Συντριπτική είναι η πλειοψηφία των Κύπριων καταναλωτών των οποίων το πορτοφόλι έχει επηρεαστεί αρνητικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να προβαίνει σε λιγότερες αγορές ενόψει Χριστουγέννων.
Σύμφωνα με το βαρόμετρο του MRC/Πανεπιστημίου Λευκωσίας το οποίο πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Η Σημερινή της Κυριακής», και στην ερώτηση αν η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει επηρεάσει την εορτή των Χριστουγέννων, το 82% απάντησε θετικά, με μόλις 18% να απαντάει ότι δεν έχει υπάρξει καμιά αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν.
Όπως διαφαίνεται από την έρευνα, το 65% έχει μειώσει τα έξοδα που προορίζονται για αγορά δώρων, το 46% ότι έχει περιορίσει τις βραδινές εξόδους, το 35% βλέπει «λιτότητα» στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ενώ το 25% θεωρεί ότι έχουν περιοριστεί οι οικογενειακές συγκεντρώσεις.
Όσον αφορά στο επίπεδο των φετινών χριστουγεννιάτικων αγορών, το 63% απάντησε ότι αυτές παραμένουν ίδιες με τις περσινές, με το 18% να θεωρεί ότι έχουν μειωθεί και το 14% ότι έχουν αυξηθεί. Ωστόσο, ένα 5% απάντησε ότι δεν έχει διενεργήσει καμία νέα αγορά, σε σχέση με πέρσι.
Πάντως οι Κύπριοι καταναλωτές σε ποσοστό 61% θεωρούν ότι οι τιμές παραμένουν ίδιες σε σχέση με το 2016, ενώ το 25% θεωρεί ότι υπάρχει αύξηση. Στον αντίποδα, μόλις το 6% θεωρεί ότι οι τιμές έχουν υποστεί μείωση.
Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, είναι η τάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των καταναλωτών, η οποία ανέρχεται στο 80% των ερωτηθέντων, να αγοράσουν μόνο τα απαραίτητα αγαθά, με το υπόλοιπο 20% να προτίθεται να πραγματοποιήσει αγορές σε δώρα, στολίδια και άλλα εποχιακά είδη.
Ανάμεσα στα δώρα που αναμένεται να αγοράσουν οι καταναλωτές, το 44% θα αγοράσει δώρα που έχουν να κάνουν με είδη ρουχισμού, το 31% παιχνίδια, το 29% θα δωρίσει χρήματα προκειμένου ο αποδέκτης να τα χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν και μόλις το 14% βιβλία. Επιπλέον, το 9% απάντησε ότι θα δωρίσει είδη τεχνολογίας (κινητά, υπολογιστές, tablets κλπ) και το 3% ταξίδια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα 9% των ερωτηθέντων απάντησε ότι φέτος δεν θα αγοράσει καθόλου δώρα.
Όσον αφορά στις πρακτικές που ακολουθούν οι καταναλωτές στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων αγορών, το 50% απάντησε ότι προβαίνει σε σύγκριση τιμών προτού φτάσει στο ταμείο, το 30% ότι «κυνηγάει» τις προσφορές. Ωστόσο ένα 20% νιώθει αρκετά άνετα οικονομικά, ώστε να αγοράζει προϊόντα χωρίς να ενδιαφέρεται για το ύψος τιμές.
Εξαιρετικά χαμηλές είναι οι αγορές των καταναλωτών μέσω διαδικτύου, γεγονός που καταδεικνύει την χαμηλή κουλτούρα του μέσου καταναλωτή στην ψηφιακή εποχή και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Συγκεκριμένα, το 80% δεν έχει κάνει ούτε προτίθεται να κάνει χριστουγεννιάτικες αγορές μέσω διαδικτύου, με μόνο το 20% να έχει πράξει διαφορετικά.
Από όσους έχουν κάνει αγορές μέσω διαδικτύου, το 69% επικαλείται λόγους τιμών, καθώς στα ηλεκτρονικά καταστήματα μπορεί να βρει οικονομικότερες λύσεις για δώρα. Την ίδια ώρα το 37% θεωρεί ότι πρόκειται για μια πιο πρακτική μέθοδο αγορών, η οποία δεν απαιτεί μετακίνηση και φυσική παρουσία, ενώ το 31% θεωρεί ότι διαδικτυακά μπορεί να βρει μεγαλύτερη ποικιλία σε προϊόντα.
Τέλος, μοιρασμένη είναι η εικόνα σχετικά με την καταβολή του 13ου μισθού. Συγκεκριμένα, λίγο πιο πάνω από τους μισούς και συγκεκριμένα το 53% θα λάβουν 13ο μισθό, ενώ το 8% θα λάβει μόνο μέρος αυτού. Από τους ερωτηθέντες, σχεδόν 4 στους 10 (39%) απάντησαν ότι δεν θα λάβουν 13ο μισθό από τον εργοδότη τους.
Η ταυτότητα της έρευνας: