Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι όσα ακούστηκαν χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, στην παρουσία του Γενικού Ελεγκτή, με φόντο ατασθαλίες στον ΚΟΑ, ενώ ειδικότερα στο θέμα των γυμναστηρίων ειπώθηκαν πράματα και θάματα!


Όπως διαπιστώνει ο Γενικός Ελεγκτής, επί σειρά ετών, έτσι και στην τελευταία του έκθεση, φαίνεται ότι συνεχίζουν να είναι ξέφραγο αμπέλι τα γυμναστήρια, τα οποία «ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια» στην Κύπρο. Εντούτοις, μόλις 11 λειτουργούν με νόμιμη άδεια! Πάντως, σύμφωνα με βουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Ελέγχου, ενδέχεται οι αριθμοί αυτοί να βελτιώθηκαν ελάχιστα από τη μέρα της δημοσιοποίησης της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή μέχρι και σήμερα, χωρίς όμως ν' αλλάζει η τραγική κατάσταση που επικρατεί. 

T' όλο ζήτημα, βέβαια, δεν είναι πρωτοφανές, καθώς η ανεξέλεγκτη κατάσταση επικρατεί εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. Του λόγου το αληθές αποδεικνύει και η προ δεκαετίας εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «60 λεπτά» με τον Χρύσανθο Τσουρούλλη, ο οποίος ανεδείκνυε το εν λόγω θέμα με τη συμμετοχή αρμοδίων, στις 30/06/2008! Δείτε τη σχετική εκπομπή ΕΔΩ 

Γνωρίζοντας τις μεγάλες μάζες του κοινού που σπεύδουν πλέον στα γυμναστήρια, ειδικά όσο πλησιάζει και το καλοκαίρι του 2018, ασφαλώς όσα ειπώθηκαν στη Βουλή δημιουργούν πολλά ερωτηματικά κι έντονη ανησυχία.

Σύμφωνα με όσα διαπιστώνει ο Γεν. Ελεγκτής στην έκθεσή του, για την οποία επεκτάθηκε χθες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, από τα 755 γυμναστήρια που λειτουργούν αυτή τη στιγμή ανά το παγκύπριο, μόλις 11 έχουν νόμιμη άδεια!

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έκθεση:

Μέχρι τις 12.5.2017, είχαν καταγραφεί από τον Οργανισμό συνολικά 755 γυμναστήρια που κατατάσσονται στις πιο κάτω κατηγορίες:

Γυμναστήρια που είχαν άδεια εν ισχύι: 11 Γυμναστήρια τα οποία έχουν εγκριθεί και αναμένεται η καταβολή των τελών για έκδοση άδειας

8 Γυμναστήρια που έχουν εγκριθεί, αλλά δεν έχουν αιτηθεί για επανέκδοση άδειας

65 Γυμναστήρια που έχουν εγκριθεί και είναι υπό εξέταση για επανέκδοση άδειας

32 Γυμναστήρια που έχουν εγκριθεί και ο φάκελός τους στάλθηκε στον νομικό σύμβουλο για λήψη μέτρων

1 Γυμναστήριο που έχει εγκριθεί και που είναι υπό μελέτη, εάν εμπίπτει στα πλαίσια της νομοθεσίας

2 Γυμναστήρια που έχουν εγκριθεί και στη συνέχεια έχει απορριφθεί η αίτησή τους για επανέκδοση άδειας

3 Γυμναστήρια που έχουν εγκριθεί, αλλά στη συνέχεια έχουν τερματίσει τη λειτουργία τους

8 Γυμναστήρια που οι αιτήσεις τους είναι υπό εξέταση

53 Γυμναστήρια που υπέβαλαν αίτηση και απορρίφθηκαν

12 Γυμναστήρια που ο φάκελός τους στάλθηκε στον νομικό σύμβουλο για λήψη μέτρων

96 Γυμναστήρια που ο φάκελός τους επιστράφηκε από τον νομικό σύμβουλο

10 Γυμναστήρια που δεν λειτουργούν

197 Γυμναστήρια που είναι υπό μελέτη, εάν εμπίπτουν στα πλαίσια της νομοθεσίας

80 Γυμναστήρια που λειτουργούν και δεν έχουν υποβάλει αίτηση στον Οργανισμό για εξασφάλιση άδειας

 

Σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν – Ποιος γυμνάζει και τι χορηγείται

Ένα παράνομο γυμναστήριο ασφαλώς δεν υπόκειται σ’ έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές. Ως εκ τούτου, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα:

