Με αισιοδοξία αντικρίζουν τη γεωτρητική δραστηριότητα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη οι πολίτες, καθώς περισσότεροι από το 70% δηλώνουν πολύ ή κάπως αισιόδοξοι για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα κυπριακά θαλάσσια τεμάχια, ενώ αντίστοιχα μεγάλο ποσοστό εκτιμούν ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος.
 
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και παρουσιάζει σήμερα η «Σημερινή» της Κυριακής, τέσσερις στους πέντε Κυπρίους αναμένουν ότι η πιθανή εξόρυξη φυσικού αερίου θα συμβάλει σε μεγάλο ή αρκετό βαθμό στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, με τους περισσότερους να αναμένουν να βοηθήσει κυρίως στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
 
Την ίδια στιγμή, τέσσερις στους δέκα θεωρούν ότι, εάν προκύψουν έσοδα, αυτά πρέπει να διοχετευθούν στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, με την κάλυψη δημοσιονομικών ελλειμμάτων, την αποπληρωμή του μνημονίου αλλά και την αποταμίευσή τους για τις μελλοντικές γενιές να συγκεντρώνουν χαμηλότερα ποσοστά. Ενδιαφέρον εύρημα είναι πως, με δεδομένο ότι  το Κυπριακό παραμένει άλυτο, οκτώ στους δέκα πολίτες πιστεύουν πως δεν πρέπει να παραχωρηθεί μερίδιο στους Τ/κ από πιθανά έσοδα που θα προκύψουν για την Κυπριακή Δημοκρατία από το φυσικό αέριο. 
 
Ταυτότητα έρευνας
 
Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ανάθεση: Εφημερίδα «Σημερινή», Ημερομηνία διεξαγωγής: 25-26 Ιουλίου 2017, Κάλυψη: Παγκύπρια - Αστικές & Αγροτικές περιοχές, Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18+, Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα, Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία, Συλλογή στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.
 
Θα φέρει ανάπτυξη
 
 
Τέσσερις στους πέντε Κυπρίους αισιοδοξούν ότι η εξόρυξη φυσικού αερίου θα συμβάλει σε μετρήσιμο βαθμό στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, το 40% πιστεύουν ότι θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό και το 41% σε αρκετό βαθμό, ενώ ποσοστό 15% λένε πως θα συμβάλει λίγο και 4% καθόλου. Από τα δημογραφικά στοιχεία προκύπτει πως οι πλέον αισιόδοξοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 45-64, στην οποία μόνο το 3% εκτιμούν ότι θα συμβάλει σε μικρό βαθμό στην ανάπτυξη και αντίστοιχο ποσοστό ότι δεν θα συμβάλει καθόλου. Λιγότερο αισιόδοξοι εμφανίζονται όσοι ανήκουν στην ομάδα 65+, καθώς το 34% θεωρούν ότι θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό και το 34% σε αρκετό. 
 
Θα ανοίξουν δουλειές
 
 
Η μεγαλύτερη συνεισφορά στην ανάπτυξη που αναμένουν οι πολίτες ότι θα προκύψει από το φυσικό αέριο είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κάτι που εκτιμούν ότι θα συμβεί το 58%. Ακολουθεί η ροή εσόδων στα δημόσια ταμεία σε ποσοστό 45%. Μικρότερη σημασία φαίνεται να αποδίδουν οι Κύπριοι σε ευρύτερους παράγοντες, τα αποτελέσματα των οποίων είναι έμμεσα, καθώς το 12% πιστεύουν ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη με την ενδυνάμωση της θέσης της Κύπρου στον διεθνή χώρο και το 11% πως θα βοηθήσει μέσω της γεωστρατηγικής ενίσχυσης της χώρας μας. 
 
Έχουμε μπόλικα
 
 
Η ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου «Ζορ» στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, το οποίο γειτνιάζει με θαλάσσια τεμάχια που εμπίπτουν στην ΑΟΖ του νησιού μας, φαίνεται να αναπτέρωσε τις ελπίδες των πολιτών για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και στην Κύπρο. Το 30% δηλώνουν πολύ αισιόδοξοι και το 46% κάπως αισιόδοξοι έναντι μιας τέτοιας προοπτικής. Ουδέτερη στάση τηρούν δύο στους δέκα, ενώ μόνο το 5% δηλώνουν καθόλου αισιόδοξοι.
 
