Σε 230 εκ. ευρώ υπολογίζεται το ποσό που θα χορηγήσει στα κατεχόμενα κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 η Ευρωπαϊκή Ένωση υπό τη μορφή κονδυλίων.
 
Τα εν λόγω κονδύλια στόχο έχουν την ενίσχυση και ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, με απώτερο σκοπό την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. 
 
Αυτό δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, του ανεξάρτητου εξωτερικού ελεγκτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Λάζαρος Λαζάρου, προσθέτοντας ότι κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, το ποσό που εισέπραξαν τα κατεχόμενα ανήλθε σε 351 εκ. ευρώ. 
 
Ερωτηθείς αν αυτά τα χρήματα ελέγχονται με τον ίδιο τρόπο που ελέγχονται τα κονδύλια για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Λαζάρου απάντησε θετικά, και μάλιστα με τη μέθοδο της κεντρικής διαχείρισης, δηλαδή απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι σε συνεργασία με το ψευδοκράτος. 
 
Αναφορικά με την άρνηση του ψευδοκράτους και των «εποπτικών Αρχών» να δώσουν οικονομικά στοιχεία στην Κομισιόν για τη διεξαγωγή ελέγχων στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανονισμών, ανέφερε ότι πρόκειται για πολιτικές αποφάσεις που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. 
 
Πλήρης απορρόφηση για την Κύπρο μέχρι το 2020
 
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Επιτροπής για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, θα κατανεμηθούν κονδύλια ύψους 767 δισ. ευρώ. 
Η Κύπρος λαμβάνει 1,347 δισ., ως ακολούθως:
  • Tομέας της «συνοχής» 824 εκ. ευρώ, μέσω των προγραμμάτων α) Ανταγωνιστικότητα και αειφόρος ανάπτυξη και β) Απασχόληση, Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή.
  • Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) 483 εκ. ευρώ, μέσω του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. 
  • Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας 40 εκ. ευρώ, μέσω του προγράμματος Θάλασσα.
Σημειώνεται ότι οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ στην Κύπρο το 2016, ανήλθαν συνολικά σε 230 εκατ. ευρώ. Το 81% του ποσού αυτού, αφορούσε τη χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων. Το υπόλοιπο 19% αφορούσε περιβαλλοντικά έργα. Κατά την τελευταία πενταετία (2012- 2016), η ΕΤΕπ επένδυσε 1,35 δισ. ευρώ στην κυπριακή οικονομία.
 
Καλύτερη η απορρόφηση στην ΕΕ
 
Όπως ανέφερε, παραπέμποντας στη σχετική έκθεση, φέτος για πρώτη φορά από τότε που το Συνέδριο άρχισε να παρέχει δήλωση αξιοπιστίας, το 1994, διατυπώνει «γνώμη με επιφύλαξη», σε αντίθεση με την «αρνητική γνώμη» που υπήρχε τα προηγούμενα έτη, αναφορικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πληρωμών του 2016. 
 
«Αυτό γιατί, για πρώτη φορά, διαπιστώνουμε ότι το εκτιμώμενο επίπεδο σφάλματος πέραν του ορίου σημαντικότητας του 2%, περιορίζεται μόνο στο ήμισυ περίπου των πληρωμών. Το γεγονός αυτό, έδωσε περισσότερο ενδιαφέρον στη συζήτηση που είχαμε στην Επιτροπή Ελέγχου Προϋπολογισμού», είπε, προσθέτοντας ότι η φράση «γνώμη με επιφύλαξη» δεν σημαίνει ότι όλα είναι ρόδινα. 
 
«Αναγνωρίζουμε τη βελτίωση που έχει γίνει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Επιτροπή) και τα κράτη μέλη και βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο αντί μισοάδειο, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι να γεμίσει το ποτήρι», τόνισε.