Στο φως έρχεται και πάλι η κομπίνα των εικονικών τροχαίων ατυχημάτων, ένας φάκελος που απασχόλησε αρκετά το παγκύπριο προ ετών.

Οι νέες καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας έχουν να κάνουν με στελέχη ασφαλιστικής εταιρείας τα οποία παρουσίαζαν εικονικά στοιχεία για ατυχήματα στα οποία εμπλέκονταν αυτοκίνητα της εταιρείας, λαμβάνοντας έτσι αποζημιώσεις από την ασφαλιστική χωρίς να υπάρχει ζημιά ή ακόμα να εμπλέκονται σε ατυχήματα.

Η κλοπή από την εταιρεία εκ μέρους στελεχών της με την μέθοδο των εικονικών τροχαίων, έχει καταγγελθεί και η Αστυνομία διερευνά τον εν λόγω φάκελο, προχωρώντας στις δέουσες ενέργειες προκειμένου να διαλευκανθεί η κλοπή στελεχών της ασφαλιστικής από την ίδια τους την εταιρεία.
Είναι προφανές ότι στις εν λόγω περιπτώσεις, οι εμπλεκόμενοι στην κομπίνα, παρουσίαζαν claim αυτοκινήτων και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να μην είχαν ιδέα οι πελάτες.

Οι περιπτώσεις κομπίνας εικονικών τροχαίων με πρωταγωνιστές ιδιώτες

Ωστόσο, τα εικονικά τροχαία δεν αφορούν μόνο στελέχη ασφαλιστικών αλλά και ιδιώτες, οι οποίοι έστηναν τροχαία με σκοπό να λάβουν αποζημιώσεις από τις εταιρείες τους.

Τελευταίο παράδειγμα που απασχόλησε μάλιστα την Δικαιοσύνη, είναι αυτό των οκτώ προσώπων οι οποίοι συνελήφθησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο για πρόκληση ατυχημάτων σε ημέρες αργιών με περιορισμένη τροχαία κίνηση.

Το τροχαίο στη συγκεκριμένη υπόθεση είχε σημειωθεί στην Πάφο, την ημέρα των Θεοφανίων, στις 6 Ιανουαρίου 2015 και σε αυτό  ενεπλάκησαν δυο οχήματα, στα οποία επέβαιναν συνολικά 8 πρόσωπα, ένα ζεύγος με τα ενήλικα παιδιά τους στο πρώτο και δυο άνδρες και δυο γυναίκες από τη Ρωσία, στο δεύτερο.

Από αυτούς συνελήφθησαν οι πέντε, καθώς ο οδηγός του δεύτερου οχήματος απουσιάζει στο εξωτερικό και καταζητείται, ενώ αφέθηκαν ελεύθερες η μητέρα που επέβαινε στο πρώτο όχημα, λόγω προβλημάτων υγείας και η μια γυναίκα από τη Ρωσία, η οποία κυοφορεί δίδυμα σε προχωρημένο στάδιο. Συνελήφθησαν επίσης δυο γιατροί ορθοπεδικοί και ένας φυσιοθεραπευτής.

Η καταγγελία της υπόθεσης είχε γίνει από την ασφαλιστική εταιρεία, που είχε κληθεί να καταβάλει συνολικές αποζημιώσεις 43 περίπου χιλιάδων ευρώ και η οποία είχε καλέσει εμπειρογνώμονα, μετά από υποψίες που ηγέρθησαν περί εικονικών δυστυχημάτων.

Από το πόρισμα του εμπειρογνώμονα διαπιστώθηκε πως τα δυο οχήματα δεν είχαν συγκρουστεί μεταξύ τους και ότι οι ζημιές που έφεραν προϋπήρχαν. Διαπιστώνεται επίσης ότι τα κτυπήματα που έφεραν τα οχήματα δεν ταυτίζονται με τον τρόπο που παρουσιάστηκε ότι έγινε η σύγκρουση, ενώ το ένα όχημα δεν αποκλείεται να είχε μεταφερθεί με ρυμουλκό στο σημείο.

Οι κάτοχοι των δυο οχημάτων τα μετέφεραν στο ίδιο συνεργείο επιδιόρθωσης, στη Λεμεσό, όπου εργάζεται ο οδηγός του πρώτου αυτοκινήτου και παρά το ότι το δεύτερο όχημα δηλώθηκε πως καταστράφηκε ολοσχερώς, επιδιορθώθηκε και πωλήθηκε σε άλλο πρόσωπο. Φαίνεται μάλιστα από τις εξετάσεις ότι οι δυο οδηγοί διατηρούν φιλικές σχέσεις μεταξύ τους.

Η πολύπλοκη υπόθεση εμπλέκει και τους δυο ορθοπεδικούς και τον φυσιοθεραπευτή, τους οποίους σύμφωνα με πιστοποιητικά υγείας και σημειώσεις, είχαν επισκεφθεί κάποιοι εκ των υπόπτων, για εξέταση και αποκατάσταση των τραυμάτων που αναφερόταν ότι υπέστησαν από το δυστύχημα, χωρίς όμως να εντοπίζονται αποδείξεις.

Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης, διερευνάται το ενδεχόμενο να μην είχαν μεταβεί ποτέ οι ύποπτοι στους δυο γιατρούς και στον φυσιοθεραπευτή και τα πιστοποιητικά υγείας να ετοιμάστηκαν χωρίς τη φυσική τους παρουσία και παρά το γεγονός ότι κάποιοι παρουσιάζονται ως ασθενείς, ενός εκ των γιατρών, από το 2013.