Έκπληξη και παράλληλα θλίψη εκφράζει ο Σύνδεσμος Μονογονεικών Οικογενειών σε γραπτή του ανακοίνωση, τα όσα εμπεριέχουν οι κανονισμοί των νηπιαγωγείων της Αρχιεπισκοπής. 

Σε γραπτή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος αναφέρει τα ακόλουθα: 

"Ως Παγκύπριος Σύνδεσμος Μονογονεικών Οικογενειών, με θλίψη και έκπληξη  διαβάσαμε τους αναχρονιστικούς κανονισμούς του νηπιαγωγείου το οποίο ανατέθηκε για λειτουργία  στην αρχιεπισκοπή που προβλέπουν ειδικό τρόπο χειρισμού παιδιών διαζευγμένων οικογενειών. 

Η αναφορά και μόνο «σε περίπτωση παιδιών διαζευγμένων γονέων ή άλλων προβληματικών καταστάσεων» συνιστά παράνομη διάκριση, ρατσιστική συμπεριφορά, ρητορική μίσους και κοινωνικού στιγματισμού  αλλά και έμμεση έμφυλη διάκριση αφού στο 90% των μονογονεικών οικογενειών ηγούνται γυναίκες.

Επί της ουσίας, της μεταβίβασης δημόσιου νηπιαγωγείου στην Εκκλησία, εκφράζουμε την διαμαρτυρία μας για την διαδικασία ξεφορτώματος από το κράτος των δομών φροντίδας παιδιών. Οι μόνοι γονείς/γυναίκες ζητούν επέκταση των δομών φροντίδας με δωρεάν/χαμηλά τροφεία και πολιτικές στήριξης για να εργαστούν.

Αντ΄ αυτού η φροντίδα μεταβιβάζεται σε ένα συντηρητικό πλαίσιο λειτουργίας που πλήττει ακόμα περισσότερο το κοινωνικό κράτος.

Ο Σύνδεσμος θα προβεί άμεσα σε καταγγελία της πιο πάνω ρατσιστικής συμπεριφοράς η οποία αντιβαίνει σε στοιχειώδεις αρχές κοσμικότητας, σε όλα τα αρμόδια forums  στην Κύπρο και στο εξωτερικό, περιλαμβανομένου της Επιτρόπου Ισότητας και του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τα ερωτήματα και η έντονη διαμαρτυρία μας απευθύνονται στο Υπουργείο Παιδείας, καλώντας τον Υπουργό να ανακαλέσει άμεσα τους θρησκευτικούς μεσαιωνικούς κανονισμούς οι οποίοι θεωρούν τα παιδιά των διαζευγμένων οικογενειών ως «προβληματικές καταστάσεις».

Κατά δεύτερο αναμένουμε ακόμα από την κυβέρνηση την υιοθέτηση μιας νέας δημογραφικής πολιτικής η οποία να ενσωματώνει την μονογονική οικογένεια με όρους σεβασμού και ισότητας στα όλα τα επίπεδα άσκησης πολιτικών και πολύ περισσότερο στην παιδεία. Αν η Εκκλησία δεν μπορεί αυτόβουλα να αντιληφθεί την εποχή, τις εξελίξεις και τα δικαιώματα των ανθρώπων, το Κράτος έχει υποχρέωση προστασίας αυτών και επιβολής του σεβασμού και στην ίδια την Εκκλησία.

Τέλος αυτό που ο Αρχιεπίσκοπος ονομάζει «προβληματικές καταστάσεις των διαζευγμένων γονέων» δεν είναι τίποτα άλλο από φτώχια και εξαθλίωση που ζουν πολλές μονογονεϊκές οικογένειες, ζητήματα για τα οποία η Κύπρος ελέγχεται από πολλούς διεθνείς οργανισμούς σε εκθέσεις τους,  πλην όμως το κράτος κρύβει  κάτω από το χαλί και την ψευδεπίγραφη κοινωνική πολιτική του ΕΕΕ.

Μια Εκκλησία όμως που θέλει κανονιστικά να εξαφανίσει τα «μιάσματα» από τα σχολεία της ας καθαρίσει πρώτα το δικό της πρόσωπο πληρώνοντας τους φόρους των επιχειρήσεων της. Ίσως να είχαμε και καλύτερες μέρες για τους φτωχούς που απαξιώνει η Εκκλησία  τοποθετώντας τους στην κατηγορία «προβληματικές καταστάσεις».