Ένα τέλος όχι με τον τρόπο που επιθυμούσε η Λευκωσία λαμβάνει το «σίριαλ» παράδοση αιγυπτιακού αγγείου. Όλα βγήκαν στην επιφάνεια μετά από αναφορές ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου την περασμένη βδομάδα, από την βουλευτή Άννα Θεολόγου και τον Ζαχαρία Κουλία.
Οι αναφορές των βουλευτών έκαναν λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης αρχαιοκαπηλίας από πλευράς Κυβέρνησης. Οι αναφορές έγιναν λόγω του ότι το αγγείο εντοπίστηκε και εξετάστηκε από το τμήμα αρχαιοτήτων και ακολούθως διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για αγγείο για το οποίο γινόταν αναφορά σε αίτημα των αιγυπτιακών αρχών οι οποίες το αναζητούσαν.
Μετά από ένα σίριαλ ανακοινώσεων και δημόσιων δηλώσεων αναφορικά με το ζήτημα η αρχική πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη να παρέδιδε το αγγείο αυτές τις μέρες στον Πρόεδρο Σίσι ο οποίος βρίσκεται εδώ, ακυρώθηκε λόγω των διαστάσεων που έλαβε το ζήτημα.
Αυτό που ανακοινώθηκε από πλευράς Λευκωσίας είναι ότι ουδέποτε έγινε προσπάθεια συγκάλυψης αρχαιοκαπηλίας ή οτιδήποτε παρόμοιο αλλά τουναντίον ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες για να παραδοθεί εν τέλει το αγγείο στους νόμιμους κατόχους του, τις αιγυπτιακές δηλαδή, Αρχές.
Τι αναφέρουν για το ζήτημα οι Αιγυπτιακές Αρχές
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ahram.org, στο οποίο μίλησε ο Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Επαναπατρισμού Αρχαιοτήτων της χώρας, μαζί με το περιβόητο όπως εξελίχθηκε, αγγείο, οι Κυπριακές Αρχές πρόκειται να παραδώσουν εντός των ημερών στην πρεσβεία της Αιγύπτου στη Λευκωσία μια συλλογή 14 συνολικά, αντικειμένων τα οποία όπως αναφέρει το δημοσίευμα επίσης είχαν κλαπεί και βρίσκονταν στο νησί μας.
Πέραν του αγγείου το οποίο σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι αυτό στην φωτογραφία πιο κάτω, η συλλογή αφορά άλλα 13 αντικείμενα διαφορετικών σχημάτων, μεγεθών αλλά και υλικών τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αντικείμενα και εδώλια αφιερωμένα σε θεότητες.
Το Τμήμα Επαναπατρισμού διεξήγαγε τις δικές του έρευνες και ανακάλυψε ότι τα κατασχεθέντα αντικείμενα παρανόμως διακινήθηκαν από την Αίγυπτο μετά την ψήφιση του νόμου (της Αιγύπτου) περί αρχαιοτήτων το 1983 και έφτασαν στην Κύπρο το 1986, πράγμα που σημαίνει ότι η Αίγυπτος έχει δικαίωμα ανάκτησης, αναφέρει το δημοσίευμα του ahram.org.