Ωσάν Λερναία Ύδρα γεννιούνται τα σκάνδαλα στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, πλέον, οι αποκαλύψεις νέων σκανδάλων που αφορούν ατασθαλίες και αμφιλεγόμενες οικονομικές διαχειρίσεις του παρελθόντος, δεν πέφτουν ως κεραυνοί εν αιθρία.

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, έχοντας μια σχετικά νεοσύστατη παρουσία στα ακαδημαικά δρώμενα του τόπου (δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές το 2007) έχει απασχολήσει αρκετές φορές την δημόσια σφαίρα με σκάνδαλα λειτουργών αλλά και οικονομικές ατασθαλίες, με εκμετάλλευση προγραμμάτων, σύναψη «κούφιων» συμβολαίων και ενοικιάσεις κτιρίων με σκοτεινές συμφωνίες.

Δέκα χρόνια μετά, την ακαδημαϊκή δουλειά που επιτελείται αλλά και το όλο κοινωνικό έργο, επισκιάζουν μερικές φορές, «αμαρτήματα» του παρελθόντος. 

Πρεμιέρα το 2010

Λένε ότι η αρχή αποτελεί το ήμισυ του παντός. Στην προκειμένη περίπτωση, η αρχή για την αποκάλυψη κακοδιαχειρίσεων από συγκεκριμένα άτομα, έγινε το 2010 (ημερομηνία ίδρυσης του Πανεπιστημίου είναι η 27η Φεβρουαρίου 2004 με ψήφιση του σχετικού νόμου υπ’ αριθμόν 198(I)/2003), όταν η τότε Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη αποκάλυπτε μέσω της ετήσιας έκθεσής της,

α) Καθυστερήσεις που επέφεραν επιπλέον κόστος στην ανακαίνιση / αναδιάρθρωση του Παλαιού Ταχυδρομείου Λεμεσού σε Κτήριο της Πρυτανείας του ΤΕΠΑΚ.
β) Ενοικιάσεις κτιρίων με απευθείας αναθέσεις, χωρίς προκήρυξη σχετικών προσφορών
γ) Σημαντική καθυστέρηση στην αποπεράτωση των εργασιών στις Αποθήκες Συκοπετρίτη (Εργαστήρια Μηχανολόγων Μηχανικών). Δεν είχε γίνει έγκαιρη ανάθεση του συμβολαίου διορισμένης υπεργολαβίας για τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις η οποία έγινε με καθυστέρηση 1 περίπου χρόνο μετά την έναρξη των εργασιών.
δ) 11μηνη καθυστέρηση στην αποπεράτωση των εργασιών που αφορούσαν ανακαίνιση/ αναδιαρρύθμιση παλαιού Δικαστηρίου σε κτίριο Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου.
Η έκθεση διαπίστωνε επίσης,
ε) Αδυναμίες και παραλείψεις στον χειρισμό διαγωνισμών και συμβάσεων που αφορούσαν την προσφορά για την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού κουζίνας για το εστιατόριο του Πανεπιστημίου στο κτίριο Πανόραμα.
στ) Καθυστέρηση για ετοιμασία και υποβολή έκθεσης που αφορούσε προσφορά για προμήθεια και εγκατάσταση ανελκυστήρα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.
ζ) Κατακύρωση προσφοράς που αφορούσε τροποποίηση, αναβάθμιση και προσαρμογή του υφιστάμενου λογισμικού οικονομικής και διοικητικής πληροφόρησης για το πανεπιστήμιο σε τιμή υπερβολικά υψηλότερη, συγκριτικά με ίδιες προσφορές και πάλι στο Δημόσιο.

Το πόρισμα φωτιά της Γιωρκάτζη το 2013

Στις τσέπες ιδιοκτητών ακινήτων πήγαιναν τα λεφτά που λάμβανε το Πανεπιστήμιο ως κρατική χορηγία. Αυτό προέκυψε σύμφωνα με το πόρισμα της τότε Γενικής Ελέγκτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο του 2013. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που διαβιβάστηκαν τότε στην Υπηρεσία, το ποσό των ενοικίων που δινόταν από το πανεπιστήμιο σε κτήρια που εν τέλει δεν έτυχαν εκμετάλλευσης από τους φοιτητές ανέρχονταν στα 5 εκατομμύρια για το 2012.
Τα κτίρια αυτά ήταν στο Ζακάκι (New Extra), αποθήκες Συκοπετρίτη, ενοικίαση ξενοδοχείου Eastland.