1) Ποιοι εργοδοτούνται στα εν λόγω παράνομα γυμναστήρια και ποιος ελέγχει εάν είναι επαγγελματίας γυμναστής;

2) Τι ζημιά ενδέχεται να προκαλέσει ένας γυμναστής που δεν είναι εγγεγραμμένος στον αντίστοιχο σύλλογο και να κατέχει νόμιμο δίπλωμα για εκγύμναση;

3) Ποιος ελέγχει τα σκευάσματα που χορηγούνται στους πελάτες των παράνομων γυμναστηρίων;

 

Σύνδεσμος Γυμναστών: Πολλοί οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν – Τι προτείνουν

«Δεν έχουν ούτε νόμιμους γυμναστές, δεν έχουν ούτε τις απαιτούμενες άδειες για τα γυμναστήριά τους», ανέφερε μιλώντας για το σχετικό θέμα στο Sigmalive ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γυμναστών Σπύρος Σπύρου και πρόσθεσε ότι «κανένας δεν μπορεί να ασκεί το επάγγελμα του γυμναστή χωρίς το πτυχίο Φυσικής Αγωγής.

«Αντί να κάνουν καλό στην υγεία των πελατών τους, στην τελική ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιά», τόνισε ο κ. Σπύρου, για να διευκρινίσει ότι «ένας πτυχιούχος ξέρει το ανθρώπινο σώμα. Ξέρει ποιες ασκήσεις πρέπει να κάνει, τη διάρκεια των ασκήσεων και τις επιβαρύνσεις στο ανθρώπινο σώμα».

Για να λυθεί το πρόβλημα, ο κ. Σπύρου υποδεικνύει τη σύσταση ενός αρμόδιου φορέα με τη συμμετοχή του Υπ. Παιδείας και του Συνδέσμου Γυμναστών. Αυτός ο αρμόδιος φορέας θα είναι και υπόλογος για πιθανές ατασθαλίες που θα παρουσιάζονται, ξεκαθάρισε ο Σπύρος Σπύρου. 

 

Γιατί επικρατεί αυτή η κατάσταση

Οι κύριοι λόγοι για την κατάσταση αυτή, όπως επισημαίνεται από την Ελεγκτική Υπηρεσία:

(i) Το χρηματικό πρόστιμο που τούς επιβλήθηκε από το Δικαστήριο δεν ήταν αποτρεπτικό.

(ii) Αδυνατούν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη πολεοδομική άδεια ή/και άδεια οικοδομής για το γυμναστήριό τους.

(iii) Το γυμναστήριο δεν διαθέτει τους απαιτούμενους χώρους στάθμευσης.

(iv) Η όλη ανάπτυξη του κτιρίου όπου λειτουργεί η σχολή παρουσιάζει προβλήματα σε σχέση με τον συντελεστή δόμησης στη βάση του Τοπικού Σχεδίου ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΕΚΘΕΣΗ 2016 - ΚΟΑ 125, ή/και άλλα πολεοδομικά προβλήματα.

(v) Η αλλαγή στη χρήση του κτιρίου σε σχολή γυμναστικής (άλλη από αυτήν που αρχικά προβλέπεται στην πολεοδομική ή/και άδεια οικοδομής), δεν ικανοποιεί τους όρους και τα κριτήρια για έκδοση τέτοιας χρήσης. Συναφώς, όπως αναφέρεται και στην παράγραφο

(vi) Το ΔΣ του ΚΟΑ σε συνεδρία του, ημερ. 19.12.2014, αποφάσισε την τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε η έκδοση άδειας λειτουργίας ιδιωτικής σχολής γυμναστικής να αφορά μόνο στο αθλητικό σκέλος, και όχι και το κτιριολογικό που ισχύει σήμερα, τροποποίηση η οποία ακόμη εκκρεμεί.

Τι συστήνεται και τι προνοεί ο νόμος

«Ο ΚΟΑ να δημοσιεύει ευρέως όχι μόνο τις σχολές που έχουν άδεια, αλλά και αυτές που παρανομούν/δεν έχουν άδεια, ώστε να ενημερώνεται και να προστατεύεται ο πολίτης», υποδεικνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία. 
 

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, οποιοσδήποτε λειτουργεί γυμναστήριο κατά παράβαση των διατάξεων του παρόντος Νόμου είναι ένοχος αδικήματος και υπόκειται, σε περίπτωση καταδίκης αυτού, σε φυλάκιση ενός έτους ή σε χρηματική ποινή πεντακοσίων λιρών ή και στις δύο ποινές.