Mε δοξολογίες, ομιλίες, καταθέσεις στεφάνων, παρελάσεις και άλλες εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις η Κύπρος τιμά σήμερα την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου για το ηρωικό έπος του 1940.
Στη Λευκωσία η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί στον Καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννη στις 10:00 το πρωί, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
Θα παραστούν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο Ηλείας Φωτόπουλος, ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής και εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.
Στις 11:00 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρέσβης της Ελλάδας θα δεχθούν μπροστά από το οίκημα της ελληνικής πρεσβείας τον χαιρετισμό της παρέλασης.
Το μήνυμα των κομμάτων
Σε ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι «με εθνική υπερηφάνεια η παράταξή μας μαζί με τον υπόλοιπο ελληνισμό τιμά την αγέρωχη αμυντική προσπάθεια και τον επικό αγώνα που έδωσε σύσσωμος ο ελληνικός λαός στα βουνά των συνόρων του, απωθώντας την ιταλική επίθεση».
Τονίζει δε ότι το μεγάλο έπος του ’40 «εμπνέει πάντοτε τον κυπριακό ελληνισμό και λειτουργεί ως υπόδειγμα εθνικής συνείδησης, αλλά και αφοσίωσης στα οικουμενικά ιδεώδη της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Ταυτόχρονα δείχνει και το δρόμο προάσπισης των εθνικών συμφερόντων μέσα από διεθνείς συγκλίσεις και συνεργασίες με άλλα έθνη, δυνάμεις και διεθνή σχήματα μέσα από τα οποία μπορεί να επιδιώξουμε ειρήνη, σταθερότητα και τη λύτρωση της Κύπρου».
Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ, σημειώνει ότι «το ηρωικό ΟΧΙ με το οποίο ο λαός της Ελλάδας απάντησε στη φασιστική επιθετικότητα, αποτελεί μνημείο τιμής και σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας. Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου είναι ένα από τα σύμβολα της πάλης της ανθρωπότητας ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό. Το ΟΧΙ του ελληνικού λαού το 1940 στάθηκε η απαρχή μιας ένδοξης εποποιίας, γιατί έδωσε το μήνυμα σε όλο κόσμο ότι ο χιτλεροφασισμός δεν είναι αήττητος. Ταυτόχρονα, αποτέλεσε την πρώτη πράξη της σύγκρουσης του Ελληνικού λαού με το φασισμό, που συνεχίστηκε και κορυφώθηκε με την Εθνική Αντίσταση των χρόνων 1941-1944».
Στο μήνυμά του για την ημέρα το ΔΗΚΟ προχωράει σε παραλληλισμό του Αδόλφου Χίτλερ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι «το 1940, οι Έλληνες, δεν μέτρησαν τη δύναμη του εχθρού. Μέτρησαν την απαράδεκτη επιβουλή και τα εκβιαστικά τελεσίγραφα. Μέτρησαν πως θα ήταν το μέλλον των επόμενων γενεών χωρίς ελευθερία και δημοκρατία. Και αποφάσισαν πως η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία και την ελευθερία, δεν μπορούσε να μην πολεμήσει για τα υπέρτατα ιδανικά. Ο αγώνας της Ελλάδας το 1940 άλλαξε τη ροή της ιστορίας και περιόρισε δραστικά την υλοποίηση των επεκτατικών βλέψεων του Χίτλερ. Η απειλή κατά της ανθρωπότητας, ο Αδόλφος Χίτλερ, φαίνεται να βρίσκει μιμητή σήμερα, τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποιεί μέχρι και το ίδιο λεκτικό με τον δικτάτορα που αιματοκύλισε τον κόσμο».
Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ τονίζει ότι «η επέτειος του ΟΧΙ μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Έλληνα Δικτάτορα που έφερε τίτλο Πρωθυπουργού, Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940». Προσθέτει, δε, ότι «η Κύπρος βιώνει επί 42 και πλέον χρόνια την κατοχή από τον Τούρκο εισβολέα. Τα μηνύματα του έπους του ’40 αποτελούν λαμπρό παράδειγμα μίμησης και ενισχύουν τα αγωνιστικά συναισθήματα και τις δυνάμεις του Κυπριακού Ελληνισμού για αγώνα μέχρι την πλήρη απόσειση του Τούρκου εισβολέα. Τα μηνύματα του έπους του ’40 πιο διαχρονικά από ποτέ. Σε μια εποχή που οι Τουρκικές προκλήσεις ολοένα και εντείνονται και η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις παραμένει αμετακίνητη, σε μια εποχή όπου η Τρόικα επιβάλλει Νεοφιλελεύθερη κατοχή, η ανάγκη για συλλογική αντίσταση κρίνεται επιτακτική».