Να τα επενδύσουμε
 
 
Το 40% των Κυπρίων πιστεύουν ότι, εάν προκύψουν έσοδα από το φυσικό αέριο τα επόμενα χρόνια, πρέπει να αξιοποιηθούν για σκοπούς ανάπτυξης και επενδύσεων. Ταυτόχρονα, το ένα τέταρτο θεωρούν ότι θα πρέπει να καλύψουν δημοσιονομικά ελλείμματα, ενώ το 15% επιθυμούν τα έσοδα αυτά να διοχετευθούν για αποπληρωμή του μνημονίου. Η πεποίθηση πως η αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων πρέπει να αποτελέσει επένδυση για το μέλλον δεν είναι και τόσο δημοφιλής, καθώς το 17% πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός μεταξύ της κάλυψης τρεχουσών αναγκών και της αποταμίευσης για το μέλλον και το 11% πιστεύουν ότι πρέπει να δημιουργηθεί ταμείο για μελλοντική χρήση αυτών των χρημάτων. Ποσοστό 7% εκτιμούν ότι τα έσοδα του φυσικού αερίου πρέπει να διοχετευθούν σε κοινωνικές παροχές, ενώ μόνο το 2% θεωρούν ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για αποζημίωση των κουρεμένων καταθετών. 
 
Ισραήλ η πρώτη επιλογή
 
 
Το… αστέρι του Δαβίδ πρέπει να «φωτίζει» τον δρόμο των μελλοντικών συνεργασιών μας στον τομέα των υδρογονανθράκων κατά την άποψη των μισών πολιτών, καθώς «ψηφίζουν» το Ισραήλ ως τη γειτονική χώρα με την οποία θα ήθελαν να συναφθούν τέτοιες συνεργασίες. Ακολουθεί η Ελλάδα με ποσοστό 34%, η Αίγυπτος με ποσοστό 11% και ο Λίβανος με ποσοστό 6%. 
 
Μεγάλα σχέδια
 
 
Επτά στους δέκα Κυπρίους έχουν μεγάλα σχέδια αναφορικά με το μέλλον της Κύπρου, σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, καθώς θεωρούν ότι η χώρα μας μπορεί να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος, ενώ λιγότερη αισιοδοξία εκφράζεται από το 30%.  
 
Να μην πάρουν τίποτα 
 
 
Ξεκάθαρη είναι η θέση της πλειοψηφίας σε σχέση με τις αξιώσεις των Τουρκοκυπρίων για το φυσικό αέριο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το 82% πιστεύουν ότι, με δεδομένο πως το Κυπριακό παραμένει άλυτο, δεν πρέπει να τους παραχωρηθεί μερίδιο από τα έσοδα του φυσικού αερίου, ενώ μόνο το 18% διατηρούν αντίθετη άποψη. Στο σενάριο τελικά να τους παραχωρηθεί ξεχωριστό μερίδιο, οι πολίτες είναι και πάλι ιδιαίτερα αυστηροί, καθώς το 84% θεωρούν ότι αυτό θα πρέπει να γίνει μετά τη λύση του Κυπριακού. Ποσοστό 10% πιστεύουν ότι πρέπει να τους παραχωρηθεί μερίδιο όταν θα είμαστε κοντά στη λύση και μόνο το 6% θεωρούν ότι οι Τ/κ πρέπει να πάρουν μερίδιο αμέσως μόλις έχουμε έσοδα. 
 
Δεν τους αγγίζουν
 
 
Τρεις στους πέντε Κυπρίους πιστεύουν ότι οι τουρκικές προκλήσεις και παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ δεν λειτουργούν αποτρεπτικά για τις ξένες εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στον κυπριακό ενεργειακό τομέα. Αντίθετη γνώμη έχουν το 38%, που θεωρούν ότι η τουρκική αμφισβήτηση και επιθετικότητα τις επηρεάζουν. 
 
