Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας σε θέματα Πολιτισμού, υπέγραψαν σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής και η Ελληνίδα ομόλογός του Λυδία Κονιόρδου.
 
Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, ο κ. Καδής καλωσόρισε στην Κύπρο την Υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας σημειώνοντας πως εδώ και αρκετό καιρό προετοιμάζουν την υπογραφή ενός προγράμματος συνεργασίας, το οποίο ουσιαστικά θα βάζει σε ένα συγκροτημένο πλαίσιο την ήδη ισχυρή, συστηματική και πολυεπίπεδη συνεργασία που έχουν τα δύο Υπουργεία στον τομέα του πολιτισμού.
 
Τόνισε πως την Ελλάδα και την Κύπρο τις συνδέουν πάρα πολλά, ιδιαίτερα στον τομέα του πολιτισμού, με πολλά κοινά στοιχεία,  βασικότερο από το οποία είναι ο πλούτος του πολιτισμού και οι κοινές ρίζες.
 
«Η σημασία του πλούτου ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια των δύο χωρών. Έχουμε, λοιπόν ευθύνη από κοινού να συνεργαστούμε για να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε αυτό τον πλούτο και στις χώρες μας και διεθνώς», είπε και σημείωσε πως στην Κύπρο φιλοξενούμε σχήματα διαφόρων εκφάνσεων του ελληνικού πολιτισμού και ανάλογη είναι η παρουσία κυπριακών φορέων στην Ελλάδα.
 
Πρόσθεσε πως αυτή τη συνεργασία θέλουν να ενδυναμώσουν και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το πρόγραμμα που υπέγραψαν σήμερα θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Ο κ. Καδής αναφέρθηκε στη συνέχεια στην πολλή δουλειά που υπάρχει ενώπιον τους, λόγω του γεγονότος ότι η επόμενη χρονιά είναι η χρονιά για την Ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά και θα πρέπει να συνεργαστούν τα δύο Υπουργεία και σε αυτό τον τομέα. Σημείωσε πως φέτος η Πάφος είναι η Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα και με δεδομένο ότι σε λίγα χρόνια η Ελευσίνα θα έχει αυτό τον ρόλο θα υπάρχει συνεργασία και σε αυτό το επίπεδο.
 
«Είναι πολλά τα θέματα τα οποία θα συζητήσουμε, σε κάθε περίπτωση εμείς δηλώνουμε και την ετοιμότητα και την επιθυμία μας και τη χαρά μας να συνεργαστούμε με την Ελληνίδα Υπουργό και το αρμόδιο Υπουργείο στα θέματα πολιτισμού», κατέληξε.
 
Από την πλευρά της, η κ. Κονιόρδου είπε πως κάθε φορά που επισκέπτεται την Κύπρο αισθάνεται ότι έρχεται σε μία εσωτερική, τρυφερή, βαθιά πατρίδα.
 
«Αισθάνομαι ότι αυτό που μας συνδέει με την Κύπρο είναι κάτι πάρα πολύ βαθύ, παίρνουμε τους αιώνες και τους δίνουμε στους επόμενους αιώνες, συνδεόμαστε με κάτι πάρα πολύ βαθύ στον τόπο μας, στα χώματα πού πατάμε, στον ήλιο που μας φωτίζει, στον αέρα που αναπνέουμε, στη θάλασσα που μας περιτριγυρίζει και όλη αυτή την βαθιά εμπειρία την συλλογική που έχει αποτυπωθεί τόσο σπουδαία μέσα στην πολιτιστική μας κληρονομιά έχουμε και οι δύο χώρες, τη βαθιά επίγνωση της μεγάλης αποστολής να την παραδώσουμε στους επόμενους αιώνες. Έχουμε θεσμούς και δημιουργικότητα που συνδέει αυτούς τους αιώνες με τη σύγχρονη δημιουργία και το μέλλον και τους νέους δημιουργούς», είπε.
 
Ανέφερε πως πρόσφατα παρακολούθησε στο Ηρώδειο την παράσταση «Πέρσες», που ανέβασε ο ΘΟΚ, σημειώνοντας πως ήταν πραγματικά μία πολύ σπουδαία παράσταση.
 
«Αισθάνθηκα πολύ ευτυχής γιατί πιστεύω ότι το αρχαίο δράμα είναι ο τόπος όπου συναντιέται η πολιτιστική μας κληρονομιά με τη σύγχρονη δημιουργία και χαίρομαι ιδιαίτερα που αυτή τη στιγμή συστηματοποιούμε αυτή τη μακρόχρονη σχέση μεταξύ των δύο χωρών που έχει υπάρξει πάρα πολύ δημιουργική και θα υπάρξει και στο μέλλον», είπε.
 
Με την υπογραφή της συνεργασίας, κατέληξε, θα διευκολυνθούν οι δύο πλευρές να έχουν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο να μπορούν να λειτουργούν πιο ελεύθερα και πιο οργανωμένα.
 
Πηγή ΚΥΠΕ