Στην ανακοίνωσή του, το Κίνημα Οικολόγων, αναφέρει ότι το έπος της 28ης Οκτώβριου του 1940, το καλύτερο παράδειγμα δύναμης και συνένωσης ενός λαού. «Η 28η Οκτώβρη του 1940 και το έπος της Αντίστασης είναι το καλύτερο παράδειγμα δύναμης και συνένωσης ενός λαού που οργανώνεται και παλεύει για τα δικαιώματά του. Με το Κυπριακό να είναι ίσως στην κρισιμότερη καμπή της ιστορίας του, η επέτειος μνήμης της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί την καλύτερη υπενθύμιση για εθνική ενότητα. Η εθνική ενότητα όμως θα επέλθει μέσα από την πλήρη ομοψυχία, τον αλληλοσεβασμό και την πλήρη εθνική συνεννόηση ενόψει των κρίσιμων συνομιλιών για το Κυπριακό. H 28η Οκτωβρίου και η έκβαση του Β` Παγκόσμιου πολέμου αποτελεί όμως και μια μεγάλη νίκη των λαών ενάντια στον φασισμό. Η οικονομική κρίση του μεσοπολέμου οδήγησε τη στροφή των λαών στον εθνικισμό, ενισχύοντας έτσι την παράνοια του Χίτλερ. Ο ουσιαστικότερος τρόπος για να τιμήσουμε τη γενιά αυτή που πολέμησε για έναν ελεύθερο κόσμο, είναι μέσα από αγώνα. Αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, αγώνα ενάντια στο φασισμό, αγώνα για ελευθερία και ισονομία», τονίζει.
Στην ανακοίνωσή της, η Συμμαχία Πολιτών, αναφέρει ότι η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου «αποδεικνύει ότι όταν ο ελληνισμός είναι ενωμένος και ομόψυχος επιτυγχάνει. Στις σημερινές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο ελληνισμός αλλά κυρίως στην κρίσιμη καμπή που περνά τώρα το Κυπριακό ζήτημα, χρειαζόμαστε όσο ποτέ την ομοψυχία. Η Ελλάδα με τις ξεκάθαρες παρεμβάσεις θέτει το κυπριακό στην πραγματική του βάση και ενισχύει τον αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας για ελευθερία και δημοκρατία, σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος. Η επέτειος του ΟΧΙ είναι επέτειος προάσπισης της δημοκρατίας και του σεβασμού της ελευθερίας κρατών και λαών».
Σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλληλεγγύη, τιμά το ιστορικό ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου με το οποίο απάντησε η Ελλάδα στο χιτλεροφασισμό το 1940. «Με δέος τιμούμε τους ήρωες της Ελλάδας και της Κύπρου που πολέμησαν για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία του Ελληνικού κράτους. Τα ηρωικά μηνύματα της Επετείου της 28ης Οκτωβρίου αποτελούν φωτεινό φάρο αγωνιστικότητας για Ελευθερία και Δημοκρατία για ολόκληρο τον Ελληνισμό, και όχι μόνο. Ειδικά για τον Ελληνισμό, ο οποίος απειλείται και πάλι έντονα από τον τουρκικό επεκτατισμό, τα μηνύματα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου αποκτούν βαρύνουσα σημασία», προσθέτοντας ότι ο κυπριακός λαός οφείλει με σθένος και διεκδικητικότητα, με ενότητα και συλλογικότητα, να υπερασπιστεί και να αγωνιστεί για την επιβίωση και το μέλλον του και το μέλλον των παιδιών του στο μαρτυρικό του νησί.
Τέλος, το ΕΛΑΜ καλεί άπαντες να επαναλάβουν το υπερήφανο ΟΧΙ. «Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί για κάθε Έλληνα ημέρα Εθνικής Υπερηφάνειας και ένα λαμπρό παράδειγμα ότι η ελευθερία δεν χαρίζεται αλλά κερδίζεται. Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) τιμά με την δέουσα λαμπρότητα την συγκεκριμένη επέτειο. Στον αντίποδα είναι τραγικό να βλέπουμε τους υμνητές του «ΝΑΙ», δακρύβρεχτοι να τρέχουν να τιμήσουν το «ΟΧΙ». Ακόμα πιο τραγικό όμως, είναι ότι από το περήφανο «ΟΧΙ» του ’40, να έχουμε φτάσει στους οδυνηρούς συμβιβασμούς του «ΝΑΙ», με πολιτικούς κατώτερους των περιστάσεων, να καλούνται να διαχειριστούν το μέλλον της χώρας. Γι’ αυτό ο Ελληνισμός της Κύπρου έχει καθήκον να βρίσκεται σε εγρήγορση, για να επαναλάβει, αν κληθεί, την ιστορία με ένα νέο περήφανο ΟΧΙ στην τουρκοποίηση της Κύπρου.