημοσιεύματα παλιά στο sigmalive- δεχτήκαμε όλοι απειλές τότε.
Το συγνώμη - πρέπει να το αρθρώσει στο όνομα των "παιδιών της σιωπής" ο κάθε υπεύθυνος.
Μακάρι η περίπτωση της Έλενας να μας αφυπνίσει όλους.
Είναι άλλωστε μια οικογένεια που από τη γιαγιά της -που δολοφονήθηκε- πέρασε και περνά πολλά.
Έκκληση σε όλους -όχι πια αλλά παιδιά της σιωπής- όχι αλλά προδιαγεγραμμένα θύματα της δικής μας ανεπάρκειας και αδυναμίας.