Τα αμαρτωλά κτήρια

Συντονισμένες έρευνες Ελεγκτικής Υπηρεσίας και Αστυνομίας τον Δεκέμβριο του 2014, διαπίστωσαν ότι το 2009, υπογράφηκαν από το ΤΕΠΑΚ συμβόλαια ενοικίασης των δύο κτιρίων, με δύο εταιρείες που εκπροσωπούνται από το ίδιο φυσικό πρόσωπο, έναντι καταβολής του ποσού των 861 χιλιάδων ευρώ, τα οποία δόθηκαν ως προκαταβολή για τις απαραίτητες εργασίες. Οι εγγυητικές που κατατέθηκαν από τις συγκεκριμένες εταιρείες έληξαν τον Σεπτέμβριο του 2010, χωρίς την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων εργασιών, με συνέπεια να χαθεί το ποσό της προκαταβολής.

Για την υπόθεση, χειροπέδες φόρεσαν τόσο ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσίας του ΤΕΠΑΚ, όσο και ο ιδιοκτήτης της εν λόγω εταιρείας.
Εξάλλου σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που παραδόθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το Πανεπιστήμιο ενοικίαζε 12 συνολικά κτίρια τα οποία δεν χρησιμοποιούσε αλλά τα ενοικίαζε, για περιόδους μέχρι και 4 χρόνια, για ορισμένα κτίρια. Γι’ αυτά τα κτίρια το Πανεπιστήμιο πλήρωσε κοντά στα 7 εκατομμύρια ευρώ για ανακαινίσεις και περίπου 10 εκατομμύρια για ενοίκια.

Ο σοφέρ της Πρυτάνεως

Πίσω, το 2009, είχε δοθεί στην Πρύτανη, το προνόμιο του σωφέρ, που θα την μετέφερε με λιμουζίνα, στην Λευκωσία και αντιστοίχως, πίσω στην βάση της στην Λεμεσό. Η είδηση τότε τον Σεπέμβριο του 2014, είχε μονοπωλήσει την επικαιρότητα αφού η προκλητικότητα του προνομίου αυτού στοίχιζε γύρω στα 18 χιλιάδες ευρώ.
Με την λιμουζίνα η Πρύτανης (σύμφωνα με τα επιχειρήματα που είχαν παρατεθεί), θα πήγαινε στην Λευκωσία φοιτητές, θα μετέφερε επίσημους καλεσμένους και θα μετέβαινε και στο Αγροτοπεριβαλλοντικό Κέντρο του Πανεπιστημίου, το οποίο παρεμπιπτόντως, τότε, δεν υπήρχε καν!

Η βόμβα της σύλληψης της Πρυτάνεως του ΤΕΠΑΚ

Μάρτιος 2015. Η Αστυνομία περνά χειροπέδες στην τότε Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ, Ελπίδα Κεραυνού. Εναντίον της είχαν προκύψει αδικήματα μετά από σχετικό έλεγχο από τη Νομική Υπηρεσία και αφορούσαν παρεμβάσεις σε διαδικασίες προαγωγής λεκτόρων του Πανεπιστημίου.

Η Πρύτανης ωστόσο αφέθηκε ελεύθερη μετά από τριήμερη κράτηση. Βάσει των στοιχείων που κατείχαν οι ανακριτές της υπόθεσης, η δεν είχε ζητηθεί τότε η περαιτέρω κράτησή της.

2017 και η αποκάλυψη νέων σκανδάλων συνεχίζεται

Την τελευταία ημέρα του καλοκαιριού λοιπόν, αποκαλύφθηκε ένα νέο σκάνδαλο. Συγκεκριμένα, η απάτη αυτή την φορά εντοπίζεται σε ερευνητικά προγράμματα τα οποία φαίνεται πως κάποιοι εκμεταλλεύονταν για ιδία οφέλη για 7 περίπου χρόνια (2008-2015). Για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά 11 πρόσωπα. Ανάμεσά τους βρίσκεται η πρώην λειτουργός της υπηρεσίας Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας του ΤΕΠΑΚ και 9 συγγενικά της πρόσωπα.