Ανησυχούν αρκετά
 
 
Παρά τη διάχυτη αισιοδοξία που χαρακτηρίζει τους Κυπρίους αναφορικά με τους υδρογονάνθρακες, το γεγονός πως έχουμε περιορισμένες δυνατότητες στρατιωτικής προστασίας της ΑΟΖ μας συνεχίζει να ανησυχεί τους περισσότερους. Το 24% ανησυχούν σε μεγάλο βαθμό για το θέμα αυτό και το 36% σε αρκετό βαθμό. Το 21% προβληματίζονται αλλά σε μικρό βαθμό, ενώ δύο στους δέκα δεν ανησυχούν καθόλου. Τόσο οι συμπολίτες μας ηλικίας 18-24 όσο και αυτοί άνω των 65 χρονών ανησυχούν σε μεγάλο ή αρκετό βαθμό σε ποσοστό 70%, ενώ η ανησυχία γι' αυτό το ζήτημα είναι μικρότερη στις μεσαίες ηλικιακές ομάδες, όπου κινείται γύρω στο 60%. 
 
Καλό και για το Κυπριακό 
 
 
Το 65% των πολιτών πιστεύουν ότι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μας θα αποβεί θετική για το Κυπριακό, καθώς θα ισχυροποιήσει τη διαπραγματευτική μας θέση. Το 35% έχουν αντίθετη άποψη. 
 
Θετική αντιμετώπιση 
 
 
Αρκετά καλά φαίνεται να τα πηγαίνουν οι εμπλεκόμενοι παράγοντες στα μάτια των πολιτών, καθώς στην κλίμακα αξιολόγησης όλοι έχουν μέσο όρο πάνω από τη βάση. Με το 1 να σημαίνει καθόλου καλή και το 10 πολύ καλή, η στάση του αρμόδιου Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη βαθμολογείται με μέσο όρο το 6,71. Ακολουθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με μέσο όρο το 6,48. Χαμηλότερη βαθμολογία έχουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, με μέσο όρο το 5,12. Σε ό,τι αφορά τους δύο οργανισμούς που χειρίζονται ζητήματα σχετικά με το φυσικό αέριο, η αξιολόγηση έχει και πάλι θετικό πρόσημο, με τη ΡΑΕΚ να έχει μέσο όρο 6,15 και τη ΔΕΦΑ 6,04. 
 
 
Τα γενικά συμπεράσματα 
 
  • Αισιόδοξοι είναι οι Κύπριοι αναφορικά με το φυσικό αέριο, καθώς οι περισσότεροι πιστεύουν ότι έχουμε μεγάλα κοιτάσματα στην ΑΟΖ μας και η Κύπρος μπορεί να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος.
  • Οι πολίτες αναμένουν πως η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μας θα είναι ευεργετική για την κυπριακή οικονομία, αφού θα συμβάλει στην ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
  • Τέσσερις στους δέκα πιστεύουν ότι, εάν προκύψουν έσοδα από το φυσικό αέριο, θα πρέπει να διοχετευθούν στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις και δείχνουν να ενδιαφέρονται λιγότερο για την αποταμίευσή τους για μελλοντική χρήση.
  • Το 82% θεωρούν ότι δεν πρέπει να παραχωρηθεί μερίδιο στους Τ/κ από τα έσοδα του φυσικού αερίου, με δεδομένο ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο, ενώ εάν τελικά τους παραχωρηθεί κάποιο ξεχωριστό μερίδιο, αυτό θα πρέπει να συμβεί μετά τη λύση, κατά την άποψη του 84%.
  • Το 62% δεν πιστεύουν ότι οι τουρκικές προκλήσεις λειτουργούν αποτρεπτικά για ξένες εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην Κύπρο. Ωστόσο, το 24% ανησυχούν σε μεγάλο βαθμό και το 36% σε αρκετό βαθμό για το γεγονός πως έχουμε περιορισμένες δυνατότητες στρατιωτικής προστασίας της ΑΟΖ μας.