Σε διπλό ταμπλό, από θαλάσσης και αέρος κινείται η Τουρκία, έχοντας ως στόχο να αποκτήσει και επίσημα έλεγχο στο FIR Λευκωσίας.
Εκείνο που επιδιώκεται είναι να τεθεί υπό την ομπρέλα της νόμιμα το Κέντρο Ελέγχου της Τύμπου. Γι’ αυτό το λόγο στις 17 Ιουλίου πραγματοποίησαν στο Παρίσι, συνάντηση με τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, τον γνωστό ICAO. Την Τουρκία εκπροσωπούσε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Πολιτικής Αεροπορίας και ένας εκπρόσωπος της Τουρκικής Πρεσβείας στη Γαλλία.
Οι Τούρκοι προσπαθούν πλέον συντονισμένα να βαφτιστεί το παράνομο Κέντρο Ελέγχου, Τουρκικό. Παρουσίασαν ως δικαιολογίες το γεγονός ότι αυξήθηκε η κίνηση στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και ότι είναι άριστα καταρτισμένο.
Επίσης με πρόσχημα την αναγκαιότητα για ασφάλεια υποστήριξαν ότι υπάρχουν σχετικά πρωτόκολλα συνεργασίας με τα Κατεχόμενα, ενώ το Κέντρο Ελέγχου των Κατεχομένων δεν περιλαμβάνεται στο European Air Navigation Plan του ICAO, όπου υπάγονται όλα τα νόμιμα Κέντρα Ελέγχου.
Από την πλευρά του ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας, στην πρώτη του τοποθέτηση αναφέρει ότι το θέμα είναι πολιτικό και θα πρέπει να τεθεί στον Πρόεδρο του Οργανισμού. Ωστόσο, η θέση που παρουσιάστηκε ήταν ότι για να γίνει αυτό που ζητά η Τουρκία προϋποθέτει την συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ωστόσο, είναι από απίθανό μέχρι αδύνατον να υλοποιηθεί αυτή η παράλογη θέση των Τούρκων, καθώς ήδη έχει επιχειρηθεί άλλες δύο φορέςμ το 2007 και το 2013.
Εκείνο που πρέπει να υπάρξει, είναι η διευθέτηση του ζητήματος μέσω τρίτης χώρας κάτι που έχει γίνει αποδεκτό και από την Κομισιόν, καθώς υπάρχει και παράδειγμα της Βοσνίας με το Κόσοβο ότι εκεί ο έλεγχος γίνεται από Φιλανδία και Ουγγαρία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι απώλεια εθνικής κυριαρχίας θα υπάρξει ακόμα και με την είσοδο τρίτης χώρας στο παιχνίδι. Το παιχνίδι των Τούρκων είναι συγκεκριμένο: στη θάλασσα διεκδικούν στοχευμένα κυρίως το οικόπεδο 6, αλλά και τα 4 και 5, ενώ στον αέρα και πάλι διεκδικούν συγκεκριμένο μέρος. Πρόκειται για μια τακτική που εφαρμόζει και με την Ελλάδα στο Αιγαίο αλλά και με τις παραβιάσεις τους εθνικού της εναέριου χώρου.
Δείτε τι αναφέρει ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφαλείας Πτήσεων Χρίστος Πέτρου.