Βαρύνουσας σημασίας για την Κύπρο κρίνεται η απόφαση για συμμετοχή της χώρας στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία "PESCO".
 
Μιλάμε για ένα αποφασιστικό βήμα προς την νέα Αμυντική Ένωση της Ευρώπης ή αν θέλετε την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.
 
Τη Δευτέρα η Κύπρος θα υπογράψει την κοινή ειδοποίηση, επιβεβαιώνοντας τη συμμετοχή της. 
 
Για την ώρα οι πληροφορίες φέρουν άλλα 19 κράτη μέλη, 20 μαζί με την Κύπρο να ετοιμάζονται να βάλουν την υπογραφή τους.
 
Η Κύπρος έχει δηλώσει την προθυμία και την ετοιμότητά της, να διαθέσει τόσο την Αεροπορική Βάση στην Πάφο, όσο και τη Ναυτική Βάση στο Μαρί, αλλά και να παρέχει και άλλες διευκολύνσεις. Έγκυρες πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά στο Σίγμα ότι εντός των ημερών θα φτάσουν στην Κύπρο Γάλλοι ειδικοί, οι οποίοι έγιναν ήδη κοινωνοί των σχεδιασμών της Δημοκρατίας για ανάπτυξη της ναυτικής βάσης στο Μαρί.
 
Οι Γάλλοι ειδικοί με απλά λόγια έχουν εικόνα των προκαταρκτικών σχεδιασμών και αναμένεται ότι θα καταθέσουν τις δικές τους εισηγήσεις για προσαρμογές ώστε η ναυτική βάση να μπορεί να εξυπηρετεί, στον καλύτερο δυνατό βαθμό, μεγάλα πολεμικά πλοία, όπως πχ φρεγάτες. 
 
Στόχος είναι να υπάρξει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο, στόχος ο οποίος έχει τεθεί και φαίνεται να προκρίνεται τόσο από τη Γαλλία, όσο και από τη Γερμανία.
 
Όπως μας λέχθηκε από έγκυρες κυβερνητικές πηγές, δεν ήταν καθόλου τυχαίες οι επισκέψεις των Υπουργών Άμυνας Γερμανίας και Ιταλίας στην Κύπρο. 
 
Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας, θα υπάρχουν μέχρι και πέντε περιφερειακά Κέντρα και η Κύπρος διεκδικεί να είναι το ένα από αυτά.
 
Εάν πραγματωθεί ο στόχος αυτός, γίνεται αντιληπτό ότι υψώνεται μια ασπίδα προστασίας και στην κυπριακή ΑΟΖ. 
 
Επιπλέον θα παρέχεται στις χώρες μέλη της νέας αυτής συμμαχίας να αντλούν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να συμμετέχουν και να προτείνουν επιχειρησιακά προγράμματα, όπως πχ η θαλάσσια επιτήρηση της Ανατολικής Μεσογείου.